Devlete bağlı Atom Enerjisi Kurumu (Rosatom) Başkanı Aleksey Lihaçev, Rusya’nın kompozit malzeme üretiminde ilk dört dünya lideri arasına girdiğini söyledi.
Gazetecilere konuşan Lihaçev, bugün Rusya’nın ABD, Japonya ve Batı Avrupa ile birlikte ilk dört karma lider arasına girdiğini ve kompozit malzeme ihtiyaçlarını tam olarak karşıladığını vurgularken, kompozit malzeme üretim hacimlerinin ülke ekonomilerinin gelişmişliği ve tüm endüstriyel manzarayı yansıtabilecek teknolojiler arasında sayıldığının altını çizdi.
Rusya’da bugüne kadar kompozit endüstrisinin hacminin üç buçuk kat büyüdüğüne dikkat çeken Rosatom Başkanı endüstrinin tüm hat boyunca yüzde yüz ithal ikamesine ulaşarak gerekli kaliteyi sağladığını kaydederek, “Özellikle gemi inşası, uçak yapımı, uzay, yeşil enerji ve özel savunma ürünleri kompozitler olmadan düşünülemez. Rusya’nın bu alandaki gelişimi aynı zincirde yer alan bir dizi işletmenin başarısıdır. Bu başarı hem devlete ait şirketler hem de özel şirketlerin çabasıyla elde edildi. Ülkemizde nezih bir karma kümenin oluşmasından dolayı çok müteşekkiriz” diye konuştu.
Lihaçev, 2030 yılına kadar devlet şirketi Rosatom’un kompozit ve bunlardan üretilen ürünlerin üretiminde dünyada lider bir konuma gelmeyi planladığını belirtirken, açıklamasında, “Nükleer teknolojiler dünyasında genel kabul gören saygın bir lideriz. Stratejik hedefimiz ise beş yetkinlikte daha yüksek seviyeye ulaşmak. Bu yetkinlikler listesinin başında hiç şüphesiz kompozitler yer alıyor. 2030’a kadar bu alanda en iyi küresel üreticiler arasına girmeyi planlıyoruz. Çünkü, nükleer endüstride herhangi bir üretim ancak yalnızca iç pazara odaklanarak değil, aynı zamanda daha küresel hedefler belirleyerek ve dünya standartlarında rekabetçi ürünler ürettiğinde başarıya ulaşabilir” ifadelerini kullandı.
Lihaçev, 2022 yılı sonuçlarına göre Rosatom ürünlerinin yurtdışına ihracat hacminin 10 milyar doları aşacağını söylemişti.
Lihaçev, mevcut jeopolitik duruma rağmen Rosatom’un önümüzdeki 10 yıl için ihracat hedeflerinin 200 milyar dolar seviyesinde istikrarlı bir şekilde korunduğunu vurgularken, “Bu tahminlerimiz de yurtdışından siparişlerin yıldan yıla arttığı anlamına geliyor” diye konuştu.
Rosatom’un yurtdışına ürün ve hizmet ihracatlarının halihazırda uygulanmakta olan nükleer enerji santralleri inşaat projeleriyle birlikte nükleer yakıt tedariki, zenginleştirilmiş uranyum ürünleri ihracatı ve dönüşüm hizmetleri olduğuna vurgu yapan şirket başkanı, aynı zamanda dünya çapında 23 nükleer güç ünitesinin inşasını üstlendiklerinin altını çizdi.