Pandemiyle birlikte kredilere artan taleplerde rekor düzeylere ulaşılan Rusya’da, Federal İcra Servisi’ne yaptırım uygulanması için bankalarca ihbar edilen kredi borçlu vatandaş sayısı 14 milyon kişiyi geçti.
İzvestia gazetesi, Federal İcra Servisi (FSSP) verilerine dayandırdığı haberinde, Ocak-Mart 2023 döneminin sonuçlarına göre kredi borcunu ödemeyen Rusların sayısının 14,4 milyona ulaştığını bildirdi.
Kredi borçlularından bankalar lehine alacakların tahsiline yönelik icra takibi sayısı bir önceki yıla kıyasla 2,9 milyon adet artarken, 2021 yılında borç takip belge sayısının 9,6 milyon, 2020 yılında ise 7,6 milyon olduğu hatırlatıldı.
FSSP, toplam kredi borcu miktarının yaklaşık 2 trilyon ruble olduğunu açıklarken, nisan ayı verilerine göre kredi borcunu ödemeyenlerin en fazla olduğu bölgeler sırasıyla Başkortostan, Krasnodar ve Krasnoyarsk ile başkent Moskova ve Sverdlovsk olduğu tespit edildi.
2021’de vatandaşların toplam kredi borcu 2,3 trilyon ruble olarak kaydedilmişti.
14 Mayıs’ta Uluslararası Hukuk Forumu’nda konuşan Federal İcra Servisi Başkanı Dmitry Aristov, 12 milyondan fazla Rus vatandaşının halihazırda bankalara ve mikrofinans kuruluşlarına vadesi geçmiş 2 trilyon ruble tutarında kredi borcunun olduğunu belirtti.
Aristov konu hakkında yaptığı açıklamada, kurumun 12 milyondan fazla icra belgesini işleme koyduğunu belirtirken, sorunun pandemiden bu yana güncelliğini koruduğunun altını çizdi.
Aristov, rakamların sadece icra memurlarına bankalar tarafından sunulan icra takip başvurularını içerdiğine değinirken, gecikmiş borçların gerçek miktarı ve borçluların sayısının çok daha yüksek olduğunu ifade etti.