spot_img
-0.7 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 6 Nisan 2023

Rusya’da dün neler oldu? 6 Nisan 2023

Dün, 6 Nisan 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin, Belarus ile birlikte ortak güvenlik konseptinin hazırlandığını duyurdu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus ile birlikte Birlik Devleti ortak güvenlik konseptinin hazırlandığını duyurdu.

Birlik Devleti Yüksek Devlet Konseyi toplantısında konuşan Putin, toplantı gündemine alınan ve bugün detaylı bir şekilde masaya yatırılacak Birlik Devleti güvenlik konseptinin hazırlanmasına başlanması konusunun büyük önem taşıdığını vurgularken, “Bu belge, etkileşimimizin temelleri üzerinde dış tehditlere karşı ortak hareket etmeyi amaçlamaktadır. Devletlerimizin sınırlarında artan gerilim ve bize karşı başlatılan yaptırımların yanında yürütülen bilgi savaşına karşı zorunlu ve önemli hale gelmiştir” dedi.

Putin, stratejik planlamaya dikkat çektiği konuşmasında, Belarus ile birlikte kurulan Birlik Devleti’nin güvenlik sistemlerini güçlendirmeye devam edeceklerini, böylece ortaklığın sürdürülebilir olması ve birliğin ilerici sosyo-ekonomik kalkınması için koşulları garanti edeceklerini sözlerine ekledi.

Kremlin, Putin’in İbrahim Kalın ile görüştüğünü doğruladı

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sözcüsü İbrahim Kalın ile bir araya geldiğini doğruladı.

Gazetecilerle düzenlenen basın toplantısında konuşan Peskov, Putin’in Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın ile yakın zamanda yüz yüze görüştüğünü teyit ederken, görüşmede Akkuyu Nükleer Santrali de dahil olmak üzere iki ülke arasındaki ortak projelerin uygulanması hakkında görüş alışverişi yapıldığını söyledi.

Kremlin, daha önce bu görüşme ile ilgili resmi bir açıklama yapmamıştı.

Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ankara’da iftarda bir araya geldi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kendisinin davetlisi olarak 6-7 Nisan tarihlerinde Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Lavrov ile Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu’nda dün iftar sofrasında buluştu.

Lavrov Ankara’da

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’a Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov eşlik etti.

Bakan Çavuşoğlu’nun, Rus mevkidaşı Lavrov ile bugün (7 Nisan) ikili ve uluslararası gündemdeki çeşitli konuları müzakere etmesi ve ortak basın toplantısı düzenlemesi öngörülüyor.

Tatneft, Aytemiz benzin istasyonlarına ortak olabilir

Tataristan merkezli dev Rus petrol şirketi Tatneft’in Türkiye’de 570’den fazla benzin istasyonuna sahip Türk akaryakıt şirketi Aytemiz Akaryakıt A.Ş’nin ortağı olacağı bildirildi.

Türkiye’de faaliyet gösteren akaryakıt istasyon zinciri Aytemiz’in varlıklarına sahip olan Doğan Holding’in resmi açıklamasına atıfta bulunan Tataristan’ın resmi haber ajansı Tatar-inform, Tatneft’in Aytemiz A.Ş.’nin yüzde 50 hissesini 160 milyon dolara satın alacağını, gerekli yasal onayların alınma aşamasında olduğunu bildirdi.

Aytemiz firmasının 10 adet petrol ikmal noktası ve 250 bin metreküp kapasiteli dolum terminallerine sahip olduğu açıklanırken, Türkiye’de ayda 5,5 milyondan fazla sürücüye yakıt sağladığı eklendi.

Rusya’da enflasyon yüzde 4’ün altına geriledi

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan “Mevcut fiyat durumu üzerine” raporuna göre, 28 Mart – 3 Nisan 2023 tarihleri arasında ülkedeki yıllık enflasyon yüzde 4,3’ten yüzde 3,29’a geriledi.

Bir önceki hafta (21 Mart – 27 Mart 2023) ülkedeki yıllık enflasyon oranlarının yüzde 5,9’dan yüzde 4,3’e gerilediği hatırlatılan raporda, yeni raporlama döneminde enflasyondaki düşüşe gıda ürünleri fiyatlarındaki gerilemenin katkıda bulunduğu bildirildi.

Rusya Federal İstatistik Servisi Rosstat verilerine göre, 28 Mart- 3 Nisan 2023 dönemi için haftalık enflasyon yüzde 0,13 olarak gerçekleşirken, 21 Mart – 27 Mart 2023 döneminde haftalık enflasyon yüzde 0,05, 14 Mart-20 Mart haftasında ise yüzde 0,1 olduğu gözlemlenmişti.

Nisan ayının başından bu yana ülkedeki tüketici fiyatları yüzde 0,06, yılın başından bu yana ise yüzde 1,6 artış gösterdi.

Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nın resmi tahminine göre, Rusya Federasyonu’nda 2023’te enflasyon oranlarının yüzde 5,5 olması bekleniyor.

Emekli Sandığı, 2022’yi 1,1 trilyon ruble karla kapattı

2022 yılı sonunda yaklaşık 122 milyar ruble açık vermesi öngörülen Rusya Emekli Sandığı’nın (PFR) geçtiğimiz yılı 1,1 trilyon ruble bütçe fazlasıyla kapattığı bildirildi.

Sayıştay Başkanlığı tarafından paylaşılan raporda, Ocak-Aralık 2022 döneminde PFR’in Rus vatandaşlarına karşı tüm sosyal yükümlülüklerini yerine getirdiğinin tespit edildiği vurgulanırken, bütçesinin daha önce tahmin edilen açık yerine fazla ile 2022 yılını tamamladığı açıklandı.

2022 yılında Emekli Sandığı bütçesinin bir önceki yıla göre yüzde 27,4 artışla 12,5 trilyon ruble aldığı kaydedilirken, Bütçeler arası para transferi hacimlerin de dahil edildiğinde bu oranın yüzde 63,8’ e ulaştığı belirlendi.

Rusya’nın mart ayı imalat sanayi PMI endeksi düştü

Uluslararası finansal araştırma kuruluşu S&P Global’a bağlı analitik ajans IHS Markit tarafından yayınlanan verilere göre, Rusya’da mart ayı imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 53,6 puandan 53,2 puana geriledi.

Ocak ayında 52,6 puana gerileyen imalat PMI endeksinin şubatta artış gösterdiğine dikkat çekilen IHS Markit raporunda, martta yaşanan hafif düşüşe rağmen imalat sanayi verilerinin Ocak 2017 döneminden bu yana en yüksek seviyelerde bulunduğuna vurgu yapılırken, analistler, Rus imalat sektöründeki üretimin son üç ayın en yüksek seviyesine çıkarak ilk çeyreğin sonunda sağlam bir hızla arttığına dikkat çekerken, üretimdeki büyümeye yeni siparişlerdeki artış ve güçlü müşteri talebinin katkıda bulunduğunu belirtti.

Zakharova: NATO’nun emekliye ayrılma zamanı geldi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, 4-5 Nisan tarihlerinde Brüksel’de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısını değerlendirdi.

Bakanlığın resmi internet sayfasından yayınlanan yazılı açıklamada, düzenlenen etkinliğin yalnızca NATO’nun 11-12 Temmuz’da toplanacak Vilnius Zirvesi’nin hazırlıklarına değil, aynı zamanda ittifakın varlığının 74’üncü yılında kollektif Batı’nın dünyanın geri kalanına üstünlüğünü sağlama iddiası için gövde gösterisine dönüştürülmeye çalışıldığını vurgulayan Zakharova, “Aslında ittifakın övünecek hiçbir şeyi yok. NATO müttefiklerinin arkasında birçok savaş, harabeye dönen devletler, cezasız kalmış savaş suçları, yaşamını yitiren siviller var. Yugoslavya, Irak, Afganistan, Libya ve şimdi sırada kim var?” dedi.

Savunma ittifakı olduklarını tekrarlamaktan bıkmıyorlar

Zakharova, Kuzey Atlantik bloğunun temsilcilerinin her defasında ısrarla NATO’nun bir savunma ittifakı olduğunu tekrar tekrar dile getirdiğine dikkat çekerken, öte yandan örgütün tüm tarihinin bu sözlerin aksini gösterdiğini, şimdi de tüm Avrupa güvenlik sistemini gasp etmeye çalışan NATO’nun nasıl yeniden Rusya’ya doğru genişlediğini ve güvenliğine yönelik tehditler yarattığını herkesin gördüğünü ifade etti.

NATO’dan Asya Pasifik’teki genişleme vurgusu

Brüksel’deki NATO karargahında iki gün süren toplantıda konuşan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise “Güvenlik bölgesel değil, küreseldir. Rusya ve Çin’in giderek birbirine daha da yakınlaştığı bir dünyada, NATO müttefikleri olarak ve aynı zamanda Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya ve Güney Kore’deki ortaklarımızla bir arada durmamız daha da önemli.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov

Siluanov: Rubledeki değer kaybı geçici

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Rubledeki değer kaybının geçici olduğunu belirtirken, enerji fiyatlarındaki artışla birlikte güçleneceğini söyledi.

Rublenin diğer yabancı para birimlerine karşı son zamanlarda yaşadığı değer kaybının petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandığına vurgu yapan Siluanov, “Rublenin fiyatı dış ticaret dengesine bağlı. Şimdi Rus enerji kaynaklarının fiyatlarının arttığını görüyoruz. Dolayısıyla ihracatçılardan piyasaya daha fazla döviz girişi olacak. Bu da rublenin güçlenmesini sağlayacaktır” dedi.

Tinkoff Bank, IBAN kullanmaya başladı

Yakın zamanda SWIFT kısıtlamalarına maruz kalan Rusya’nın en büyük özel bankalarından Tinkoff, 1 Nisan’dan itibaren müşterilerinin IBAN numarasını (Uluslararası banka hesap numarası) kullanarak yurtdışından havale alma imkanına sahip olduğunu bildirdi.

Mobil uygulamasından Türk Lirası cinsinden hesap açılmasına imkan veren Tinkoff, uygulamadaki para gönderme bölümünde SWIFT- para transferi seçeneğine IBAN numarası belirtme imkanı eklerken, paylaştığı mesajında, “IBAN, genellikle uluslararası transferlerde kabul edilir. Bu da yurt dışından para transferlerinin alınmasını büyük ölçüde basitleştirdiği anlamına gelir. Hesabınızın IBAN numarasını almak için destek hizmetimizle iletişime geçmeniz yeterlidir” ifadelerini kullandı.

Tinkoff Bank, yurtdışından gelen bireysel havalelerde komisyon alımına da son verdiğini duyurdu.

Rusya’da otomobil satışları ilk çeyrekte yüzde 44,7 düştü

Rusya’da otomobil satışları, bu yılın ilk çeyreğinde 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 44,7 azalarak 153 bine geriledi.

Merkezi Rusya’da bulunan Avrupalı İşletmeler Birliği (AEB) tarafından yayımlanan rapor, yaptırımlar nedeniyle otomobil sektöründeki daralmanın sürdüğünü ortaya koydu.

Yeni otomobil satışlarının, bu yılın ilk çeyreğinde 2022’nin aynı dönemine kıyasla yüzde 44,7 azalarak 153 bine gerilediğinin kaydedildiği raporda, martta da bir önceki yıla göre yüzde 10,6’lık düşüş yaşandığı belirtildi.

Merkez Bankası: Uluslararası ödemeler sistemi değişecek, dijital para birimleri kullanılacak

Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Olga Skorobogatova, uluslararası ödemeler sisteminde önemli değişikliklerin yaşanacağını belirterek, “Gelecekte, 5-7 yıl içerisinde, ulusal dijital para birimlerine dayanan tamamen farklı bir uluslararası ödeme sistemi göreceğiz.” dedi.

Skorobogatova, Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’da yaptığı konuşmada, dijital rubleyle ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Dijital rublenin test edilip hazır hale geldiğinde uluslararası ödemelerde yeni fırsatlar yaratacağına işaret eden Skorobogatova, “Böylece dijital para birimleri sunan regülatörlerle doğrudan temas kurabileceğiz. Bu durumda SWIFT sistemini ise hiçbir şekilde dahil etmeyeceğiz.” diye konuştu.

spot_img

Kızıl Meydan nerede ? Kızıl Meydan adı nereden gelir?

Kızıl Meydan nerede ? Kızıl Meydan adı nereden gelir? Tarihe damga vurmuş olan Kızıl Meydan, Rusya’nın başkenti Moskova’nın da temellerinin atıldığı önemli bir yerdir. Meydan,...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort