Batı yaptırımları sonrası enerji tedarik kanallarını Doğu’ya yönlendiren Rusya’nın 2022’de Çin’e gerçekleştirdiği kömür ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 31 artışla 69,5 milyon tona ulaştı.
Enerji Geliştirme Merkezi (CRE) tarafından yapılan açıklamada, Çin’in bu yıl gerçekleştirdiği ithalatıyla Rus kömürünün en büyük alıcısı olduğu vurgulanırken, uzmanlar, ithalattaki daha fazla artışı Çin’deki coronavirüs kısıtlamalarının engellediğini, alımların daha büyük olabileceğini düşünüyor.
Hindistan, 2022’de Rus kömürü ithalatını 20 kattan fazla artırarak 21,8 milyon tona çıkarırken, CRE uzmanları, Hindistan’ın bu yıl ilk kez Rusya’dan önemli miktarda termik kömür almaya başladığını kaydetti.
Rus şirketlerinin 10 Ağustos’ta yürürlüğe giren AB ambargosuna hızla uyum sağladığına Avrupa ülkelerinin şirketlerinin petrol ve petrolün aksine Rusya’dan üçüncü ülkelere deniz yoluyla kömür taşımacılığı hizmeti verilmesini yasaklamadığını da sözlerine eklerken, bu durumun da tedarikleri olumsuz etkilemediğini ifade etti.
CRE’nin hesaplamalarına göre, 2022 cari yıl sonunda Rusya’nın toplam kömür ihracatı yıllık bazda yüzde 13 azalarak 194 milyon tona gerilerken, arzdaki en büyük düşüş, ulaşımdaki geleneksel zorluklar nedeniyle şubat ayında ve AB ambargosunun uygulamaya konduğu ağustos ayında gözlemlendi.
Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Sergey Mochalnikov, 2023’te Batı yaptırımları nedeniyle kömür ihracatının 2022 sonuçlarına ulaşamayacağını belirtirken, “Ancak 2024’ten itibaren yeni lojistik rotaların oluşması nedeniyle büyümeye başlayacak” diye konuşmuştu.
2023 yılının Rusya enerji sektörü için ‘Yeni lojistik rotaları oluşturma yılı’ olarak nitelendirilebileceğini söyleyen Bakan Yardımcısı, “Hindistan ve Çin’e kömür arzını artırmak için uluslararası kömür tedarik rotaları yeniden oluşturuluyor. Rus kömür şirketleri herhangi bir hacimde herhangi bir kalitede kömür sağlayabilir. Soru bunun nasıl teslim edileceği. AB’nin (Avrupa Birliği) Rusya’dan kömür ithalatına yönelik ambargosunun yürürlüğe girmesinden ve Ukrayna’ya daha önce yaklaşık 14 milyon tona ulaşan teslimatların sona ermesinden sonra, Rusya’nın kömür ihracatının yaklaşık üçte biri için yeni satış pazarları aramak gerekiyor” ifadelerini kullandı.