Dün, 22 Nisan 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Almanya, Rus diplomatların toplu sınır dışı edilmesine karar verdi
Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Almanya’nın ülkedeki Rus diplomatik misyon çalışanlarının bir kez daha toplu sınır dışı edilmesine karar verdiğini bildirdi.
Rus diplomatik temsilcilerinin Almanya’dan toplu olarak sınır dışı edilmesine aynı şekilde yanıt verileceği vurgulanırken, açıklamada, “Alman makamları, Rus diplomatların bir kez daha toplu sınır dışı edilmesine karar vermiştir. Rus-Alman ilişkilerinin diplomatik boyutu da dahil olmak üzere tümünü cüretkar bir şekilde yok etmeye devam eden Berlin’in bu eylemlerini şiddetle kınıyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, RIA Novosti’ye yaptığı açıklamada, 20’den fazla Alman diplomatın Rusya’dan sınır dışı edleceğini söyledi.
Merkez Bankası, Rus ekonomisinde otarşi risklerine karşı uyardı
Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Ksenia Yudaeva, ülke ekonomisinin Batı yaptırımlarına uyum sağlayabildiğini söylerken, bununla birlikte ekonomide otarşi yaratılmaması gerektiğinin altını çizdi.
Ekonomik Konuşmalar dergisine yazdığı makalesinde, kısmi ya da tamamen diğer ülkeler ile olan ticaretin sınırlandırılmasının Rusya için büyük bir tehdit olacağına dikkat çeken Yudaeva, aynı zamanda petrol ambargosunun yakın zamanda başladığını hatırlatarak ekonomideki adaptasyonun uzun süreceğini ifade etti.
Yeni kısıtlamaların veya ikincil yaptırımların artırılması riski olduğuna değinen Merkez Bankası Başkan Yardımcısı, “Bu koşullarda ekonomik izolasyonun güçlendirilmesine ve hatta daha fazla otarşiye kaymaya izin verilmemesi gerekiyor. Çünkü otarşi, bir süre için rahatlatıcı ve telafi edici olsa da orta ve uzun vadede refahta bir azalmaya ve ekonomik kalkınmanın yavaşlamasına yol açacaktır” diye konuştu.
Rusya, Çin’in en büyük gaz tedarikçisi statüsünü korudu
Rusya, şubat ayında Çin’in en büyük doğal gaz tedarikçisi konumunu sürdürürken, Pekin’e 2,6 milyar metreküp gaz ihraç etti.
Sibirya’nın Gücü gaz boru hattı yoluyla 1,8 milyar metreküp, deniz yoluyla da 780 milyon metreküp sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihraç eden Rusya, Çin’ie yapılan gaz tedariklerinde Avustralya ve Türkmenistan’ı arka arkaya ikinci aydır geride bırakarak liderliğini sağlamlaştırdı.
Çin Gümrük İdaresi verilerine göre, Rusya’dan Çin’e boru hattı üzerinden doğalgaz sevkiyatı Ocak-Mart döneminde değer bazında 2,2 kat artarak 1,76 milyar dolara ulaştı.
Ruble değer kaybını sürdürebilir
Rus ekonomist Vladimir Grigoriev, yakın gelecekte rublenin yaklaşık olarak şu anki konumunda olacağına değinirken, ancak bir veya iki hafta içinde değerinde değişiklik yaşanacağına inanıyor.
Haber portalı Lenta ru’ya konuşan uzman, şu anda iki faktörün rubleyi olumsuz etkilediğini vurgularken, “Birincisi, petrol fiyatlarındaki artışın sürdürülebilirliğine olan güven eksikliği. İkincisi ise G7 ülkelerinin Rusya’ya tüm mal ihracatını yasaklama planları. Bu gerçekleşirse Rusya’daki ekonomik durum belirli bir şekilde kötüleşecektir çünkü mallar daha pahalı ve kıt hale gelecektir” dedi.
Uzman, ruble döviz kurundaki diğer eğilimin petrol fiyatlarına bağlı olacağını da aktarırken, G7 tarafından Rusya’ya tüm mal ihracatının gerçekten yasaklanması durumunda ise en kötü ihtimalle dolar kurunun 2 ila 4 ruble artabileceğini öngörüyor.
Rusya’nın başkenti Moskova’da Türk toplumu bayramlaştı
Rusya’nın başkenti Moskova’da Ramazan Bayramı vesilesiyle Türk toplumu bir araya geldi.
Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) Merkezi’nde düzenlenen bayramlaşma programına, Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, RTİB Eş Başkanları Naki Karaaslan ve Sabahattin Yavuz, Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, büyükelçilik çalışanları, iş insanları ve Türk vatandaşları katıldı.
Büyükelçi Samsar, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’de, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle buruk bir bayram yaşandığını belirterek, “Umuyorum, devletimiz ve milletimiz birlik ve beraberlik içerisinde bu acıları saracaktır. Böyle buruk bir bayram daha geçirmemeyi ümit ediyoruz.” dedi.
Depremden sonra Rusya’daki Türk iş insanlarının katkılarıyla önemli yardımlar toplandığını ve Türkiye’ye gönderildiğini hatırlatan Samsar, vatandaşların bayramını kutladı.
Rus uzman, Çin ve Türk şirketlerinin Rusya’da iş satın alma isteklerini dile getirdi
McKinsey’in eski Rusya bölümünün ortaklarından Yakov and Partners danışmanlık şirketi başkanı Yakov Sergienko, Çin, Türkiye ve İran’dan şirketlerin Rusya’da iş satın almayı düşündüklerini ve burada yerel üretimi geliştirmeye hazır olduklarını söyledi.
Rus resmi haber ajansı RIA Novosti’ye konuşan Sergienko, “Genel olarak Çin, İran, Türkiye ve diğer ülkelerden şirketler Rusya’da çalışmak istiyor ve iş satın almayı düşünüyor” ifadelerini kullanırken, Çinli şirketlerin makineleri ve diğer üretim unsurlarını değiştirmek için Rus madencilik endüstrisi ile işbirliğini artırmaya çalıştığını ekledi.