Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB), henüz AB yaptırımları altına girmemiş ve sistematik olarak önemli birkaç Rus bankasından biri olarak öne çıkan Avusturyalı Raiffeisen Bank’a Rusya’dan ayrılması için baskı uyguladığı açıklandı.
Uluslararası haber ajansı Reuters, Avrupalı düzenleyici kurumla ilgili gerilimin adı açıklanmayan üst düzey bir ABD’li yetkilinin geçen ay Viyana’ya yaptığı ziyaretin ardından yükseldiğine değindiği haberinde, ABD’nin ECB yetkililerine Raiffeisen Bank’ın Rusya’da devam eden ticari faaliyetleriyle ilgili endişelerini dile getirdiğini aktardı.
ECB sözcüsü Reuters’e verdiği demeçte, “Bankalardan Rusya’daki işlerini yakından izlemeye devam etmelerini ve ideal olarak faaliyetlerini mümkün olduğunca azaltmalarını ve kısmalarını istedik” ifadelerini kullandı.
Ajansa göre Avrupa Merkez Bankası, Raiffeisen Bank’ın Rusya pazarından derhal çıkmasını şart koşmasa da ülkedeki varlığını azaltmak için Avusturya bankacılık grubundan bir eylem planı hazırlamasını talep ediyor.
Bu eylem planında Avusturyalı bankanın Rusya’daki varlıklarını satması veya kapatılması gibi önlemlerin yer alabileceğine dikkat çeken uzmanlar, öte yandan Avrupa Merkez Bankası’nın mali piyasalardaki çalkantı zemininde durumu daha da kötüleştirme korkusuyla banka üzerindeki baskıyı artırma niyetinde olmadığını da sözlerine ekledi.
Reuters, Avusturyalı şirketin Rusya’dan “iyi yönetilebilecek çıkış” planı ve Rusya’daki kredi faaliyetlerinin azaltılması dahil olmak üzere ülkedeki varlığını azaltmaya yönelik beklentileri araştırırken, Avrupa Merkez Bankası’na bu konuda herhangi bir eylem planı sunmayı düşünmediğini de vurguladı.
Ajansa göre, Avusturya hükümetinin bazı üyeleri, Raiffeisen Bank üzerindeki baskıları “mantıksız dış müdahale” olarak nitelendiriyor.
Rus şirketlerinden Raiffeisenbank’a yoğun talep var
Yakın zamanda Alfa-Bank, Rosbank ve Tinkoff Bank’ın Avrupa Birliği (AB) tarafından 10’uncu yaptırım paketi kapsamına alınmasıyla henüz Batı yaptırımları altına girmemiş ve sistematik olarak önemli birkaç Rus bankasından biri olarak faaliyetlerine devam eden bankaya son zamanlarda kurumsal müşteriler tarafından büyük ilgi olduğu da biliniyor.
Rus bankalarının yaptırım dahilinde olmasıyla uluslararası ticarette Raiffeisenbank hizmetlerini kullanmak isteyen birçok Rus şirketin bankada hesap açma talebinde bulunduğu açıklanırken, banka, yakın zamanda yeni tüzel kişiliklerden gelen yüksek talep ve ortakların artan gereksinimleri nedeniyle geçici olarak yeni kurumsal müşteriler için hesap ve mevcut kurumsal hizmetleri askıya aldığını duyurmuştu.
Banka, aynı zamanda mevcut kurumsal müşteriler için yeni döviz hesaplarının açılmasını da sınırladı.
Açıklamada, bankanın çok sayıda yeni hesap açılış başvurusu ile karşı karşıya kaldığını vurgularken, mesajında, “Artan işlem hacimleri ve muhabir bankalardan çek ve döviz ödemeleri de dahil olmak üzere artan gereksinimler karşısında, mevcut kurumsal müşterilerimize hizmet vermeye ve aynı zamanda işlemlerin yürütülmesini sağlamaya odaklanma kararı aldık” ifadelerini kullandı.
Avrupa Birliği’nin yaptırım listesine girmeyen Avusturyalı Raiffeisen Bank International AG, Sberbank’tan sonra yaptırım paketlerine dahil edilen Alfa-Bank, Tinkoff ve Rosbank’tan sonra birçok Rus şirketinin sınır ötesi ödemeleri için çok daha önemli hale geliyor.