Türkiye ile ilişkilerden sorumlu Rusya Dışişleri Bakanlığı 4. Avrupa Departmanı (4ED) Başkanı Yuri Pilipson, Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu arifesinde, Moskova’nın Ankara ile karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini daha da geliştirmeyi umduğunu söyledi.
Rus resmi haber ajansı RIA Novosti ile yaptığı röportajda, Türkiye’nin büyük bir güç ve etkili bir bölgesel oyuncu olduğunu vurgulayan Pilipson, “Son yıllarda Türkiye, her şeyden önce kendi ulusal çıkarlarını sağlamak için çoğu konuda bağımsız bir çizgi izlemekte, ilkeli bir yaklaşımla,bizim daha önce de belirttiğimiz gibi, karşılıklı yarar sağlayan ikili işbirliğinin gelişmesine büyük katkıda bulunuyor. Rusya olarak ilişkilerimizin daha da gelişmesini dört gözle bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Pilipson, Rusya-Türkiye işbirliğinin özellikle son yıllarda dinamik bir şekilde geliştiğini ve 2022’de ticaret hacimlerinin 62 milyar doları aştığını hatırlatırken, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:
“Dünyadaki herkes böylesine yükselen bir etkileşimden hoşlanmaz. Batı’da bizim Türkiye ile birlikte elde edebildiğimiz başarılarımızı tekrarlayamayan birçok kişi, bunları yıkma yolunu seçiyor. Görünen o ki Rusya-Türkiye ilişkilerinde böylesine yıkıcı çizgi devam edecek. Ancak Moskova olarak Türk meslektaşlarımız ve bizim düşman güçlerin yıkıcı girişimlerine karşı koyabileceğinden eminiz.”
Ukrayna, TürkAkım boru hatlarını koruyan gemiye saldırı düzenlemişti.
Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan resmî açıklamada, 24 Mayıs’ta Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin Karadeniz’de bulunan Rus donanmasına ait İvan Khurs keşif gemisine insansız deniz araçları yardımıyla saldırdığı, ancak eylemin başarısızlıkla sonuçlandığı bildirilmişti.
TürkAkım boru hattının korunması amacıyla devriye gezen donanma gemisi İvan Khurs’un tüm insansız deniz araçlarını gemide bulunan standart ateşli silahlar yardımıyla imha ettiği ifade edildi.
RIA Novosti’ye konuşan Savunma Bakanlığına yakın kaynaklar, Ukrayna’nın Rus Karadeniz Filosu gemisi Ivan Khurs’a saldırmaya çalıştığı insansız deniz araçlarının Batı yapımı olduğunun altını çizerken, Oçakovo’da ABD nin katılımıyla açılan bir deniz harekat merkezinden fırlatıldığını bildirdi.
Bu cihazların 2018’de Amerika Birleşik Devletleri’nin Ukrayna’daki Oçakovo yerleşim biriminde açılan deniz harekat merkezinde hazırlandığı, ve Kiev tarafından ABD’den alınan yerleşik Starlink uydu internet modülleri kullanılarak kontrol edildikleri tahmin ediliyor.
Rus uzmanlar, Kiev’in Karadeniz’deki saldırı ve provokasyonlarının, resmi olarak kamuoyuna beyan edilmeyen Batı üretimi yeni insansız deniz aracı sevkiyatlarının gerçekleştirildiği anlamına geldiğine vurgu yaparken, büyük olasılıkla bu sevkiyatların arkasında okyanuslarının çeşitli yerlerinde bu tür sistemlerin oluşturulması ve kullanımıyla mücadele konusunda büyük deneyime sahip olan İngiltere’nin olduğuna inanılıyor.