Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı yaptırımlarıyla birlikte birçok yabancı markanın piyasalardan ayrıldığını hatırlatırken, burada kalan ve faaliyetlerini ısrarla sürdüren tüm yabancı şirketlere değer verdiklerini, bu şirketleri “yerli” olarak gördüklerini söyledi.
Rusya ile diğer ülkeler arasında ekonomik ilişkileri güçlendiren ve milyarlarca dolarlık yeni anlaşmalara ev sahipliği yapan St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’nun (SPIEF) genel oturumunda konuşan Putin, birçok yabancı şirketin piyasadan çekildiğini hatırlatırken, Rusya’nın kimseyi kovmadığını vurgulayarak, “Herkesin seçme hakkı olduğunu düşündük. Hiç kimseyi pazarımızın, ekonomimizin dışına atmadığımızı çok iyi biliyorsunuz. Aksine, onlara bu pazardan çıkmadan önce artıları ve eksileri tartmayı, Rus ortakları ve böyle bir adımın kendileri için olası sonuçlarını dikkatlice düşünmeyi teklif ettik. Her birine seçme hakkı verdik. Yabancı üreticiler tekrar geri dönmek isterse kapılarımızı kimseye kapatmıyoruz. Ancak büyük bir rekabetin içine girecekleri kesin. Rusya’da yeniden çalışmaları için gerekli koşulları yaratacağız, ancak faaliyetlerine son veren yabancı şirketlerin bazılarının ülkeden nasıl ayrıldığını da unutmayacağız” diye konuştu.
Rus lider, birçok yabancı şirketin Rusya’da çalışmayı sürdürdüğüne vurgu yaparak, bu zor durumda bile faaliyetlerine devam eden yabancı şirketleri yerlilerden ayırmadıklarını, bu işletmeleri de “kendilerinden” gördüklerinin altını çizdi.
Rusya’dan ayrılan yabancı şirketlerin pazarda yaklaşık 2 trilyon rublelik hacme sahip bir pay bıraktığını belirten Putin, perakendede 2 milyon metrekarelik bir alanın birden serbest kaldığını, pazardaki bu boşlukların yerli ve dost ülkeleri temsil eden şirketler tarafından şimdiden doldurulduğunu söyledi.
“Başlangıçta girişimcilerimiz Batılı şirketlerin ayrılmasından çok endişeliydi” diye hatırlatan Rusya Devlet Başkanı, şimdi ise küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) başta olmak üzere yerli markaların alışveriş merkezlerinde mağazalar açarak e-ticaret üzerinden ürünlerini çok daha kolay satabildiğini, yerli markaların giderek üretim hacimlerini artırmaya başladığını aktardı.
Bununla birlikte birçok yabancı markanın uzun zamandır tamamen Rusya’da üretilen ürünleri sattığına da değinen Putin, “Aslında bu şirketler, ülkemizde ürettikleri ürünleri satıyordu. Şimdi çoğu üretimlerini durdurmadı. Sadece isim ve logosu değişiyor. Bu işten elde edilen kâr da ülkemizde kalıyor” dedi.
Hükümetin Rusya’daki eski yabancı şirketlerin varlıklarına sahip olan Rus girişimcileri de destekleyeceğine değinen Rus lider, Rusya’da çalışmak isteyen yabancı şirketlerin de önünü açacaklarını sözlerine ekledi.
Yabancı şirketler için ülkedeki bankalarda hesap açılmasını önemli ölçüde basitleştirecekleri müjdesi veren Rus lider, “Bu durumda, sözde kara para aklama yasasının tüm gerekliliklerine tabi olarak, kişisel mevcudiyetin bile gerekli olmayacağı şekilde hesap açılmasını sağlayacağız” dedi.
Rusya ekonomisi için en zor zaman geçen yılın ikinci çeyreği oldu
Putin, devlet ve özel sektör tarafından geçen yıl seçilen stratejinin işe yaradığını ve ivme kazandığına dikkat çekerek, konuşmalarını şu şekilde sürdürdü:
“Geçen yılki forumda bu kürsüden konuşurken, Rusya’nın ve neredeyse tüm dünyanın karşı karşıya olduğu zorluklara ilişkin vizyonumu özetlemiş, ülkenin kendinden emin, uzun vadeli ve egemen bir şekilde kalkınmasını sağlamak için tasarlanmış eylemlerimiz üzerinde ayrıntılı olarak durmuştum. Bugün hem devlet hem de Rus iş dünyası tarafından seçilen stratejinin işe yaradığını söyleyebiliriz. Koşulların olağan ticaret düzeninin, ödeme formatları ve lojistik kanallarının hızla değiştiği geçtiğimiz yılın ikinci çeyreği, Rusya ekonomisi en zor dönemlerden biriydi. İş ve ekonomik hayat esasen yeniden çizildi. Ancak olumlu makroekonomik eğilimler ivme ve güç kazanıyor.”
Yaptırımlara maruz kalan şirketlere af geliyor
Putin, Batılı ülkelerin yükümlülüklerini ihlal etmesinin yaygın bir uygulama haline geldiğini ve bu nedenle dövizle ilgili Merkez Bankası’nın uyguladığı mevzuatı ihlal eden işletmeler için mali affın gerekli hale geldiğini belirtirken, iş dünyasının önerisi sonrası düzenleyici tarafından uygulanan döviz kısıtlamaları sürecinde mevzuatı ihlal etmek zorunda kalan yerli şirketleri cezalandırmayacaklarını ifade etti.
Devlet Başkanı 1 Ocak 2024’ten itibaren Rusya’da asgari ücretin yüzde 18,5 artırılacağını da vurgularken, bu zammı iç piyasadaki tüketici talebin artırılması için çok önemli olarak gördüklerini ifade ederek, asgari ücret artışının bir bütün olarak Rusya’daki enflasyon oranlarından çok daha yüksek olacağını sözlerine ekledi.
Putin, Rusya ekonomisinin artan işgücü verimliliği, yüksek kaliteli modern teknoloji ve çalışma koşulları ile yüksek maaşlı bir ekonomi haline gelmesi gerektiğini söylerken, “Rusya’nın ekonomik fırsatlarının genişletilmesi, potansiyeli, vatandaşlarımızın refahının iyileştirilmesi ile doğrudan bağlantılı olmalıdır. Bu tam olarak ekonomik büyümenin somutlaşmış halidir” diye konuştu.