Kazakistan’ın Rusya’ya paralel ithalat üzerindeki kontrolleri sıkılaştırdığı ile ilgili açıklamalarının ardından Rus beyaz eşya ve elektronik ürün distribütörlerin tedarik kanallarını değiştirmeye başladığı kaydedilirken, Kommersant gazetesi değişen güzergahların tüketici fiyatlarını yüzde 10 ila 12 arasında olumsuz etkileyeceğini bildirdi.
Gazeteye açıklamalarda bulunan lojistik sektörü temsilcileri, Kazakistan’ın kararının ardından Rusya’nın beyaz eşya ve ev aletleri ithalatında hükümetin izin verdiği paralel ithalat mekanizmasının Çin, Kırgızistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden yürütüldüğüne dikkat çekerken, distribütörlere göre yeni koşullarda ülkeye ekipman teslim etmek kârsız olacak.
Kazakistan’daki kontrolün sıkılaştırılmasının aynı zamanda Özbekistan’dan ekipman ithalatını da zorlaştıracağı beklenirken, sonuç olarak dünya markalarının ekipmanlarını Rusya’ya ithal etmenin uzayan lojistik süreleri ve karmaşık şemalar nedeniyle kârsız olacağı, ithal beyaz eşya ve elektronik ürünlerde pazarın tamamen Çinli üreticiler tarafından işgal edileceği iddia ediliyor.
Rusya Ticaret ve Sanayi Odası’nın bildirdiğine göre, 2022 sonunda Rusya ile Kazakistan arasındaki ticaret hacmi 2 milyar dolar artarak 26 milyar dolara ulaşırken, 1 Nisan’dan bu yana Kazakistan’da Rusya’ya ithal edilen malları izlemek için bir sistem başlatıldı.
Kazak yetkiler, ithalatta Rusya’ya yönelik yaptırımların delinmesine izin vermeyeceklerini duyururken, Kommersant’ın bildirdiğine göre, Kazak hükümetinin elektronik tedariki üzerindeki sıkı denetimi nedeniyle yabancı ev aletlerinin maliyeti yüzde 10-12 artacak.
Optimalog lojistik şirketi genel müdürü Georgy Vlastopulo, artık Kazakistan üzerinden ürün taşımanın daha az kar getireceğini doğrularken, gümrük kontrolünün sıkılaştırılmasının tedarik süreçlerinde maliyet artışına yol açtığını kaydetti.
Holodilnik.ru’nun ticari direktörü Aleksey Pogudalov, “Kazakistan tarafından ekipman tedarikinin geçişinin nihai olarak engellenmesi durumunda, Avrasya Ekonomik Birliği pazarı için Rusya’ya mal taşımak, yüksek maliyetleri nedeniyle kârsız hale gelecek” diye konuştu.
Nisan ayında konuşan Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Murat Nurtileu, ülkesinin Rusya ile arasındaki ticaret hacminin 26,1 milyar dolarla rekor kırdığını bildirmişti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya gelen Nurtileu, görüşmesinin ardından yaptığı konuşmada, Rusya’nın Kazakistan’ın ana ticari ve ekonomik ortağı olduğunu dile getirirken, “Verilerimize göre ikili ilişkilerimizin tüm tarihinde ilk kez ticaret hacmi 26,1 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaştı” diye konuştu.