Uluslararası lojistik şirketi ModernWay tarafından yapılan açıklamada, pandemiyle birlikte 13 bin dolara ulaşan Çin’in ana limanlarından Moskova’ya demiryoluyla nakliye maliyetlerinin 8-9 bin dolara düştüğü bildirildi.
Kommersant gazetesine konuşan ModernWay nakliye şirketinin genel müdürü Nikolay, Olshansky, mayıs ayında lojistik tarifelerinin daha da düşerek 6 bin ila 6 bin 500 dolara gerilediğini vurgularken, Stalogistic nakliye şirketi demiryolu taşımacılığı bölüm başkanı Alesya Kuveko da bu yılın başından bu yana lokasyon ve ulaşım koşullarına bağlı olarak nakliye fiyatlarında 9,5-10 bin dolardan 6,5-7 bin dolara düşüş kaydedildiğini açıkladı.
Uzmanlar, demiryolu üzerinden lojistikte fiyat indirimlerini Çin yeni yıl sonrası toplam sevkiyat hacmindeki düşüşe bağlarken, aynı zamanda Çin’den St. Petersburg ve Novorossiysk limanlarına yeni uzun mesafeli okyanus taşımacılığı hizmetlerinin (Deeep sea) başlatılmasına bağlıyor.
2021’de Rusya’da durdurulamayan gıda fiyatları artışının en büyük sorumlusu olarak kabul edilen nakliye fiyatlarının hem yurtdışı hem de yurt içinde arttığı açıklanmıştı.
Rusya Patates Üreticileri Birliği tarafından yapılan açıklamada, 2020 yılına göre ülkenin bazı yönlerine nakliye maliyetinin en az yüzde 20 ile yüzde 30 oranlarında arttığı belirtilirken, bazı durumlarda fiyatların iki katına çıktığı da iletildi.
Rusya Şekerleme Endüstrisi Birliği ASKOND yetkilileri, Rusya içi nakliye tarifelerinde artışın yüzde 10 ile yüzde 15 olduğunu, yurtdışı nakliye hizmetlerinde fiyat artışlarının ise yüzde 24 ile yüzde 160 oranlarında yükseldiğini vurgularken, ülkedeki nakliye firmalarının azaldığını da doğrulamıştı.
Ulusal Ulaştırma ve Lojistik Birliği temsilcisi Olga Fedotkina, nakliye maliyetinin akaryakıt fiyatlarındaki artışla birlikte bir dizi küçük nakliye firmasının piyasadan çekilmesiyle olumsuz etkilendiğini belirtti.