Dün, 14 Nisan 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Türkiye-Suriye ilişkilerinin iyileşmesi, bölgedeki durumu değiştirecek
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin iyileşmesinin, bölgedeki durumda önemli değişiklikler oluşturacağını belirterek, “Bunu her türlü teşvik etmeye ve desteklemeye hazırız.” dedi.
Rusya, Türkiye, İran ve Suriye dışişleri bakanları toplantısıyla ilgili soruyu yanıtlayan Lavrov, toplantının tarihini, yerini ve konularını belirleme aşamasında olduklarını aktararak, “Bu konudaki pozisyonumuz net. Bu konudaki hiçbir koşul kabul edilemez.” diye konuştu.
Lavrov, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin iyileşmesinin önemine işaret ederek, “Bu, bölgedeki durumda önemli değişiklikler yaratacak. Bunu her türlü teşvik etmeye ve desteklemeye hazırız. Toprak bütünlüğü ilkelerini, bu 4 ülkeden hiçbiri tartışmıyor. Bu da diyaloğu uzman düzeyinden dışişleri bakanları düzeyine çıkarmamız için iyi koşullar yaratıyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Rusya denetim kapsamında Pasifik Filosu’nu savaşa yüksek hazırlık durumuna geçirdi
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, denetim kapsamında Pasifk Filosu’nun savaşa yüksek hazırlık durumuna geçirildiğini bildirdi.
Şoygu, başkent Moskova’da askeri yetkilerle yaptığı toplantıda, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla orduda denetimlerin yapıldığını söyledi.
Bunun askeri güçlerin hazırlık durumunu tespit etme ve iyileştirme amacıyla yapıldığını belirten Şoygu, “Bugün saat 9’da (Vladivostok saati) Pasifik Filosu devreye geçirildi ve savaşa yüksek hazırlık durumuna geçmeye başladı.” dedi.
Rusya’da Dünya Kudüs Günü programı düzenlendi
Rusya’nın başkenti Moskova’da Dünya Kudüs Günü nedeniyle program düzenlendi.
Moskova Merkez Camisi’nde cuma namazı öncesi düzenlenen programa, Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi Başkanı ve Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin ile Arap ve Müslüman ülkelerin Moskova’daki büyükelçileri katıldı.
Rusya, 82 Ukraynalı askerin cenazesini iade etti
Rusya’nın, Ukrayna’ya 82 askerin cenazesini iade ettiği bildirildi.
Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanlığından yapılan açıklamada, Rusya’nın ilhak ettiği bölgelerden Ukraynalı askerlerin cenazelerinin çıkarıldığı belirtildi.
“Bugün (15 Nisan) 82 Ukraynalı askerin cenazelerini evlerine getirmek mümkün oldu.” denilen açıklamada, “geçici olarak işgal edilen” Ukrayna topraklarından cenazelerin Ukrayna Kayıp Kişiler Komiserliği Ofisinin destekleri ve kolluk kuvvetleriyle işbirliğinde çıkarıldığı aktarıldı.
Maliye Bakanlığı, 2025’e kadar bütçe dengesini sağlamayı hedefliyor
Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, geçen yıl itibarıyla ülkedeki mali sisteme güveni korumayı başardıklarını belirterek, “Orta vadede, ekonomi uyum sağladıkça mali politikanın normalleşmesini ve bütçe dengesinin 2025’e kadar sağlanmasını planlıyoruz.” dedi.
Siluanov, başkent Moskova’da Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı ile Rusya Maliye Bakanlığı arasında gerçekleştirilen ortak toplantıda konuştu.
Bu yıla ilişkin öncelikli hedefleri arasında iş dünyasına destek vermek olduğuna işaret eden Siluanov, “İş dünyası için maliyetleri ve tehlikeleri azaltmayı, rekabetçi bir ortam yaratmayı, dijitalleşmeyi ilerletmeyi ve gelir yönetimi sistemini iyileştirmeyi planlıyoruz.” dedi.
Zorlu koşullara rağmen Rus ekonomisindeki istikrarı korumayı başardıklarını belirten Siluanov, finansal sisteme yönelik güveni korumayı, fiyat ve kur dinamiklerini istikrara kavuşturmayı başardıklarını söyleyebileceklerini ifade etti.
Siluanov, Rus bütçesindeki dengenin de tekrar sağlanacağını aktararak, “Orta vadede, ekonomi uyum sağladıkça mali politikanın normalleşmesini ve bütçe dengesinin 2025’e kadar sağlanmasını planlıyoruz.” dedi.
Rusya Maliye Bakanlığından 7 Nisan’da yapılan açıklamada, ülkede federal bütçenin bu yılın ilk çeyreğinde 2,4 trilyon ruble (yaklaşık 29 milyar dolar) açık verdiği bildirilmişti.
Rusya’nın petrol ihracatı artışa geçti
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Rusya’nın mart ayında gerçekleştirdiği petrol ihracatının fiziki hacminin Nisan 2020’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştığını bildirdi.
IEA tarafından paylaşılan raporda, Rusya’nın mart ayında petrol ihracatından elde ettiği gelirlerin şubat ayına göre 1 milyar dolar artarak 12,7 milyar dolara yükseldiği vurgulanırken, Rusya’nın deniz yolu üzerinden petrol sevkiyatı hacmi günde 600 bin varil artarak 8,1 milyon varile yükseldi.
Rusya’nın deniz yoluyla petrol ürünleri arzı da bir önceki aya göre 450 bin varil artarak 3,1 milyon varile çıkarken, IEA’ya göre Rusya’nın petrol ihracat gelirleri mart ayında 1 milyar dolar artmasına rağmen, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43 düşük olarak gerçekleşti.
Rusya’nın uluslararası rezervleri yükselişte
Merkez Bankası, 7 Nisan itibariyle Rusya’nın uluslararası rezervlerinin 6,9 milyar dolar artışla 600 milyar doları aştığını bildirdi.
Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, 7 Nisan 2023 itibarıyla rezervlerin bir önceki haftaya göre yüzde 1,2 artışla 600,8 milyar dolara yükseldiği belirtilirken, uluslararası rezervlerdeki artışın yeni bütçe kuralı nedeniyle pozitif yeniden değerlemeden kaynaklandığının altı çizildi.
1 Nisan 2023’te rezervlerin 19,6 milyar dolar artışla 593,8 milyar dolara ulaştığı hatırlatıldı.
Rusya’nın dış borcu düşüşünü sürdürüyor
Rusya Merkez Bankası, 1 Nisan 2023 itibariyle ülkenin dış borcunun yılbaşına göre yüzde 5,9 düşüşle 357,9 milyar dolara gerilediğini bildirdi.
Ocak 2023 döneminde ülkenin dış borcunun 380,5 milyar dolar olduğuna vurgu yapılan düzenleyici raporunda, 1 Nisan 2023 itibarıyla Rusya’nın dış borcunun 22,6 milyar dolar düştüğü açıklandı.
Türk Gemont’un Rusya bölümü iflas etti
Geçtiğimiz yılın temmuz ayında Tataristan Tahkim Mahkemesi’ne iflas başvurusunda bulunan Rusya’da petrokimya tesisleri inşa eden Türk şirketinin yan kuruluşu Gemont LLC resmi olarak iflas etti.
Tataristan Tahkim Mahkemesi resmi internet sitesinde paylaşılan belgede, şirketin iflas başvurusunun kabul edildiği vurgulanırken, “Gemont Limited Liability Company (LLC) Nizhnekamsk’ın iflas etmiş olarak tanınmasına karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi.
Reshetnikov, bu yılki ekonomik büyüme tahminlerini açıkladı
Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Reshetnikov, Maliye Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı ortak toplantısında yaptığı konuşmada, 2023 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’da (GSYH) büyüme tahminlerinin yüzde 1,2 olduğunu açıklandı.
Batı yaptırımlarına rağmen ekonomideki toparlanmanın devam ettiğini söyleyen Reshetnikov, “Bu yıl GSYH büyüme oranını yüzde 1,2 olarak tahmin ediyoruz. 2026’da ise neredeyse yüzde 3’e çıkacak. Büyüme, temelde tüketici talebindeki toparlanma sayesinde gerçekleşecek” ifadelerini kullandı.
2022’de Rusya ekonomisinin yüzde 2,1 daraldığına değinen Reshetnikov, bu yılki enflasyon tahminlerini de yüzde 5,5’ten 5,3’e çektiklerinin altını çizdi.
Çin Savunma Bakanı Li, Rusya’yı ziyaret edecek
Çin Savunma Bakanı Li Şangfu’nun, göreve atanmasının ardından ilk yurt dışı ziyaretini 16-18 Nisan’da Rusya’ya yapacağı bildirildi.
Rusya Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Şangfu, 16-18 Nisan’da ülkeyi ziyaret ederek Bakan Sergey Şoygu ile bir araya gelecek.
İki bakan, görüşmede Rusya ile Çin arasında savunma alanındaki işbirliği, küresel ve bölgesel güvenlik ile ilgili konuları ele alacak.
Şangfu, martta bakan olarak atanmasının ardından ilk yurt dışı ziyaretini Rusya’ya yapacak.
Belarus: Batı, düşmanca söylemlere devam ederse stratejik nükleer silah ediniriz
Belarus Savunma Bakanı Viktor Hrenin, Batı’nın kendilerine yönelik düşmanca söylemlere devam etmesi halinde stratejik nükleer silah tedarik edeceklerini belirterek, “Kuvvete ancak kuvvetle karşılık vereceğiz. Batı, başka türlüsünü anlamıyor.” dedi.
Hrenin, Brest şehrindeki askeri poligonda, gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Budapeşte Memorandumu ile Belarus’un gönüllü olarak nükleer silahlardan vazgeçen ilk ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Hrenin, ekonomik baskı da dahil olmak üzere Belarus’a baskı yapılmayacağına dair garantiler verildiğini söyledi.
Çin’den “Rusya-Ukrayna Savaşı’nın taraflarından hiçbirine silah satmama” sözü
Çin Dışişleri Bakanı Çin Gang, ülkesinin Rusya-Ukrayna Savaşı’nda ihtiyatlı ve sorumlu tutum izlediğini belirterek, çatışan taraflardan hiçbirine silah satmayacakları taahhüdünde bulundu.
Çin Gang, Çin’i ziyaret eden Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile Tiencin şehrindeki görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, Çin’in çatışmaya barışçıl çözüm bulunmasından yana olduğunu vurguladı.
Ülkesinin silah ve mühimmat ihracatı konusunda ihtiyatlı ve sorumlu tutum izlediğini belirten Çin Gang, “Çin, çatışmanın hiçbir tarafına silah sağlamayacak, ikili işlevi olan ürünlerin ihracatını yasalar ve düzenlemeler uyarınca denetleyerek kontrol altına alacak.” dedi.