Dün, 13 Nisan 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Peskov: Karadeniz, asla bir NATO denizi olmayacak
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Karadeniz’in kıyıdaş devletler için “işbirliği denizi” olarak kalması gerektiğini belirterek, “Karadeniz, asla bir NATO denizi olmayacak.” dedi.
Peskov, başkent Moskova’da, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’nın “Karadeniz, Baltık Denizi gibi bir NATO denizi olmalıdır.” açıklamasını gazetecilere değerlendirdi.
Karadeniz’in müşterek bir deniz olduğuna işaret eden Peskov, “Karadeniz, tüm kıyıdaş devletler için müşterek bir denizdir. Bir işbirliği, etkileşim ve güvenlik denizi olmalıdır. Ayrıca bölünmez bir güvenliği olmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Lavrov, Çinli mevkidaşı Çin Gang ile Ukrayna’daki durumu görüştü
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Çin Dışişleri Bakanı Çin Gang, Özbekistan’ın Semerkant kentindeki görüşmesinde Ukrayna’daki durumu ele aldı.
Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Lavrov ile Çin, Özbekistan’ın Semerkant kentinde Afganistan’a komşu ülkeler (Özbekistan, İran, Çin, Pakistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Rusya) dışişleri bakanları toplantısı kapsamında bir araya geldi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in geçen ay başkent Moskova’da yaptığı anlaşmaların uygulanması sürecinin ele alındığı görüşmede, Afganistan, Orta Asya ve Ukrayna’daki durum değerlendirildi.
Görüşmede, “Rusya ve Çin’in birçok konuda aynı veya birbirine yakın pozisyon sergilediği, başka ülkelerin iç işlerine karışma, şantaj ve tehdit yoluyla tek yanlı yaklaşımlar dayatma ve uluslararası ilişkilerin demokratikleşmesine karşı girişimlerin kabul edilemez olduğu” vurgulandı.
Dışişleri Bakanlığı: Sistemik sorunları çözmeden tahıl anlaşmasını uzatmak anlamsız
Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan yazılı açıklamada, Karadeniz Tahıl Anlaşması’ndaki beş sistemik sorunun çözümünde ilerleme kaydedilmeden bu girişimin 18 Mayıs’tan sonra daha fazla uzatılması hakkında konuşmaya gerek olmadığı bildirildi.
Rusya’nın tarım bankası Rosselkhozbank’ın uluslararası ödeme sistemi SWIFT’e yeniden bağlanması; tarım makinelerinin ithalatındaki kısıtlamaların kaldırılması, yedek parça ve satış sonrası hizmetlerin yeniden başlatılması; tahıl gemilerinin sigortalanması üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması ve Rus tahılı taşıyan gemilerin limanlara erişim yasağının kaldırılması, Togliatti-Odessa amonyak boru hattının işletilmesi; gıda ve gübre üretimi ve nakliyesi ile ilgili Rus şirketlerinin yabancı varlıklarının ve hesaplarının blokajının kaldırılmasının tahıl anlaşmasının en önemli sorunları olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Rusya, bu sorunlar çözülmeden 18 Mayıs’tan sonra süresi sona erecek olan Karadeniz Tahıl Girişimi’nin daha fazla uzatılmasından bahsetmeye gerek duymamaktadır” ifadelerine yer verildi.
Rusya’da güncel yıllık enflasyon oranları açıklandı
Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan “Mevcut fiyat durumu üzerine” raporuna göre, 4 Nisan – 10 Nisan 2023 tarihleri arasında ülkedeki yıllık enflasyon yüzde 3,29’dan yüzde 3,15’e geriledi.
Bir önceki hafta (28 Mart – 3 Nisan 2023) ülkedeki yıllık enflasyon oranlarının yüzde 4,3’ten yüzde 3,29’a gerilediği hatırlatılan raporda, son bir haftada enflasyon oranlarının yüzde 0,11 olarak gözlemlendiği aktarılırken, yaş sebze ve meyve fiyatlarındaki gerilemenin sonucu yıllık bazda fiyat artış oranının yüzde 3,15’e düştüğü ifade edildi.
4 Nisan – 10 Nisan 2023 dönemine gıda sektöründe fiyat artışı yüzde 0,03’e gerilerken, bakanlık, fiyat artışlarındaki yavaşlamanın tüm kategorilerde gözlemlendiğine dikkat çektiği açıklamasında, gıda dışı segmentte fiyatların neredeyse değişmediğinin altını çizdi.
Avusturya, Putin’in ülkeye gelmesi durumunda tutuklanacağını açıkladı
Avusturya Dışişleri Bakanlığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ülkeye seyahat etmesi durumunda tutuklanacağını bildirdi.
Avusturya Anayasa ve Avrupa Birliği (AB) Bakanı Karoline Edtstadler’in dün Alman Tagesspiegel gazetesine, “Putin’in Avusturya’ya adım atması durumunda tutuklanacağı” yönündeki ifadeleri üzerine Dışişleri Bakanlığından açıklama yapıldı.
“Kimse hukukun üzerinde değil. Bütün suçlar boşluk bırakılmadan aydınlanmalıdır, cezasız bırakılamaz.” ifadesine yer verilen açıklamada, Avusturya’nın da diğer ülkeler gibi Uluslararası Ceza Mahkemesinin aldığı kararları uygulamakla yükümlü olduğu vurgulandı.
Açıklamada, “Bu, Mahkemenin aldığı tutuklama kararını uygulamak ve aranan kişiyi gözaltına almak anlamına geliyor. Bu tabii ki Başkan Putin için de geçerli.” denildi.
Rusya, Hindistan’ın en büyük ham petrol tedarikçisi olmaya devam ediyor
Gerçek zamanlı emtia veri takip şirketi Vortexa verilerine göre, mart ayında Rusya’nın Hindistan’a gerçekleştirdiği günlük petrol tedarikleri 1,64 milyon varille yeni bir rekor kırarken, Rusya, üst üste altıncı ay da Hindistan’ın en büyük petrol tedarikçisi olmaya devam ediyor.
Açıklamada, mart ayında Rusya’dan yapılan alımların 2017-18 döneminden beri Hindistan’ın en büyük petrol tedarikçisi olan Irak’tan satın alınan günlük hacimlerin (0,82 milyon varil) iki katına çıktığı vurgulanırken, aylık bazda Rusya’dan yapılan alımların şubat ayı sonuçlarını da aştığı ifade edildi.
Rusya: Ukrayna topraklarından yapılan siber saldırıların arkasında Pentagon var
Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Rusya’nın kritik altyapılarına yönelik Ukrayna topraklarından düzenlenen siber saldırıların arkasında bilgisayar korsanlarıyla işbirliği yapan Pentagon’un bulunduğunu bildirdi.
Rus istihbaratı FSB’den yapılan açıklamada, geçen yılın başından itibaren Rusya’nın kritik altyapılarına yönelik 5 binden fazla siber saldırı gerçekleştirildiği belirtildi.
Halihazırda Ukrayna’nın ağ altyapısının Batı ülkelerinin siber operasyon birimleri tarafından kullanıldığı ifade edilen açıklamada, Washington’un bu siber saldırılarda kendi rolünü saklamak için Rus enformasyon kaynaklarına binlerce saldırı düzenleyen “IT Army of Ukraine” grubunu öne sürdüğü bilgisine yer verildi.
Rus istihbaratının Rus altyapısına yönelik siber saldırılara karışan belirli kişileri, kuruluşları ve bu saldırıların arkasındakilerini belirleme yeteneğine sahip olduğu vurgulanan açıklamada, “Uluslararası Anonymous ve Silence, ABD’den Ghost ve Clan, Türkiye’den RedHack, Gürcistan’dan GNG, Polonya’dan Squad 303 bilgisayar korsan gruplarıyla işbirliği halinde Pentagon Müşterek Komutanlığının doğrudan katılımıyla siber saldırılar gerçekleşmektedir.” ifadeleri kullanıldı.
Rusya ve Çin arasındaki ticaret hacmi kıskandırıyor
Ukrayna’daki askeri operasyon sonrası Doğu ülkeleri ile ticari ilişkileri daha da pekişen Rusya’nın Ocak-Mart 2023 döneminde Çin ile arasındaki ticaret hacmi yıllık yüzde 38’den fazla büyüyerek 53 milyar doları geçti.
Otomobil, cep telefonu ve ev eşyası markalarının Rusya’dan çekilmesiyle Çinli şirketlerin ürünlerine yönelik talep hızla artarken, Çin Gümrük İdaresi tarafından yapılan açıklamada, bu yılın ocak-mart döneminde Rusya ile Çin arasındaki ticaret hacminin yıllık bazda yüzde 38,7 artışla 53,84 milyar dolara ulaştığı belirtildi.
Çin’den Rusya’ya yapılan ihracat bu yılın ilk üç ayında yüzde 47,1 artış gösterirken, yayınlanan verilere göre Çin’den Rusya’ya ihracat hacmi 24,07 milyar dolara, Rusya’dan Çin’e yapılan ihracat hacmi ise yüzde 32,6 artarak 29,77 milyar dolara ulaştı.
Böylece Rusya’nın Çin ile ticaretinde ocak-şubat dönemindeki pozitif ticaret dengesi (ticaret fazlası), 2022’nin aynı dönemine göre nominal olarak yüzde 7 artışla 5,69 milyar dolara yükseldi.
Rosstat, mart ayında Türkiye turlarının ne kadar zamlandığını belirledi
Aylık Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) verilerini paylaşan Rusya Federal İstatistik Servisi Rosstat, bu yılın mart ayında ülkeden Türkiye için satın alınan tatil turlarında fiyatların yüzde 13,4 arttığını belirledi.
Mısır’a turistik gezi maliyetinin bir önceki aya göre yüzde 16,5 arttığına dikkat çekilen raporda, mart ayında dış turizm hizmetleri kategorisinde neredeyse tüm gezi fiyatlarının artış gösterdiğine vurgu yapılırken, Belarus tatillerinde de yüzde 10,7’lik artış yaşandığı ifade edildi.
Polonya, Ukrayna kaynaklı tahıl krizi nedeniyle çiftçilere tazminat ödeyecek
Polonya parlamentosu, Ukrayna’dan tahıl ithalatı nedeniyle zarara uğrayan Polonyalı çiftçilere devlet bütçesinden 600 milyon zloti (2 milyar 758 milyon TL) tazminat ödenmesini onayladı.
Polonya haber ajansı PAP’a göre, ülkede tahıl fiyatları Ukrayna’dan ithal edilen tahıl nedeniyle düştü ve Polonyalı çiftçiler ürünlerini satmakta güçlük çekiyor.
Polonya parlamentosunun finans komitesi gerçekleştirdiği toplantıda, Ukrayna tahıl ithalatı nedeniyle zarara uğrayan Polonyalı çiftçilere devlet bütçesinden 600 milyon zloti tazminat ödenmesini onayladı.
Maliye Bakan Yardımcısı Sebastian Skuza, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle tahıl pazarında istikrarsızlık olduğunu ve çiftçilere yardımcı olmak için bu desteğin sağlanacağını ifade etti.
Polonya, Avrupa Birliği’ni (AB) Ukrayna’dan ithal edilen tahılı Orta Doğu ve Afrika ülkelerine gönderme sözünü tutmadığı için eleştirmişti.
İran Enerji İhracatçıları Federasyonu Başkanı: “Enerji ihracatında rekabet edecek durumda değiliz”
İran Enerji İhracatçıları Federasyonu Başkanı Hamid Rıza Salihi, ekonomik yaptırımlar ve İran’ın Mali Eylem Görev Gücü’ne (FATF) üye olmaması nedeniyle enerji ihracatında uluslararası alanda rekabet edemediklerini söyledi.
Petrol satışında ülke çeşitliliğine sahip olmadıklarını ve Çin gibi bir ülkeye petrol satarken düşük fiyat vermek zorunda kaldıklarını dile getiren Salihi, “Biz Çin’de tekel piyasası nedeniyle indirim yapmak zorunda kalıyoruz. Fiyatı arttırmakla ilgili bir rekabet ortamımız söz konusu değil. Bu durum bizi, Çin’e indirimli satış yapmaya sevk ediyor.” ifadelerini kullandı.
İran’ın Çin’e petrol satışında 15 dolar indirim yaptığını öne süren Salihi, Rusya’nın fiyatları aşağı çekerek İran’ın pazarını elinden almaya yöneldiğini belirtti.
Rusya 5 milyar dolar tazminata mahkum edildi
Ukraynalı doğal gaz şirketi Naftogaz, Kırım’daki varlıklarına yasa dışı bir şekilde el konulması nedeniyle Rusya’nın 5 milyar dolar tazminata mahkum edildiğini bildirdi.
Naftogaz’dan yapılan yazılı açıklamada, Lahey’de bulunan Daimi Tahkim Mahkemesi’nin 12 Nisan’da şirket lehine bir karar aldığı belirtildi.
Naftogaz, Kırım’daki varlıklarına el konulduğu gerekçesiyle 2016’da Rusya aleyhine tahkim mahkemesine dava açmıştı. Rusya Adalet Bakanlığı, mahkemenin yetki alanını tanımadığı gerekçesiyle söz konusu dava sürecine katılım göstermemişti.
AB, Wagner Grubu’nu yaptırım listesine ekledi
Avrupa Birliği (AB), Rus güvenlik şirketi Wagner Grubu ile Rus medya kuruluşu RIA FAN’ı yaptırım listesine dahil etti.
AB Konseyi’nden yapılan açıklamada, Wagner Grubu ve RIA FAN’ın Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını tehdit ettiği gerekçesiyle yaptırım listesine eklendiği bildirildi.
AB’nin 25 Şubat’ta Wagner Grubu ile bağlantılı 11 kişi ve 7 kuruluşa yaptırım uygulama kararı aldığı hatırlatılan açıklamada, Yevgeniy Prigojin’in fon sağladığı Wagner Grubu’nun Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarına aktif olarak katıldığı, Soledar ve Bahmut’taki saldırılara öncülük ettiği belirtildi.