spot_img
0.3 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 24 Nisan 2023

Rusya’da dün neler oldu? 24 Nisan 2023

Dün, 24 Nisan 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Kremlin, Rusya’daki seçimlere müdahale girişimlerinde artış bekliyor

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya’da önümüzdeki sene gerçekleşecek seçimlere yönelik dış baskı ve müdahale girişimlerinin, askeri operasyon nedeniyle artmasını beklediklerini söyledi.

Gazetecilere konuşan Peskov, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ella Pamfilova’nın “Batı’nın Rusya’daki seçimleri itibarsızlaştırmak için kasıtlı olarak hazırlık çalışmaları yürüttüğü” ile ilgili açıklamalarını değerlendirdi.

Seçimler yaklaştıkça toplumu içeriden baltalama eylemlerinin artacağını tahmin ettiklerine değinen Peskov, “Şu ya da bu şekilde her seferinde dışarıdan müdahale olacağı ve özellikle askerî harekât koşullarında ve mevcut uluslararası durumda baskı ve müdahalelerin kat kat artacağından şüphemiz yok” diye konuştu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres

Guterres: Rusya’nın Ukrayna’yı işgali hem BM Şartı hem de uluslararası hukuku ihlal ediyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un başkanlığını yürüttüğü BM Güvenlik Konseyi toplantısında, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali hem BM Şartı hem de uluslararası hukuku ihlal ediyor.” dedi.

Çok taraflı işbirliğinin BM’nin “atan kalbi, varoluş sebebi ve kılavuzu” olduğunun altını çizen Antonio Guterres, BM’nin koordine ettiği küresel insani sistemin her yıl milyonlarca kişinin hayatını kurtardığını, küresel sorunlara çok taraflı çözüm sunduğunu belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Birleşmiş Milletler Nisan 2023

Lavrov:Hiç kimse Batı’ya onlar adına konuşma hakkı vermedi

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise bazı üye ülkelerin BM Şartı yerine “kurallara dayalı bir düzeni” inşa etme çabaları nedeniyle BM’nin derin bir krize girdiğini savundu.

Bu ülkelerin çok taraflılığı göz ardı ederek yasa dışı tek taraflı adımlar attığını kaydeden Lavrov, “ABD, yıllarca çok taraflı sistem için gerekli olduğunu savunduğu küreselleşmeye zarar verme yolunu seçti.” ifadelerini kullandı.

Lavrov, ABD ve “emrindekilerin” kuralları yasa dışı girişimlerini haklı göstermek için kullandıklarını belirterek, bunu uluslararası hukuka uyan ülkelere karşı yaptıklarını söyledi.

“Hiç kimse Batı’ya onlar adına konuşma hakkı vermedi.” diyen Lavrov, Batı’nın çok taraflı sistemi kendi çıkarları için tekrar şekillendirdiğini iddia etti.

Lavrov, BM Güvenlik Konseyi kararları uyarınca Minsk Anlaşması’nın ortaya çıktığını, Kiev’in bunu çiğnediğini belirterek, “Batı da bu anlaşma maddelerini uygulama niyetinde değildi. Ukrayna’ya silah akıtırken zaman kazanmak için kullandılar. Bu çok taraflılığın kamu önünde ihlalidir.” diye konuştu.

Rusya’nın “Ukrayna’daki özel askeri hareketinin” NATO’nun ülkeye yönelik güvenlik tehdidini bertaraf etmek için başlatıldığını savunan Lavrov, çok taraflı anlaşmalarla hakları güvence altına alınan insanları korumayı amaçladığını ifade etti.

Lavrov, BM Güvenlik Konseyinin temsil gücünün artırılması için Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin dahil edilmesi gerektiğini, böylelikle “çok taraflılık prensiplerini baltalayan Batı’nın aşırı temsil gücünün” de azaltılacağını belirtti.

Moskova’da patlayıcı taşıyan İHA düştü

Rusya’nın Moskova bölgesinde patlayıcı taşıyan bir insansız hava aracı (İHA) düşerken Kırım’ın Sivastopol şehrinde bulunan Rus savaş gemilerine yönelik de deniz İHA’larıyla saldırı girişiminde bulunuldu.

Rus haber ajansı TASS’ın haberine göre, Moskova bölgesinde patlayıcı taşıyan bir İHA’nın düştüğü tespit edildi.

Rus basınına yansıyan detaylarda ise İHA’nın Ukrayna yapımı UJ-22 Airborne model olduğu ve yaklaşık 500 gram C4 taşıdığı bilgilerine yer verildi.

Rus donanmasına saldırı

Rusya tarafından ilhak edilen Kırım’daki Sivastopol’un sözde valisi Mihail Razvojayev, yaptığı yazılı açıklamada, şehirdeki limanda konuşlandırılan donanma gemilerine yönelik saldırı girişiminde bulunulduğunu belirtti.

Saldırıda bulunan bir deniz İHA’sının imha edildiğini kaydeden Razvojayev, bir başka deniz İHA’sının ise kendini patlattığını ifade etti.

Razvojayev, saldırı nedeniyle bölgede herhangi bir hasarın kaydedilmediğini ve tüm birimlerin teyakkuz halinde olduğunu belirtti.

Rus hükümeti, yurt dışından çalışanların vergi oranlarını artırmak istiyor

Rus hükümeti, yurt dışından çalışan Rusların vergi yükümlülüklerini artırmayı planlıyor.

Rus hükümeti tarafından parlamentonun alt kanadı Duma’ya sunulan yasa tasarısına göre, yurt dışında yaşayan ve Rusya’da mukim vergi mükellefiyetini kaybedenlere yönelik vergi oranı artırılacak.

Yurt dışında yaşayarak Rus şirketlerinde çalışmaya devam edenleri kapsayacak yasa tasarısına göre, söz konusu kişilerin vergi oranları yüzde 13’ten yüzde 30’a yükseltilecek.

Sberbank, ChatGPT’ye rakip yapay zeka platformu başlattı

Rusya’nın en büyük bankası Sberbank, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’ye rakip GigaChat adlı bir platform başlattığını duyurdu.

Sberbank’tan yapılan yazılı açıklamada, şirketin yapay zeka alanındaki küresel rekabete katıldığı belirtildi.

GigaChat adlı bir yapay zeka sohbet robotunun çalışmaya başladığı bilgisine yer verilen açıklamada, platformun başlangıçta sadece özel davetiye aracılığıyla kullanılabileceği kaydedildi.

Avrupa’dan Çin’in Fransa’daki büyükelçisine tepki

Avrupa Birliği (AB), Çin’in Fransa’daki büyükelçisinin eski Sovyet ülkelerinin statüleri hakkındaki yorumunu “kabul edilemez” buldu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Çin’in Paris Büyükelçisi Lu Şayı’nın eski Sovyet ülkelerinin egemenliğiyle ilgili sözlerinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Borrell, 1991’de bağımsızlığını elde eden eski Sovyet ülkelerinin egemenliğinin sorgulanamayacağını belirterek “AB bu açıklamaların Çin’in resmi politikasını temsil etmediğini varsaymaktadır.” dedi.

Çinli Büyükelçi, Fransız televizyonu TF1’e verdiği röportajda, “Uluslararası hukukta eski Sovyet Cumhuriyetleri’nin dahi statüleri yok. Uluslararası hukukta etkin statüleri yok çünkü egemen bir ülke olarak statüleri uluslararası bir anlaşmayla somutlaştırılmadı.” yorumunu yapmıştı.

Rosatom, Rusya’da ilk kara tabanlı küçük modüler reaktör için lisans aldı

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’a bağlı Rosenergoatom AŞ’ye 21 Nisan’da Yakutistan’ın Ust-Yansky Bölgesi’nde Yakutsk kara tabanlı küçük modüler reaktörün (SMR) inşası için Rusya Federasyonu Federal Çevre, Teknoloji ve Nükleer Yönetim Denetleme Servisi (Rostekhnadzor) tarafından lisans verildi.

Rosatom’dan yapılan açıklamaya göre, tasarımı en modern Rus teknolojisine dayanan kara tabanlı SMR’de, gemi tasarımında kullanılan su soğutmalı nükleer reaktör RITM-200N düşük güçlü, kara tabanlı nükleer güç santraline uyarlanarak geliştirildi.

Rusların beklenen yaşam süresi yükseliyor

Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, ülkedeki ortalama yaşam süresinin artış eğiliminde olduğunu vurgularken, 2023’ün ilk çeyreği için kaydedilen beklenen yaşam süresinin 73,31 yıla ulaştığını söyledi.

Genişletilmiş Sağlık Bakanlığı toplantısında konuşan Golikova, Rusya’da ortalama yaşam süresinin özellikle pandemi sonrası oldukça yüksek bir hızla arttığına dikkat çekerken, “2022’nin sonunda 72,8 yıla ulaştı. Bu eğilim devam ediyor. Şimdi ilk çeyrekte bu rakam 73,31 yıla yükseldi” diye konuştu.

ATOR: Türk otelciler oda fiyatlarını düşürmezse Rus turistleri kaybedebilir

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), Rusya’daki turizm sektörünün aşırı yüksek oda ve tur fiyatları nedeniyle Rusya’dan Türkiye’ye turist akışının yarı yarıya azalabileceğinden korktuğunu bildirdi.

Ülkenin en büyük tur operatörlerinden Pegas Touristik’in Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri koordinatörü Orhan Sancar, bu yıl Türkiye’nin sadece üç milyon Rus turisti ağırlayabileceğini tahmin ederken, ATOR, Türk yetkililerin 6 milyon Rus turist beklediğini hatırlattı.

Bir diğer tur operatörü Russky Ekspress’in Genel Müdürü Taras Kobishchanov, yıl sonu itibariyle sonuçların tahmin edilen sayıdan 2 milyon kişi daha az olacağına inandıklarını belirtirken, Türkiye’deki tatil maliyetlerindeki artış nedeniyle Rusların kendileri için Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Tayland gibi başka destinasyonlar seçeceklerini söyledi.

Siluanov, dijital rubleyi en güvenilir araç olarak nitelendirdi

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, yakın zamanda pilot uygulama olarak piyasalara sunulacak olan dijital rublenin kesinlikle güvenilir ve şeffaf bir araç olduğunu söyledi.

Knowledge First Marathon forumunda yaptığı konuşmada, dijital rublenin avantajlarını değerlendiren Siluanov, “Dijital ruble başka bir para biçimidir. Kesinlikle en güvenilir bir araçtır ve şeffaftır. Dijital rublenin nereye gittiği ve nereden geldiği takip edilebilir. Bu para hiçbir şekilde aklanamaz” diye konuştu.

Siluanov, Rusya Merkez Bankası’nın hazırladığı gerekli mevzuatın kabul edilmesinin ardından bu yıl dijital ruble ile pilot projeye başlanacağını hatırlattı.

Pamfilova: Türkiye’ye seçim gözlem heyeti gönderebiliriz

Rusya Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ella Pamfilova, kurul temsilcilerinin Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere gözlemci olarak gidebileceğini bildirdi.

Gazetecilere konuşan Pamfilova, “Seçim alanında Türk meslektaşlarımızla çok iyi ilişkilerimiz var” ifadelerini kullanırken, Türkiye’deki depremler nedeniyle yalnızca bazı uluslararası kuruluşlardan sınırlı sayıda gözlemcinin 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde katılımcı olarak yer alacağını, Rus tarafının da bir gözlem heyeti hazırlayabileceğini söyledi.

Leroy Merlin, Rusya’daki tüm depolarını satıyor

Fransız inşaat ve yapı malzemeleri perakende ağı Leroy Merlin’in Rusya’daki toplam 270 bin metrekare alana sahip tüm depolarını satışa çıkardığı bildirildi.

Ticari emlak piyasasındaki kaynaklara atıfta bulunan Kommersant gazetesi, perakendecinin Domodedovo ilçesindeki Yuzhniye Vorota’da 130 bin metrekarelik bir depoyla birlikte Dmitrovsky ilçesindeki Bely Rast kompleksinde 140 bin metrekarelik bir depoyu satışa çıkardığını bildirdi.

19 ülke BRICS’e katılmak için başvuruda bulundu

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan BRICS isimli birliğe katılmak için 19 ülkenin başvuruda bulunduğu bildirildi.

BRICS Güney Afrika Temsilcisi Anil Sooklal, Bloomberg’e yaptığı değerlendirmede, hali hazırda 19 ülkenin birliğe katılmak için başvuruda bulunduğunu belirtti.

BRICS ülkelerinin temsilcilerinin, 2-3 Haziran’da genişleme stratejisini değerlendirmek üzere Güney Afrika’nın başkenti Cape Town’da toplanacağını hatırlatan Sooklal, “13 ülke resmen başvurdu. Buna ek olarak 6 ülke de gayri resmi olarak başvuruda bulundu.” ifadelerini kullandı.

Sooklal, katılım başvurusunda bulunan ülkelere ilişkin detay vermedi.

spot_img

Rusya Premier Ligi

Rusya Premier Ligi konusunda en kapsamlı bilgiyi burada bulabilirsiniz. Rusya Premier Ligi 1992 yılında kuruldu.  Rusya Premier Ligi’nde 16 takım mücadele ediyor.  1992’de kurulmasının...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort