Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Galuzin, Ukrayna’nın NATO ve AB’ye katılmayı reddetmesi ve tarafsız statüye geri dönmesinin iki ülke arasındaki barışa ulaşmanın koşullarından biri olduğunu söyledi.
TASS haber ajansına konuşan Galuzin, Rusya’nın Ukrayna çevresindeki ihtilafın çözümüne yönelik yaklaşımlarının değişmediğini kaydederken, “Hedeflerimiz arasında Donbass halkının korunması, Ukrayna’nın silahsızlandırılması ve askerden arındırılması, Rusya’nın güvenliğine kendi topraklarından kaynaklanan tehditlerin ortadan kaldırılması yer alıyor. Herhangi bir barış anlaşmasının ancak Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin düşmanlıkları ve Batı silahlarının arzı sona ererse mümkün olduğuna inanıyoruz. Kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışa ulaşmak için Ukrayna, kaydedilen tarafsız statüye geri dönmeli, 1990 yılında imzalanan devlet egemenliği beyannamesine uymalı, NATO ve AB’ye katılma hedefini reddetmelidir” diye konuştu.
Galuzin, Kiev’in aynı zamanda halkların kendi kaderini tayin edebilme hakkı temelinde gelişen yeni bölgesel gerçekleri de tanıması gerektiğinin altını çizdi.
Dışişleri Bakan Yardımcısı, çözümün önemli bir unsurunun Rusça konuşan vatandaşların ve ulusal azınlıkların haklarının korunması olduğunu da değinirken, konuşmasını, “Yasama düzeyinde Rus dilinin devlet statüsü belirlenmeli. Ukrayna’da din özgürlüğü hakkı da dahil olmak üzere temel insan haklarının gözetilmesi de sağlanmalı” sözleriyle sonlandırdı.
AB’ye göre tek barış planı Zelenskiy’de
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB’nin Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin sunduğu planın Ukrayna için tek barış planı olarak gördüğünü söylerken, Brüksel Çin’in barış planını ciddiye almadığını bildirmişti.
Floransa’da Avrupa Komisyonu tarafından düzenlenen Avrupa Birliği’nin durumu konulu bir uzman konferansında konuşan Borrell, “Ukrayna için tek bir barış planı var, o da Zelenskiy’nin planı” ifadelerini kullanırken, Çin’in sunduğu barış planının ise sadece bir dizi iyi dilekten oluştuğunu aktardı.
Konferansta herkesin gerçekçi olması gerektiğine vurgu yapan Borrell, “Şimdi Ukrayna’nın askeri çabalarını desteklemeliyiz” diye konuştu.