Merkez Bankası istatistiklerine göre, Rusya’da dolaşımdaki nakit para hacminde şubat ve mart aylarında 510 milyar ruble artış kaydedildi.
Rusya Merkez Bankası tarafından paylaşılan verilere atıfta bulunan İzvestiya gazetesi, 2023 yılında dolaşımdaki nakit hacminin mevsimselliğe rağmen keskin bir artış göstererek mart ayında 16,7 trilyon ruble rekor seviyeye ulaştığını vurgularken, göstergenin geleneksel olarak aralık ayında yükseldiği, ocak ayında düştüğü, ancak daha sonra hızla büyümeye başladığı ifade edildi.
Şubat-Mart 2023 dönemindeki keskin nakit para hacimlerinin 2022 hariç tüm dönemlerden daha yüksek olduğuna değinilirken, Rusya Bankalar Birliği (ADB) Başkan Yardımcısı Aleksey Voylukov, ocak ayına kadar nüfusun elindeki nakit para miktarının geleneksel olarak yeni yıl arifesinde arttığını, ancak bu yıl nakit talebindeki önemli artış nedeniyle aralık ayı sıçramasının neredeyse fark edilmediğini söyledi.
Voylukov, 25 Nisan 2023 itibarıyla dolaşımdaki harcanabilir para hacminin 17 trilyon rubleyi aştığını hesaplarken, bu yılki büyümenin ve trend değişikliğinin ana nedenlerinden birinin Rusya topraklarına katılan yeni bölgelere ruble sağlanması olduğunun altını çizdi.
Uzman, Rusya Federasyonu topraklarına yeni katılan Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri ile birlikte Zaporijya ve Kherson için 900 milyar ruble civarında nakit rubleye ihtiyaç olduğunu tahmin ediyor.
İzvestiya’ya konuşan PSB Bank baş analisti Denis Popov, yeni bölgelerin ekonomik entegrasyonunun nakit ruble talebini etkilediğini doğrularken, aynı zamanda ekonomik ve finansal oynaklığın da nakit talebinin artmasına katkıda bulunduğunu söyledi.
Uzman, yeni bölgelere sağlanması için para basılmasının enflasyonda bir artışa yol açmaması gerektiğine değinirken, “Çünkü nakit paradaki artışla birlikte ülkenin nüfusu da artış gösterdi” diye ekledi.