Rusya’da faaliyet gösteren analitik şirketi Kontur Focus araştırmaları, 2023’ün başından bu yana yeme-içme sektöründe iflas sayısının bir yıl önceki kadar yüksek olmamasına rağmen çok az sayıda yeni restoran açıldığına da dikkat çekti.
Hizmete göre, Ocak-Mart 2023 döneminde Rusya genelinde 5 bin 200 restoran ve kafe sektörü terk ederken, Kontur.Focus uzmanı Anton Yakovlev, girişimcilerin devlet tarafından sunulan basitleştirilmiş iflas prosedüründen yararlanma arzusu nedeniyle dinamiklerin yükseldiğine değindi.
Restoran pazarındaki durumun hala istikrardan uzak olduğuna vurgu yapan uzman, yeme-içme sektöründe yeni açılan restoran sayısının bir yıl öncesine kıyasla yüzde 11 düşüşle 7 bin 500 olarak kaydedildiğini aktardı.
Yakovlev’e göre bu durum, gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle sektörün satın alma gücünün düşmesi ve yemek işletmelerinde ortalama faturadaki artıştan kaynaklanıyor.
Rus kahve zinciri Shokoladnitsa Group’un gayrimenkul yönetimi departmanı yöneticisi Dmitry Tomilin, Kommersant’a yaptığı açıklamasında başka bir soruna işaret ederken, yeni kuruluşların açılış maliyetinde yüzde 20-30 artış yaşandığına dikkat çekti.
Tomilin, bu durumun da projelerin geri ödeme süresini artırdığına vurgu yaparken, ayrıca restoran pazarındaki katılımcıların gerekli ekipmanları yurtdışından satın almalarının çok zor hale geldiğinin de altını çiziyor.
NF Group uzmanı Irina Kozina, özellikle Moskova’nın popüler caddelerinde restoranlar için uygun yer bulmanın artık zor olduğunu eklerken, öte yandan Rusya’da pandemiden en çok zarar gören sektörlerin başında gelen yeme-içme sektörünün cirosunu bu yılın şubat ayında yüzde 8’den fazla artırdığı kaydedildi.
Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat) Şubat 2023 döneminde ülkede faaliyet gösteren kafe, restoran ve catering işletmelerinin cirosunun bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,6 artarak 197,5 milyar ruble olarak gerçekleştiğini bildirdi.
Sektörün ocak-şubat dönemi cirosu ise toplamda 405 milyar rubleye çıkarken, Rusya’daki yeme-içme sektörünün Ocak 2023 dönemi cirosu bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 207,5 milyar rubleye ulaşmıştı.