Yatırımlarda dolar ve avroya alternatif arayan Rusya, satın alımlarda KDV’yi sıfırladığı altında üretim hacimlerini yüzde 26’dan fazla artırdı.
Rusya Federal İstatistik Servisi Rosstat, ülkenin mart ayında altın üretiminin bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 26,5 artış gösterdiğini açıkladı.
Bu yılın şubat ayına kıyasla ülkenin altın üretimi yüzde 30,6 büyüme gösterirken, Ocak- Mart 2023 döneminde Rusya’nın altın üretimi 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 9,1 artış gösterdi.
Rosstat, mart ayında ana kıymetli metallerin üretimi geçen yılın mart ayına göre yüzde 14,1 arttığına değindiği raporunda, birincil alüminyum üretiminde hacimlerin Mart 2022’ye göre yüzde 11 ve Şubat 2023’e göre yüzde 12,5 arttığını ifade etti.
Geçtiğimiz yıl İngiltere ile birlikte Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’dan altın ithalatına getirdiği yasak sonrası ihracat yollarını değiştiren Rusya, Çin’e altın ihracatını 8,5 kat artırmıştı.
Moskova Borsası’nda (MOEX) 2023’ün ilk çeyreği için vadeli altın işlem sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 88 artarak 420 milyar ruble olarak gerçekleşti.
İzvestia gazetesi, MOEX verilerine dayandırdığı haberinde, ana varlığı altın olan borsa yatırım fonlarına olan taleplerin hızla arttığına vurgu yaparken, 2023’ün ilk üç ayında, bu enstrümanlar için aylık ortalama işlem hacminin geçen yıla göre üç kattan fazla artarak 22,7 milyar rubleye ulaştığının altını çizdi.
Şubat sonu itibarıyla 326 bin bireysel yatırımcının portföyünde altın yatırımlarının yer aldığı, geçen yılın sonunda altın yatırımına sahip olan yatırımcı sayısının 246 bin olduğu kaydedildi.
Rusya Maliye Bakanlığı, ülkedeki büyük bankalarının verilerine dayandırdığı raporunda, Rusların 2022 yılında 75 ton külçe altın satın aldığını bildirdi.
2020-2021 yıllarında ülkedeki yıllık ortalama altın satışının yaklaşık 5 ton olduğuna dikkat çekilen raporda, geçtiğimiz yılın mart ayında ülkede külçe altın satın alımlarında daha önce yüzde 20 olarak uygulanan Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarını sıfırlayan yasanın onaylanmasıyla Rusların altın yatırımına büyük ilgi gösterdiği ifade edildi.
Buna ek olarak bankaların nakit döviz karşılığında külçe altın satmasına da izin verildiğini hatırlatan bakanlık, Ocak 2023 tarihinden itibaren kuyumculuk sektöründe hem değerli metal alımı hem de mücevher satışı için basitleştirilmiş özel vergi rejimlerinin uygulanmasını da yasaklandığını ekledi.
Rusya’da faaliyet gösteren kredi kuruluşu PSB Bank’ın özel sermaye departmanı müdürü Evgeny Safonov, Kommersant gazetesine yaptığı açıklamada, ilkbaharda hala ılımlı olan külçe altın talebinin önemli ölçüde arttığını doğrularken, buna ek olarak yabancı menkul kıymetlerin ve dövizin ciddi kısıtlamalar altına girmesi nedeniyle altının daha cazip hale geldiğini, sonuç olarak nüfusun alternatif bir yatırım olarak külçe altına geçtiğini sözlerine ekledi.