Batı yaptırımlarıyla birlikte iki yıldır yabancı içerik lisanslarının iptali ile karşı karşıya kalan Rus çevrimiçi sinema ve televizyon platformları, bu yıl Türkiye, Güney Kore, Çin ve Hindistan’ın yanı sıra Sırbistan, İsrail ve diğer ülkelerle aktif olarak işbirliğini geliştirmeyi planlıyor.
Rus haber ajansı TASS, ülkenin en büyük online televizyon platformları olan Kion, Wink, Okko, Start, Premier, Amediateka ve Ivi’nin dost ülkelerle işbirliğini artırdığını vurgularken, İvi çevrimiçi TV platformunun Rus izleyiciler arasında zaten popüler hale gelen Türk dizilerinin büyük bölümünü şimdiden Rusça’ya çevirerek topladığının altını çizdi.
İvi İçerin Direktörü İvan Grinin, Türkiye’nin en büyük dizi ve film kataloglarından bazılarını yayınladıklarını belirtirken, “Yakın zamanda dünyaca ünlü Kapımı Çal dizisinin distribütörlüğünü yapan MEDD Entertainment ile bir anlaşma yaptık. Ardından Türk televizyonunda yayınlandıktan kısa bir süre sonra Rusya’da “Aile” adlı diziyi yayınlamaya başladık” diye konuştu.
Rusya’nın dev internet televizyonu hizmetlerinden Okko’nun genel müdür yardımcısı Elvira Dmitriyevskaya, Türkiye ile ilişkileri geliştirdiklerine değinirken, “Türkiye’de yapılan projeleri alıyoruz. Aynı zamanda Kore filmleri ve dizileri de satın alıyoruz. Hindistan, Japonya ve zengin sinema geçmişi olan diğer ülkelere de bakıyoruz. Aynı zamanda potansiyel görürsek mevcut tüm Batı filmlerine lisans vermeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Dmitriyevskaya, buna ek olarak, Güney Kore, Kazakistan, Sırbistan ve İsrail ile birlikte Avrupa ve Latin Amerika’daki popüler projelerin telif hakkı sahipleriyle de bağlantıya geçtiklerini kaydetti.
Wink online TV platformunun yönetmeni Anton Volodkin, Avrupa ve bağımsız Amerikan stüdyolarıyla birlikye Türk, Kore ve Hint film ve dizilerini aldıklarını belirtirken, “Latin Amerika ve Çin yapımı dizilerin de popülerliği artıyor. Komşu ülkelerden gelen diğer yabancı içerikleri aktif olarak değiştiriyor ve sunuyoruz” dedi.
Premier ise Orta Doğu ve Asya’dan içerik üreticileriyle işbirliği kurduğunu aktarırken, şu anda bu tür içerikler arasında en fazla talep görenlerin Türk ve Güney Kore dizileri olduğunu aktardı.