2012’de Moskova sınırlarına dahil edilen ve son yılların en büyük konut üretiminin gerçekleştirildiği Yeni Moskova’da, bu yılın ilk çeyreğinde konut satışlarının yüzde 40 düştüğü açıklandı.
Moskova Belediyesine bağlı Bölgeleri Geliştirme Departmanı Başkanı Vladimir Zhidkin, 2023’ün ikinci çeyreğinde bu bölgedeki yeni konut projelerinde satışların 2022’nin aynı dönemine kıyasla yüzde 40 oranında düştüğünü söylerken, bu durumun daha önce sıfıra yakın faiz oranlarıyla sunulan konut kredilerinin piyasalardan silinmesiyle ilişkilendirdi.
Zhidkin, konut projelerinde satılmayan dairelerin payının yüzde 45 olduğuna değinirken, öte yandan arzın geçen yılın ikinci çeyreğine kıyasla yüzde 55 oranında artmış durumda olduğuna dikkat çekti.
Yeni Moskova ne demek? İlçeleri hangileri?
Rusya’nın başkenti Moskova’nın idari-bölgesel bölünmesinin tüm tarihi boyunca Moskova topraklarının genişletilmesine yönelik en büyük proje olarak kabul edilen Yeni Moskova (Novaya Moskva) 1 Temmuz 2012’de başkent topraklarına eklenen eski Moskova Bölgesi yerleşim birimleridir.
Yeni Moskova’nın yüzölçümü başkentin sahip olduğu alanının neredeyse 2,5 katı olurken, toplamda 148 bin hektar arazi Moskova’ya dahil edildi.
Yeni Moskova, Troitsky İdari Bölgesi ve Novomoskovsky İdari Bölgesi ve bunların bir parçası olan yerleşim yerleri, şehirler, kasabalar ve köyleri içeriyor.
Yeni Moskova’ya dahil olan ilçeler arasında Vnukovskoye, Voskresenskoye, Desenovskoye, Kokoshkino, Marushkinskoye, Moskovsky, Mosrentgen, Ryazanovskoye, Sosenskoye, Filimonkovskoye, Shcherbinka’nın yanı sıra: Voronovskoye, Kievskiy, Klenovskoye, Krasnopakhorskoye, Mikhailovo-Yartsevskoye, Novofedorovskoye, Pervomayskoye, Rogovskoye, Troitsk, Shchapovskoye de bulunuyor.
1 Temmuz 2012’de Moskova’nın idari sınırlarının Moskova Bölgesi’nden alınarak resmi olarak genişletilmesi sonucunda başkentin alanı yaklaşık 2,4 kat artarken, Moskova, yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük şehirleri sıralamasında 11. sıradan 6. sıraya yükselmiş ve yüzölçümü bakımından bir kısmı Avrupa kıtasında bulunmasından dolayı farklı hesaplanan İstanbul hariç, Avrupa’nın en büyük şehri haline gelmiştir.