Rusya’da faaliyet gösteren kredi derecelendirme bürosu Scoring tarafından yapılan açıklamada, ülkedeki bankaların verdiği tüketici kredilerinde hacimlerin Şubat 2022 krizi öncesi göstergelere geri döndüğü bildirildi.
Büroya göre, bu yılın ilk dört ayında Rus bankaları tarafından 11,2 milyon tüketici kredisi verilirken, bu hacimlerin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 86 daha fazla olduğu, değer bazında ise bu dönemde 2,2 trilyon ruble tüketici kredisi verildiği kaydedildi.
Ortalama ihtiyaç kredisi tutarı 2022 yılının nisan ayına göre yüzde 38,1 artarak 204,6 bin ruble olarak gerçekleşirken, aynı zamanda, ihtiyaç kredisi kullandırılan ortalama vade bir önceki yıla göre yüzde 5,9 azalarak 27 aya geriledi.
Büro, tüketici kredisi portföyünün risk düzeyini sürekli olarak yüksek, ancak bu tür borçlanma için kabul edilebilir olarak değerlendirirken, nisan ayı sonunda ihtiyaç kredilerinde 90 günden fazla geciken ödemelerin payı 30 Nisan 2022 seviyesinden 3,14 puan daha düşük olarak yüzde 12,7 olarak gerçekleşti.
Rusya’nın bölgeleri arasında verilen en büyük tüketici kredisi hacimleri 62,7 milyon rubleyle başkent Moskova’da gözlemlenirken, bu rakamların Moskova Bölgesi için 45,9 milyon ruble, St. Petersburg için 25,5 milyon ruble olduğu tespit edildi.
Yakın zamanda Ulusal Kredi Geçmişi Bürosu (NBKI), nisan ayında bankalar tarafından verilen tüketici kredilerde ortalama tutarın 328 bin 500 rubleyle rekor seviyeye ulaştığını bildirmişti.
Tüketici kredilerinde ortalama tutarların 315 bin ruble olarak kaydedilen mart ayına göre yüzde 4,3 artarak gözlem tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığı bildirilirken, Nisan 2022 dönemine kıyasla ortalama tutarda artış yüzde 102,5 olarak gerçekleşti.
Uzmanlar, ortalama kredi tutarında bu kadar keskin artışın düşük bazın etkisine bağlarken, geçen baharda perakende kredi piyasasının yaptırımlara tepki vermesiyle düştüğü ve geçtiğimiz yılın nisan ayında ortalama kredi tutarlarının 162 bin 200 rubleye gerilediği hatırlatıldı.