Dün, 10 Mayıs 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Putin, Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması’nın fesih sürecini başlattı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması’nı (AKKA) feshetmesine yönelik süreci başlattı.
Putin’in imzaladığı kararnameyle, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rusya’nın AKKA’yı feshetmesiyle ilgili süreci yönetecek.
Kararnameye göre, Ryabkov, AKKA’nın feshedilmesine yönelik süreçte Putin’in resmi temsilcisi olarak Rus parlamentosunun alt kanadı Duma ve Rusya Federasyon Konseyindeki değerlendirme süreçlerinde istişareler yürütecek.
Tarafların konvansiyonel güçlerine sınırlamalar getiren AKKA, NATO ve Sovyetler Birliği arasında 1990’da Paris’te imzalanmıştı.
Rusya, 2015’te AKKA’daki katılımını durdurma kararı almıştı.
Türkiye-Suriye ilişkilerinin ilerletilmesi için yol haritası hazırlanacak
- Türkiye, Rusya, İran ve Suriye Dışişleri Bakanları toplantısında, Suriyelilerin anavatanlarına gönüllü, güvenli ve onurlu dönüşlerinin sağlanmasının kolaylaştırılması gereği vurgulandı
- Dışişleri Bakanları, Moskova görüşmelerindeki olumlu ve yapıcı atmosfere dikkati çekerek, dörtlü formattaki temasları sürdürmede mutabık kaldı
Türkiye, Rusya, Suriye ve İran Dışişleri Bakanları, Türkiye-Suriye ilişkilerinin ilerletilmesi için bir yol haritası hazırlanmasını kararlaştırdı.
Dışişleri Bakanlığı, Moskova’da düzenlenen dörtlü toplantının ardından yapılan ortak açıklama yayımladı.
Ortak açıklamada, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Suriye Dışişleri Bakanı Faysal el-Mikdad’ın katıldığı toplantıda bakanların Türkiye ve Suriye arasında devletlerarası ilişkilerin canlandırılmasına dair konularda çeşitli açılardan “içerikli ve açık bir görüşme” gerçekleştirdiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
“Katılımcılar, 2254 sayılı BMGK Kararı ve ‘Astana Formatı’ çerçevesinde yayınlanan resmi bildiriler uyarınca, Suriye’nin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadeleye olan bağlılıklarını teyit ettiler. Suriyelilerin anavatanlarına gönüllü, güvenli ve onurlu dönüşlerinin sağlanması ve ihtilaf sonrası yeniden inşanın kolaylaştırılması bakımından, Suriye’ye yönelik uluslararası yardımın artırılmasının taşıdığı önemin altı çizildi.
Katılımcılar ayrıca, Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin ilerletilmesine yönelik olarak Dışişleri Bakan Yardımcılarını, dört ülkenin Savunma Bakanlıkları ve İstihbarat birimleri ile koordinasyon halinde bir yol haritası hazırlamaları hususunda talimatlandırmayı kararlaştırdılar.”
Açıklamada, bakanların toplantıdaki görüş alışverişinin “olumlu ve yapıcı bir atmosferde” gerçekleştiğine işaret edilerek, bakanların ayrıca önümüzdeki dönemde mevcut dörtlü formatta üst düzey temasların ve teknik görüşmelerin sürdürülmesi konusunda mutabık kaldıkları belirtildi.
Estonya’nın Rusya sınırındaki Narva şehrine Putin karşıtı poster asıldı
Estonya Başbakanı Kaja Kallas, Estonya’nın Rusya sınırında bulunan Narva şehrinde bir kalenin duvarına Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in savaş suçlusu olduğunu belirten bir posterin asıldığını bildirdi.
Baltık medyasında yer alan haberlere göre, Narva şehrinin karşısında yer alan Rusya’nın Ivangorod kentine büyük bir ekran yerleştirildi. İki şehrin bir nehirle ayrıldığına dikkat çekilen haberlerde, Rusya’nın söz konusu ekran aracılığıyla propaganda yapabileceği ifade edildi.
Türkiye, Rusya ve Ukrayna savunma bakan yardımcıları tahıl girişimine yönelik toplantı yaptı
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türkiye, Rusya ve Ukrayna savunma bakan yardımcıları ile Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerinin katılımıyla, İstanbul’da tahıl girişimi ve diğer konuların ele alındığı bir toplantı yapıldığını bildirdi.
MSB’den yapılan açıklamada, “Tahıl girişimi ve diğer konuların ele alındığı toplantı bugün İstanbul’da Türkiye, Rusya, Ukrayna Savunma Bakan Yardımcıları ile BM yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Ülkemiz adına toplantıda Milli Savunma Bakan Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu ve beraberindeki heyet yer aldı.” ifadelerine yer verildi.
Polonya, Rusya toprağı Kaliningrad’ın adını “Krolewiec” olarak kullanma kararı aldı
“Polonya Cumhuriyeti Dışındaki Coğrafi Adların Standardizasyonu Komitesi”, Rusya’ya ait Baltık Denizi kıyısındaki Kaliningrad’ın adının Lehçe “Krolewiec” olarak kullanılmasına karar verdi.
Komiteden yapılan yazılı açıklamada tavsiye kararının 12 Nisan’da gerçekleşen toplantıda alındığı ve değişikliğin 9 Mayıs itibarıyla yürürlüğe girdiği kaydedildi.
Polonya ve Litvanya sınırında yer alan bir Rus toprağı olan Kaliningrad, Polonya tarihinde Krolewiec, Alman tarihinde ise Königsberg olarak biliniyor.
Rusya, Gürcistan vatandaşları için vize uygulamasını kaldırdı
Rusya’da Gürcistan vatandaşlarına yönelik vize uygulaması kaldırılırken, bu ülkeye yönelik uçuşlar ve tur satışlarıyla ilgili yasaklar da sonlandırıldı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzaladığı kararnameye göre, Gürcistan’a yönelik çeşitli kısıtlamalar iptal edildi.
Kararnameyle Gürcistan vatandaşları için vize uygulaması 15 Mayıs’tan itibaren kaldırılırken, Rus hava yolu şirketlerinin Gürcistan’a uçuşları ve turizm şirketlerinin Gürcistan’a yönelik tur paketi satışlarıyla ilgili yasaklar da sonlandırıldı.
Putin, Gürcistan’da düzenlenen Rusya karşıtı protestoların ardından 21 Haziran 2019’da Rus hava yolu şirketlerinin Gürcistan’a uçmasını ve bu ülkeye yönelik tur paketi satışlarını geçici olarak yasaklamıştı.
Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşı Abdullahiyan ile Moskova’da görüştü
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye konulu Dörtlü Dışişleri Bakanları toplantısı için bulunduğu Rusya’nın başkenti Moskova’da İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir araya geldi.
Bakan Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Abdullahiyan ile yaptıkları görüşmenin gündeminde, Suriye, üst düzey ziyaretlerin yanı sıra Türkiye ile İran arasında ekonomik ve enerji işbirliğinin yer aldığını belirtti.
Rusya Merkez Bankası’nın İsviçre’de tutulan varlıkları 8 milyar dolardan fazla
İsviçre Devlet Ekonomi Sekreterliği (SECO), Rusya Merkez Bankası’nın toplam 7,4 milyar İsviçre frangı (8,3 milyar dolar) rezervi ve varlığının İsviçre’de tutulduğunu bildirdi.
SECO, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya yönelik 10. yaptırım paketinin yeni raporlama yükümlülükleri kapsamında, ülkedeki Rusya Merkez Bankası varlıklarına ilişkin verileri yayınladı.
Buna göre, İsviçre genelinde 7,4 milyar İsviçre frangı (8,3 milyar dolar) değerinde Rusya Merkez Bankası varlığı tutuluyor.
Söz konusu varlıkların yönetilmesine ilişkin işlemlerin, Rusya-Ukrayna savaşının ardından yasaklandığı belirtilerek, İsviçre hükümetinin Rusya Merkez Bankası varlıkları ve rezervlerinin miktarı hakkında bugün bilgilendirildiği aktarıldı.
Açıklamada, Rusya Merkez Bankası’nın İsviçre’deki varlıklarının, yaptırım uygulanan Rus iş insanları veya Rus şirketlerine ait olduğu için dondurulan 7,5 milyar frank değerindeki varlıklarla karıştırılmaması gerektiği aktarılarak, Rusya Merkez Bankası rezervleri ve varlıklarını bildirmenin zorunlu olmaya devam edeceği ve rakamların 3 ayda bir düzenli olarak açıklanacağı bildirildi.
Yurt dışında tutulan Rusya Merkez Bankası varlıklarına kalıcı olarak el konulması ve bu varlıkların Ukrayna’nın yeniden inşası için kullanılması konusunda AB genelinde tartışmalar olduğu hatırlatılan açıklamada, İsviçre hükümetinin bu tartışmaları “yakından” takip ettiği kaydedildi.
İsviçre, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından bir yıl sonra, Şubat 2023’te AB tarafından Rusya’ya yönelik 10. yaptırım paketine katılarak “tarihi tarafsızlığına” son vermişti.
Polonya, Rusya’nın Varşova Büyükelçisi’ne “uçak krizi” nedeniyle protesto notası verdi
Polonya Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Varşova Büyükelçisi Sergey Andreyev’i bakanlığa çağırarak, Rus savaş uçağının Polonya Sınır Muhafızlarına ait bir uçağa “tehlikeli şekilde” yaklaşmasıyla ilgili protesto notası verdi.
Jasina, Rusya’nın Varşova Büyükelçisi Sergey Andreyev’in Polonya Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını belirterek, “Rusya Federasyonu temsilcisine, Polonya Sınır Muhafızlarına ait bir uçağa karşı bir Rus savaş uçağının karıştığı olayla ilgili bir protesto notası verildi. Ciddi bir uluslararası hadise olan Rus tarafının provokatif ve saldırgan davranışını şiddetle kınıyoruz. Dışişleri Bakanlığının bir temsilcisinden bu konuyla ilgili bugün herhangi bir açıklama daha yapılması planlanmıyor.” ifadelerini kullandı.
Polonya medyasında yer alan haberlere göre, bir Rus Su-35 savaş uçağı, 7 Mayıs’ta Karadeniz üzerinde uluslararası hava sahasında Frontex himayesinde planlı bir devriye görevinde bulunan Polonya Sınır Muhafızlarına ait uçağa “tehlikeli şekilde” yaklaştı.
Yerhov: Rusların Türkiye’deki ödeme sorunu er ya da geç çözülecek
Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Moskova ve Ankara’nın Rusların Türkiye’de banka kartıyla ödeme sorunlarına mutlaka çözüm bulacağını söyledi.
Rossiya -24 TV kanalına konuşan Yerhov, iki ülkenin er ya da geç bu soruna bir çözüm bulunacağına olan inancını dile getirirken, “Çünkü karşılıklı çıkar varsa, o zaman turizm ve finans sektörleri buna kesinlikle yanıt verecektir” ifadelerini kullandı.
Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları 19 Mayıs’ta Moskova’da bir araya gelecek
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, 19 Mayıs Cuma günü Rusya’nın ev sahipliğinde başkent Moskova’da görüşecek.
Rus Haber Ajansı TASS’a açıklama yapan Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ani Badalyan, Rusya’nın daveti üzerine Bayramov ile Mirzoyan’ın, gelecek hafta Moskova’da görüşeceğini söyledi.
Badalyan, iki bakanın barış anlaşması üzerindeki müzakereleri sürdüreceklerini kaydetti.
Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın ev sahipliğinde 1-4 Mart tarihlerinde, başkent Washington’da bir araya gelmişti.
Gürcistan’dan, Rusya’nın vizeleri kaldırma kararına tepki
Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, “Rusya’nın ülkesinin topraklarını işgal ettiği sürece Gürcistan ile vize uygulamasının kaldırılmasının kabul edilemeyeceğini” söyledi.
Zurabişvili, sosyal medya hesabından, Rusya’nın Gürcistan vatandaşları için vize uygulamasını 15 Mayıs’tan itibaren kaldırması ve Rus hava yolu şirketlerinin Gürcistan’a uçuşları ve turizm şirketlerinin Gürcistan’a yönelik tur paketi satışıyla ilgili yasakları sonlandırmasına tepki gösterdi.
Rusya’nın bu kararını “provokasyon” olarak nitelendiren Zurabişvili, “Rusya, Ukrayna’ya yönelik saldırganlığını sürdürdüğü ve topraklarımızı işgal ettiği sürece, Gürcistan ile doğrudan uçuşların yeniden başlaması ve vize uygulamasının kaldırılması kabul edilemez.” ifadesini kullandı.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili yaşamını ABD’de sürdürüyor.
Antalya turizminde Almanya pazarı Rusya’nın önüne geçti
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, Antalya turizminde Almanya pazarının en iyi yıl olarak nitelendirilen 2019’un rakamlarının üzerine çıktığını söyledi.
Antalya’da bu yıl turizm hareketliliğin geçen yıllara göre daha fazla olduğuna işaret eden Kavaloğlu, “Antalya’da Almanya pazarı 4 aylık rakamlara göre 2019 rakamlarının üzerine çıktı. Almanya, uzun süreden sonra Rusya’nın önüne geçti. Rusya pazarı, 2019 rakamlarına bir parça uzakta. Geçen seneye göre ise çok ciddi artış var. Arkasında İngiltere, Hollanda ve Polonya pazarları var. Polonya’yı önemsiyoruz, İngiltere pazarından sonra Polonya da ciddi artış gösteriyor.” diye konuştu.
Rusya ve Ukrayna’nın önemli pazarlar olduğunu belirten Kavaloğlu, bir an önce iki ülke arasındaki savaşın bitmesi temennisinde bulundu.
Türkiye’de yaşanan deprem nedeniyle de rezervasyonlarda bir düşme olduğunu ancak şu anda rezervasyonların arttığını kaydeden Kavaloğlu, bu yıldan umutlu olduklarını ifade etti.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de turizmin Antalya için önemli olduğunu ve belediye olarak gerekli yatırımları yaptıklarını bildirdi.
Kosova’dan Rusya ve Belarus’a ek yaptırım
Kosova hükümeti, Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya ve Belarus’a halihazırda uyguladığı yaptırımları sıkılaştırma kararı aldı.
Kosova’yı, Avrupa Birliği (AB) ve ABD’nin yeni yaptırımlarıyla uyumlu hale getiren ek yaptırımlar, Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin başkanlığını yaptığı oturumda oylandı.
Yeni yaptırımları hükümete sunan Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanı Donika Gervalla-Schwarz, “Kosova Cumhuriyeti, halen AB’ye aday ülke statüsünden yararlanmadığı için AB ile yaptığı anlaşmalara göre yükümlü olmamasına rağmen, ilk yaptırım paketinden beri AB ve ABD yaptırımlarını güncelleyip uyguluyor.” dedi.
Kosova, Ukrayna savaşının başlamasının ardından Rusya’ya uygulanan ABD ve AB’nin yaptırımlarına katılıyor.
Rusya’nın uluslararası rezervleri yükselişte
Merkez Bankası, 1 Mayıs itibariyle Rusya’nın uluslararası rezervlerinin 1,9 milyar dolar artış göstererek 595,7 milyar dolara yükseldiğini bildirdi.
Rezervlerin nisan ayının başına göre yüzde 0,32 artış gösterdiğine dikkat çekilen açıklamada, Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin nisan ayında yüzde 0,07 artarak 447,187 milyar dolara ulaştığı, altın rezervlerinin ise yüzde 1,08 artışla 148,599 milyar dolar olarak gerçekleştiği vurgulandı.
1 Mayıs 2022 itibarıyla Rusya Federasyonu’nun uluslararası rezervleri 593,052 milyar doları bulmuştu.