Rusya’da inşaat sektörünü geliştirmek için kurulan devlet iştirakı finansal kuruluşu DOM.RF, 2023’ün ilk çeyreğinde ülkedeki inşaat şirketlerinin toplam alanı yaklaşık 10 milyon metrekareye ulaşan yeni konut projesine başladığını bildirdi.
Emlak Piyasası Liderleri Mali Forumu’nda konuşan Dom.RF baş analisti Mikhail Goldberg, üretimine başlanan konut projesi hacimlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 20 daha fazla olduğunu vurgularken, “Geçen yılın dinamiklerinin tamamen gösterge niteliğinde olmadığı açık. Konut üretimindeki düşüş mart ayında başlamıştı. Bu yılın ilk çeyreğinde ise arttığını gözlemliyoruz” dedi.
Konut üretimindeki toparlanmanın aslında daha önce beklendiğine dikkat çeken Goldberg, yeni projelerdeki artışın bugün piyasada arzın talebin gerisinde kalmasından kaynaklandığını, bununda fiyatları etkilediğini ifade etti.
Uzman, önümüzdeki bir veya iki yıl içinde fiyatlardaki artışın yavaşlayacağını umduklarını sözlerine ekledi.
Rusya’da konut üretim hacimleri düşmüştü
Rusya’da devlete bağlı inşaat ruhsatlandırma bilgi sistemi Nash.Dom.RF verilerine göre, ocak ayında ülke çapındaki inşaat şirketlerinin 2,51 milyon metrekarelik konut inşaatı için 192 inşaat ruhsatı aldığı bildirilirken, bu sayının 2021-2022 dönemlerine kıyasla neredeyse iki kat azaldığı kaydedilmişti.
Kommersant gazetesi, Rusya’da halihazırda inşa halindeki konut üretim hacimlerinin de bir önceki yıla göre yüzde 19’dan fazla düştüğünü vurgularken, 2023’ün başından bu yana Rusya genelinde önceki dönemlere göre neredeyse yarısı kadar yeni konut inşaatı projesi başladı.
Gazeteye konuşan uzmanlar, yeni konut proje sayısında yaşanan keskin düşüşün hükümetin tercihli konut kredi programını uzatmasına rağmen toparlanamayan ciddi talep düşüşüne bağlarken, ocak ayında tercihli konut kredisi taleplerinin dört kat düştüğü ülkede yıl sonuna kadar gayrimenkul piyasalarında talebin artmayacağı öngörülüyor.
Ocak ayında ülke genelinde inşaat şirketleri toplam 2,51 milyon metrekarelik konut projesi için 192 inşaat ruhsatı alırken, yeni projelerin azalmasının Sibirya, Uzak Doğu ve Volga bölgesini etkilediği anlaşılıyor.
Moskova bölgesiyle birlikte St. Petersburg ve Leningrad bölgesi gibi canlı emlak piyasalarında ise konut üretiminin yüzde 6 ila 8 artış olduğu kaydedilirken, emlak danışmanlık şirketi NDV Supermarket Real Estate, ocak ayında Moskova’daki şirketlerin 412 bin m2’lik konut hacmini satışa çıkardığını öte yandan yeni konut piyasasında satılan konutların payının yalnızca yüzde 14,2 olduğunu aktardı.
Best Novostroy’un yönetim kurulu başkanı Irina Dobrokhotova, geleneksel olarak yeni başlayan konut projelerinin ilk aşamasında daire fiyatlarının yüzde 10 ila 15 daha ucuz olduğunu kaydederken, ancak ocak itibariyle taleplerdeki büyük düşüşün yeni proje sayısındaki azalmayı açıkladığını söyledi.
Uzmanlar, en azından yıl sonuna kadar Rusların konut talebinde bir toparlanma beklemediklerini söylerken, Dobrokhotova, yıl boyunca yeni projelerin sayısında bir azalma olması durumunda, 2026 ve 2027’de ülke genelinde devreye alınan konut hacminde ciddi düşüşün beklenebileceği konusunda uyardı.
Kommersant, inşaat şirketlerinin mevcut durumda konut üretimindeki düşüşe kıyasla elde kalan ve satılamayan dairelerden daha fazla endişe duyduğunu vurgularken, son verilere göre 2022 yılı sonunda ülke genelinde toplam 70 milyon metrekare alana sahip dairelerin satılamadığı gözlemleniyor.
Satılamayan daire hacminin toplam konut hacminin yüzde 66’sı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bunların esas olarak inşaatı pandeminin ilk aşamasından sonra başlayan konut kompleksleri olduğunu belirtirken, emlak şirketi Etazhi’nin satış direktörü Sergey Zaytsev’e göre satılmayan konut hacimleri, yeni konut projeleri ile birlikte daha fazla artacak.