Rus Vedomosti gazetesinin Dünya Ekonomik Forumu’nun raporunda yer alan verilere dayanarak yayınladığı haberine göre, 2027 yılına kadar en çok talep gören meslekler yapay zeka uzmanları, iş analistleri, mühendisler, veri analistleri ve bilgi güvenliği uzmanları olacak.
2027 yılına kadar dünyada yaklaşık 14 milyon çalışanın yerini yapay zeka teknolojisi alacağına değinilirken, dünyanın en büyük şirketlerinin toplam çalışan sayısını 83 milyon azaltacağı ve sadece 69 milyon kişiye istihdam sağlayacağı tahmin ediliyor.
Uzmanlar, bu durumun küresel işgücü piyasasını yüzde 2 oranında daraltacağına vurgu yaparken, bu dönüşümün ana itici güçlerinin dijitalleşme, ESG standartlarının yaygınlaşması ve yavaş ekonomik büyüme olacağı öngörülüyor.
İşletmelerin yüzde 75 ile ezici çoğunluğunun işlerinde büyük veri ve yapay zeka kullanarak küresel faaliyetlerinin neredeyse dörtte birini modernize etmeyi planladığı belirlenirken, geleceğin en çok talep gören meslekleri yapay zeka uzmanları, iş analistleri, mühendisler, veri analistleri ve bilgi güvenliği uzmanları olacak.
Aynı zamanda dijitalleşmenin bazı mesleklere olan talebin azalmasına yol açacağını söyleyen uzmanlar, banka ve posta memurları ile kasiyerlerin sayısında 2027 yılına kadar küresel olarak yarı yarıya düşüş bekliyor.
Bunların dışında en az talep gören ilk 10 meslek arasında sekreterler, muhasebeciler, bürokratlar, finansçılar, istatistikçiler, güvenlik görevlileri ve satış elemanları yer alıyor.
Uzmanlara göre bunların arasında 26 milyon kişi işten çıkarılma riski altında olacak.