Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, birçok ülkenin dış ticarette ödeme yapmak için kendi platformlarını oluşturmaya başladığını vurgularken, uluslararası ödemelerin artık bölgesel platformlarda gerçekleştirilmesinin tercih edildiğini söyledi.
St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’nda (SPIEF) konuşan Nabiullina, “Şu anda birçok ülkenin bölgesel ödeme platformları oluşturmaya yönelik aktif olarak çalıştığını görüyoruz” derken, kendi ödeme sistemlerini daha önce kuran ülkelerin de ulusal ödeme sistemlerini küresel anlamda hızla geliştirmeye başladıklarını, Batı yaptırımlar öncesinde ulusal ödeme sistemlerine bu kadar ilgi olmadığını kaydetti.
Nabiullina, farklı ulusal ödeme sistemlerinin birbiriyle iletişimi için birçok komşu ve dost ülkenin merkez bankalarının işbirliği içerisinde çalışmalar yürüttüğüne değinirken, “Trend, artık yerel ödeme sistemleri yönünde. Ülkelerin kendi sistemleri diğer ulusal ödeme sistemleriyle iletişime girebilecek veya bu tür bölgesel platformlarla birlikte çalışabilecek” ifadelerini kullandı.
Dönüşüm neye yol açacak?
Rusya Merkez Bankası Başkanı, dünya ekonomisindeki bu dönüşümün sonucunun küresel büyümeden kesintilere ve teknolojik ilerlemede bir yavaşlamaya yol açacağını da vurgularken, “Küresel ekonomi yeniden yapılanıyor. Bunun sonucunda küresel büyümeden uzaklaşılacak ve teknolojik ilerlemede olası bir yavaşlama olacak. Bu riski hesaba katmalıyız. Bu, sadece dış politikada değil, iç politikada da sonuçlar doğuracak. Birçok ülkenin halihazırda aktif olarak ithal ikameci ve yerli sanayi üretim politikası uyguladığını görüyoruz. Yani globalleşme sürecine alışan dünyada sistematik değişim başlamıştır” diye konuştu.
Rusya ekonomisinin yeniden yapılanmasının ise Merkez Bankası’nın beklediğinden daha hızlı ilerlediğinin altını çizen Nabiullina, karamsar tahminlerinin gerçekleşmediğini söylerken, “Mali politikadaki esneklik, alınan çevik kararlar, mevcut durumdaki zorluklara adapte olabilen binlerce işletmemiz ve bu işletmeleri onlarla ortaklaşa çalışarak destekleyen hükümet sayesinde ekonomi beklediğimizden çok daha iyi performans sergiledi” dedi.