spot_img
18.3 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 28 Mart 2023

Rusya’da dün neler oldu? 28 Mart 2023

Dün, 28 Mart 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Kremlin: Kuzey Akım sabotajının bağımsız araştırılması talebinin BMGK’den geçmemesi üzücü

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya’nın Kuzey Akım hatlarına yönelik sabotaj için bağımsız araştırma talebinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinden (BMGK) geçmemesinin “üzücü” olduğunu söyledi.

Kuzey Akım 1 ve 2 doğal gaz boru hatlarına yönelik sabotajın bağımsız soruşturma komisyonu tarafından araştırılmasını öngören karar tasarısının BMGK’den geçmemesini değerlendiren Peskov, “Bunu üzüntüyle karşılıyoruz. Herkesin, bu terör eyleminin organizatörleri ve faillerini açığa çıkaracak tüm ilgili tarafların katılımıyla tarafsız bir soruşturmaya ilgi göstermesi gerektiğini düşünüyoruz.” diye konuştu.

Bu konunun kapatılmasına izin vermeyeceklerini vurgulayan Peskov, olayla ilgili uluslararası soruşturmanın yapılması için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi.

Almanya, Ukrayna’yı silahlandırmada aktif rol oynuyor

Sözcü Peskov, Alman dergisi Der Spiegel’in, Almanya’nın Ukrayna’ya maddi desteğini arttıracağı yönündeki iddiasını da değerlendirerek, “Almanya, Ukrayna’yı silahlandırma konusunda aktif rol oynuyor. Almanya, çatışmaya dahil olma seviyesini doğrudan ve dolaylı şekilde sürekli artırıyor. Bu nedenle bu tür eylemler ve kararlar iyi işaret değil.” ifadelerini kullandı.

Belarus: Rus taktik nükleer silahlarının topraklarımıza yerleştirilmesi NPT ile çelişkili değil

Belarus Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Belarus topraklarına taktik nükleer silah yerleştirme planının Nükleer Silahların Yayılmasının Önlemesi Antlaşmasının (NPT) ilgili maddeleriyle çelişmediğini bildirdi.

Bakanlıktan, Belarus topraklarına Rus taktik nükleer silah yerleştirilme planına gösterilen tepkilere ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Son 2,5 yıldır ABD, İngiltere ve bu ülkelerin NATO müttefikleri ile Avrupa Birliği ülkeleri tarafından Belarus’un eşi görülmemiş siyasi, ekonomik ve enformasyon baskısına maruz kaldığı ifade edilen açıklamada, “Bu, Belarus’un jeopolitik yönünü ve iç politika sistemini değiştirmeyi amaçlayan, bağımsız bir devletin iç işlerine doğrudan ve kaba bir müdahaledir. Bu, NPT’ye katılımla bağlantılı olarak Güvenlik Güvencelerine İlişkin Mutabakat Muhtırasını imzalayan taraflarca üstlenilen yükümlülüklerle doğrudan çelişmektedir.” denildi.

Açıklamada, Avrupa’daki NATO üyesi ülkelerin topraklarında 150’den fazla ABD taktik nükleer silahının bulunduğu ve 250’den fazla uçağın bunları kullanmak için hazırlandığı bilgisi paylaşıldı.

Henkel’in yeni sahipleri belli oluyor

Schwarzkopf, Syoss, Fa, Persil gibi markaların sahibi olan dünyaca ünlü Alman kozmetik ve kimyasal ev temizlik ürünleri üreticisi Henkel’in Rusya’daki varlıklarının yeni sahipleri belli oluyor.

Vedomosti gazetesi, Henkel Rusya’ya yakın kaynaklara atıfta bulunduğu haberinde, şirketin Rus varlıklarının satışının son aşamada olduğunu vurgularken, anlaşmanın henüz imzalanmadığını belirterek alıcının adını vermeyi reddettiğini, ancak gazetenin kaynaklarına göre, Rus ilaç üreticisi Pharmstandard ve Kismet Capital yatırım şirketini içeren bir yatırımcı konsorsiyumunun Henkel’in varlıklarına sahip olabileceğini yazdı.

Rus havayolu şirketlerinin Kapadokya’ya uçmasına izin verildi

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsia), bir dizi Rus havayolu şirketinin Türkiye’nin Kapadokya bölgesine tarifeli uçuş izni aldığı bildirdi.

Ajansın verilerine göre yerli havayolu şirketi S7’nin Moskova kalkışlı uçuş izni aldığı belirtilirken, diğer havayolu şirketi Red Wings’in Zhukovsky havaalanı dahil olmak üzere yine Moskova’dan Kapadokya’ya sefer izni aldığı kaydedildi.

Red Wings’in aynı zamanda Kapadokya bölgesine Krasnodar, Mineralnıe Vody, Rostov-na-Donu ve Soçi’den uçuş izni aldığı gözlemlenirken, Rosaviatsia’nın  Nordwind Havayolları’na Moskova’dan Kapadokya’ya uçmasına izin verdiği anlaşıldı.

BM: Nükleer silahların artması ciddi bir endişe konusu

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya’nın Belarus’a taktik nükleer silah yerleştirme planına ilişkin, nükleer silahların artmasının ciddi bir endişe konusu olduğunu açıkladı.

BM Cenevre Ofisi Enformasyon Birimi Basın ve Dış İlişkiler Bölümü Başkanı Rolando Gomez moderatörlüğünde haftalık basın toplantısı düzenlendi.

Gomez, gazetecilerin “Rusya’nın Belarus’a taktik nükleer silah yerleştirme planını açıklamasının ardından, bugün Belarus böyle bir kararın Nükleer Silahların Yayılmasını Önlenmesi Antlaşması ile çelişmediğini açıkladı. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu, “Bu haberleri gördük. Nükleer silahların artması ciddi bir endişe konusu. Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmek her üye devletin sorumluluğundadır. Bu durumu çok dikkatli bir şekilde takip ediyoruz.” diye yanıtladı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Tüm üye ülkelerin, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’na uyması gerekiyor. Antlaşmanın sorumluluklarını ve yükümlülüklerini yerine getirmeleri lazım.” ifadelerini kullanmıştı.

Ukrayna, Challenger 2 tanklarını teslim aldığını açıkladı

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, İngiltere’nin tedarik ettiği Challenger 2 tanklarının ülkesine getirildiğini duyurdu.

Reznikov, sosyal medya hesabından Batı’nın “tank koalisyonu” çerçevesinde Ukrayna’ya sağlanan tanklara ilişkin açıklama yaptı.

“İngiltere’nin tedarik ettiği Challenger 2 tankları ülkemize yeni geldi.” diyen Reznikov, tanklar için İngiltere yönetimine ve halkına teşekkür etti.

Bakan Reznikov, tankların test sürüşünün yapıldığını ve yakında bunların savaştaki görevlerine başlayacağını belirtti.

Rusya, Ukrayna’ya 15 İHA ile saldırdı

Öte yandan Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Rus ordusunun son bir günde 24 hava, 12 füze saldırısı düzenlediği kaydedildi.

Rusların “sivillere yönelik terör” taktiğini uyguladığı ileri sürülen açıklamada, “Dün Donetsk bölgesinin Slovyansk şehrinin altyapısına düzenlenen füze saldırısı sonucu siviller öldü ve yaralandı.” ifadesi yer aldı.

Açıklamada, Kherson bölgesinin Berislav şehrinde Rusların gerçekleştirdiği hava saldırısında bir sivil tesisin hasar gördüğü bildirildi.

Rusya’nın gece insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırdığı, bunlardan 14’ünün Ukrayna güçlerince düşürüldüğü ifade edildi.

Rusya’dan Hindistan’a petrol arzında keskin artış yaşandı

Enerjiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya’nın Hindistan’a petrol arzının 2022’de 22 kat arttığını söyledi.

Enerji Bakanlığı toplantısında konuşan Novak, geçen yıl enerji kaynakları ihracatının 2021’de yüzde 36 olarak kaydedilen bütçe gelirlerinin yüzde 42’sini sağladığını kaydederken, “Rusya, enerji arzının çoğunluğunu dost ülkelerin pazarlarına yönlendirildi. Örneğin Hindistan’a petrol arzımız geçen yıl 22 kat arttı. Çin ve diğer pazarlara yapılan teslimatlar da artış gösterdi. Bu aynı zamanda sektörün yeniden yapılandırılması adına verilen çabaların sonucudur” dedi.

Rusya’dan ayrılmak isteyen yabancı şirketlerin devlete ne kadar ödediği belli oldu

Dost olmayan ülkelere bağlı şirketlerin Rusya’daki varlıklarını satması durumunda, gerçek piyasa değerinin yüzde 5’ini veya belirli durumlarda yüzde 10’unu devlete “katkı payı” olarak ödemek zorunda olduğu anlaşıldı.

Hükümet tarafından alınan kararla birlikte, Rusya’dan ayrılmak isteyen yabancı şirketlerin varlıklarını satması veya devretmesi ile ilgili süreçler belirli koşullara tabi tutulurken, buna göre varlıkların piyasa değerinin bağımsız bir şirket tarafından değerlendirmesi ve değerleme raporunda belirtilen varlıkların gerçek piyasa değerinin en az yüzde 50’sine denk gelecek şekilde indirimle satılması zorunluluğu bulunuyor.

Türkiye’ye Rus turist akışı salgın öncesi rakamları 2,6 kat aştı

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), bu yılın şubat ayında Rusya’dan Türkiye’ye turist akışının pandemi öncesi 2019 yılının aynı dönemine kıyasla 2,6 kat daha fazla olduğunu bildirdi.

 T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine atıfta bulunan ATOR, Türkiye’yi kışın son ayında 227 bin 695 Rus vatandaşının ziyaret ettiğini vurgularken, “Bu rakamlar, Şubat 2022’ye göre yüzde 103, Şubat 2021 dönemine göre yüzde 161, Şubat 2020 dönemine göre yüzde 112,4 ve Şubat 2019 dönemine göre ise yüzde 159,5 daha yüksek olarak kaydedilmiştir” ifadelerini kullandı.

Şubat ayında Rus turistlerin yüzde 65,8 ile İstanbul’u tercih ettiğine vurgu yapan ATOR, bu durumun kış ayları için geleneksel olduğuna değinirken, şubatta İstanbul’u ziyaret eden Rus turist sayısının 149 bin 900 kişiye ulaştığını bildirdi.

FSB, taksi yolcularının coğrafi konumu ve ödemeleri hakkında bilgi almayı planlıyor

Rusya Güvenlik Servisi (FSB), ülkedeki taksi hizmetlerinin bilgi sistemleri ve veri tabanlarına mahkeme kararı olmadan erişebilmesine izin verecek bir karar taslağını hükümete sundu.

Kommersant gazetesi, FSB’nin hazırladığı ve özellikle, coğrafi konumun elektronik olarak izlenebilmesi ile ödeme araçlarıyla ilgili verilere erişimi içeren karar taslağını yasal bilgi portalında yayınladığını yazarken, belgede, “İnternet üzerinden bilgi yayılması için kaynak teşkil eden çevrimiçi taksi hizmetlerinin, sahip oldukları bilgi, takip sistemi ve veri tabanlarına FSB’nin 24 saat uzaktan erişiminin sağlanması istenmektedir” denildi.

Hükümetin yabancı yatırımlar komisyonu tarafından izin çıkması durumunda gerçekleşen satış işlemi miktarının en az yüzde 10’u tutarında federal bütçeye gönüllü olarak katkı payı yükümlülüğü şartı koşuluyor.

Varlıklarını bağımsız değerleme raporunda belirtilen gerçek piyasa değerinin yüzde 90’ından daha fazla bir indirimle satması durumunda ise devlete verilmesi gereken katkı payı oranı yüzde 10’a yükseliyor.

spot_img

Rusya Federasyonu

Dünyanın en büyük ve en çok merak edilen ülkesi Rusya hangi kıtada? Nekadar büyük, Bayrağı, Ticaret Hacmi, Yönetim Biçimi ve Türkiye ile İlişkileri…Rusya (Rusça:...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort