Sberbank Yönetim Kurulu Birinci Başkan Yardımcısı Aleksandr Vedyakhin gazetecilere verdiği demeçte, bankanın yıl sonunda sanayi ipotek hacmini artırarak 10-12 milyar rubleye ulaştıracağını söyledi.
Halihazırda işletmelere 2 milyar rubleyle çok mütevazı miktarda sanayi ipoteği sağladıklarına dikkat çeken Verdyakhin, “Bu programda bazı gecikmeler oldu. Şimdi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı program rayına oturdu. Bu yıl hacimleri 12 milyar rubleye kadar artıracağımıza inanıyoruz” diye konuştu.
Rusya Başbakan Mihail Mishustin, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile birlikte Maliye Bakanlığı ve Ekonomik Kalkınma Bakanlığına sanayi kuruluşlarının ticari gayrimenkul satın alabilmesi için yıllık yüzde 5 faiz oranına sahip “sanayi ipotek programı” başlatılıldığını duyurmuştu.
Hükümetin basın servisi tarafından yapılan açıklamada, sanayi ile uğraşan işletmelerin bu programla faaliyetlerini gerçekleştirdiği ticari gayrimenkule sahip olabileceği vurgulanırken, sanayi alanında fabrika, tesis ve benzeri endüstriyel alanların sahibinden satın alınmasına yardımcı olacağı aktarıldı.
Sberbank, inşaat şirketleri için kredi imkanını genişletti
Sberbank, aynı zamanda konut piyasasına destek amacıyla inşaat şirketlerine sağladığı kredi portföyü yüzde 5,2 artırarak 3,21 trilyon rubleye çıkardığını açıkladı.
Bankanın yönetim kurulu başkan yardımcısı Anatoly Popov, Sberbank’ın inşaat şirketlerine sağladığı kredi hacimlerinin toplam kurumsal kredi hacimlerindeki payının neredeyse yüzde 17’sine ulaştığını belirtirken, bu kararın talep nedeniyle düşen konut üretimine destek için alındığının altını çizdi.
1 Nisan itibariyle Rusya’daki inşaat şirketlerinin Sberbank’a toplam kredi borcunun toplamın yüzde 16,7’sini oluşturarak 19,2 trilyon ruble olarak gerçekleştiğine değinen Popov, daha önce konut üreticilerine ayırdıkları kredi hacimlerinin 3,05 trilyon ruble olduğunu hatırlattı.
Geçtiğimiz mayıs ayında yeni konut sektöründeki araştırmalarıyla tanınan bnMap.pro araştırmalarına atıfta bulunan İzvestia gazetesi, nisan ayında Rus inşaat şirketlerinin yeni konut satışlarında yüzde 99’lara varan rekor düşüş kaydedildiğini bildirmişti.
bnMap.pro uzmanları, aynı zamanda hane halkı gelirleri düşen Rusların konut alımlarında ipoteğe yönelmek zorunda kaldığını belirtirken, bazı bölgelerde ipotekli konut satışlarının yüzde 100’e ulaştığını söyledi.
İnşaat şirketi Glincom ticari direktörü Kristina Dudko, yeni konut satışlarındaki düşüşün tamamen ekonomik krizden kaynaklandığını vurgularken, “Vatandaşlar artık gayrimenkul gibi büyük alımlar yapmak istemiyor ve bu krizde yeni konut projelerinin bitmeyeceğinden korkuyor. Aynı zamanda yatırımcılar yükselen mevduat oranları nedeniyle gayrimenkul yatırımlarını durdurdu” diye konuştu.
Aynı dönemde konut üretimindeki düşüşe dikkat çeken Moskova Belediyesi Başkanı Sergey Sobyanin, reel sektör ve inşaat şirketleri için yüzde 9’a varan belediye destekli imtiyazlı kredi programını içeren kararnameyi imzaladığını duyurmuştu.