Sosyolojik araştırmalarıyla tanınan “Kamuoyu Vakfı” (FOM) tarafından yapılan ankete katılan Rusların yüzde 62’si, son altı ay içinde temel ilaç fiyatlarında artış kaydettiğini söyledi.
Ankete katılanların yüzde 59’unun gerekli ilaçların eczanelerden kaybolduğunu fark etmediği gözlemlenirken, yüzde 36’sı daha önce sorunsuz bir şekilde satın aldıkları gerekli ilacı bulamadıklarını aktardı.
Ankete katılanların yüzde 84 ile ezici çoğunluğu, olası fiyat artışları nedeniyle hiçbir zaman yerinde ve zamanında ilaç almadıklarını dile getirirken, yakın zamanda Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat) verilerine atıfta bulunan RBK haber, Batı yaptırımlarıyla geçen yıl boyunca, marketlerde fiyatı en çok artan ürünü belirlemişti.
Rus marketlerinde yıl boyunca fiyatlarında en önemli artışın görüldüğü ürünler listesinin başında sakızın yer aldığının altını çizen RBK, Rosstat istatistiklerine göre Rusya karşıtı yaptırımların uygulandığı yılın mart ayında fiyatı 39 rubleye çıkan üründe fiyat artışının yüzde 22,3 ile rekor kırdığını yazdı.
Yıl boyunca sakız fiyatlarındaki büyüme oranı, son 10 yılın tamamı için bir rekor olarak kabul edilirken, daha önce ürünün fiyatının yıllık ortalama 1 ila 3 ruble artış gösterdiği, tek istisnanın fiyatlarında düşüş yaşanan 2018 yılı olduğu kaydedildi.
Meşhur Turbo sakızlarının üreticisi Moskova yakınlarındaki K-Artel şekerleme fabrikasının genel müdürü Roman Shuvaev, ürünün fiyatındaki artışı Batı yaptırımları sonrası kısıtlamalara bağlarken, sakız üretiminin ithal içeriklere bağımlılığının yanı sıra paketleme maliyetinin de zamlarda etkili olduğunu sözlerine ekledi.