Rusya Merkez Bankası tarafından paylaşılan raporda, mayıs ayında yurtiçi serbest döviz piyasasında aylık toplam işlem hacminin nisan ayına kıyasla artarak 7,6 trilyon rubleye ulaştığı belirtildi.
Nisan ayındaki döviz işlem hacminin 7,4 trilyon ruble olduğu hatırlatılan raporda, mayıs ayındaki ana eğilimlerden birinin Rus döviz piyasasının yapısındaki dönüşümün devam etmesi olduğu, özellikle Çin yuanı’nın toplam döviz işlemleri hacmindeki payının artmaya devam ederken, “zehirli” para birim olarak nitelendirilen dolar ve avronun payında ise düşüşün sürdüğü belirlendi.
Mayıs ayında vatandaşlar ay boyunca 67 milyar ruble değerinde toplam net döviz alımına geri dönerken, aynı zamanda Moskova Borsası döviz piyasasındaki alımların yapısında dolar ve avronun hakim olduğu gözlemlendi.
Perakende yatırımcılar 46 milyar ruble tutarında alım yaparken, mayıs ayında günlük ortalama işlem hacmi 364,2 milyar ruble olarak gerçekleşti.
Mayısta 7 milyar ruble tutarında Çin yuanı satın alınan serbest döviz piyasasında, aynı zamanda vatandaşların 9,7 milyar ruble değerinde dolar ve avro sattığı, en büyük bankalar aracılığıyla da 23,8 milyar ruble değerinde döviz satın alındığı kaydedildi.
Borsa dışı döviz alım satımında da dolar ve avronun ilk sıralarda yer aldığı gözlemlenirken, esas olarak dolar cinsinden işlemler düşmeye devam ederek yüzde 70,3’lük paya ulaştı.
Avro ile yapılan işlemlerde ise mayısta hafif bir artış yaşandığı tespit edildi.
Merkez Bankası, dalgalı döviz kurunda ısrarlı
Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Aleksey Zabotkin, dalgalı döviz kurunun ekonominin dış etkenlerdeki değişikliklere uyum sağlaması için esneklik sağladığını belirtirken, düzenleyicinin bu uygulamayı bırakmayacağını söyledi.
Nizhny Novgorod’daki Merkez Bankası toplantısı sırasında gazetecilere konuşan Zabotkin, ekonominin istikrarı için çalışan Merkez Bankası’nın dalgalı döviz kurunu etkili bir mekanizma olarak görmekte olduğunun altını çizerek, “Döviz kuru kesinlikle dalgalanmaya devam edecek. Bu, ekonomiyi dış etkenlerdeki değişikliklere uyarlama esnekliği sağlayan çok önemli bir mekanizmadır. Sabit bir döviz kurunun finansal krizlere ve yüksek enflasyona yol açtığını Rusya ve diğer ülkelerin ekonomilerinde de gördük” diye konuştu.