Bankalara göre daha yüksek faizle düşük hacimli nakit para öneren banka dışı finans kuruluşlarından alınan mikro kredilerde taleplerin pandemiden bu yana artarak sürdüğü Rusya’da, daha yüksek gelirli vatandaşların da mikrofinans kuruluşlarına ilgi duymaya başladığı kaydedildi.
Lime-Loan çevrimiçi mikrofinans kuruluşu analistleri tarafından yapılan çalışmanın sonuçlarına göre, mikrofinans şirketlerinin aylık geliri 60 bin rubleden fazla olan müşterilerinin sayısında her yıl artış gözlemlendiği belirlendi.
Araştırma, aylık 60 bin ruble geliri olan müşterilerin oranının beş yıl içinde yüzde 15 artarak Ocak- Nisan 2023 döneminde yüzde 31’e ulaştığını ortaya çıkardı.
Aynı zamanda uzmanlar, gelirleri ulusal ortalamanın üzerinde olan borçluların sayısında da artış olduğunu vurgularken, en güçlü artış, 60 bin ila 80 bin ruble gelire ve 100 bin ruble üzerinde gelire sahip olan borçluların sayısında gözlemlendi.
2019 yılında mikrofinans kuruluşlarından nakit kredi alan 100 bin rublenin üzerinde gelire sahip borçluların oranı yüzde 3 iken, 2023 yılında bu oran yüzde 8’e ulaştı. Aylık 60 bin ila 80 bin ruble arasında kazananların payı ise beş yıl içinde yüzde 9’dan yüzde 17’ye yükseldi.
Uzmanlar, geleneksel müşteri kategorisi olarak nitelendirilen daha düşük gelirli müşterilerin sayısının ise giderek azaldığına vurgu yaparken, özellikle maaşları 40 bin rubleye kadar olan Rusların 2019’da aktif olduğu, 2023 yılında ise bu kategorinin yüzde 7’lik paya sahip olduğu belirtildi.
40 bin ila 60 bin ruble ve 80 bin ila 100 bin ruble gelire sahip borçluların payı son beş yılda neredeyse sabit kalırken, beş yıl içindeki büyümeleri sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 3 olarak kaydedildi.
Daha yüksek gelirli vatandaşların mikrofinans kuruluşlarına olan ilgisinin en başta ülke genelindeki nominal ücret artışına bağlayan uzmanlar, bununla birlikte bankalarda birden fazla kredi türüne sahip olan borçluların mikrofinans kuruluşlarına kredi almak için başvurduğunun altını çizdi.