Uluslararası haber ajansı Reuters, Hindistan devletine ait petrol şirketi Indian Oil’in Rusya’dan ham petrol ithalatını 10 kat artırdığını bildirdi.
Ajansa açıklamalarda bulunan devlete ait petrol ve gaz şirketinin başkanı Vinod Kumar, Rus petrolünün ham petrol ithalatındaki payının 2021 ve 2022 yılları arasında yüzde 2’den az olduğunu hatırlatırken, şu anda ise toplam ham petrol ithalatının yaklaşık yüzde 20’sini oluşturduğunu vurgularken, “Indian Oil söz konusu olduğunda, Rusya’dan yapılan ithalatta daha da büyük bir artış görüyoruz. 2021’de yüzde 0,1 olan Rus petrolü ithalatımızın payı şu anda yüzde 21,5’e yükseldi. Bu payın gelecek yıl yüzde 30’a çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Rusya’dan petrol ithalatındaki hızlı artışı Ukrayna’daki askeri operasyon nedeniyle Moskova ile ticarete kısıtlamalar ve yaptırımlar uygulayan Batılı ülkelerden enerji tedarikinin Doğu ülkelerine doğru yönlendirilmesine bağlayan Reuters, Rus petrolünü artık Çin ve Hindistan’ın aldığının altını çizdi.
Vinod Kumar, Hindistan’ın küresel enerji tüketiminin üçte birini oluşturduğunu kaydederken, Ona göre gelecekte petrol, gaz ve benzin talebinin üç katına çıkması bekleniyor.
Uzman, Hindistan’ın ham petrol ithalatını da artıracağına değinirken, Rusya’nın bunda başrolü oynayacağını sözlerine ekledi.
AB, Hindistan’ı kullanarak Rus petrolü almaya devam ediyor
Avrupa Birliği (AB), yaptırım uyguladığı Rus petrolünün en büyük alıcısı konumuna gelen Hindistan’dan rafine petrol ürünleri alımını rekor seviyede artırdı. AB’nin enerji arz güvenliğini sağlamak için kendi yaptırımlarının çevresinden dolaşması, Rusya’ya yönelik ambargo tutumundaki çelişkiyi ortaya koyuyor.
Batılı ülkeler son dönemde sıklıkla yaptırımlardaki hukuki boşlukların giderilmesinin önlenmesini söylem ve gündemlerinde tutuyor ancak Rus ürünlerinin hedeflendiği şekilde kıtaya girmesinin önünü kesmiyor.
AB’nin Rusya’dan ham petrol ithalatına ambargosu 5 Aralık 2022’de, deniz yoluyla taşınan dizel ve sıvı yakıt (fuel-oil) gibi çeşitli rafineri petrol ürünlerine yönelik ithalat yasağı ve bu ürünlere tavan fiyat uygulaması ise 5 Şubat’ta başladı.
Londra merkezli uluslararası veri analitik şirketi Kpler’e göre, Hindistan’ın savaş öncesinde Ocak 2022’de Rusya’dan ham petrol ithalatı günlük 67 bin varil seviyesindeydi.
Savaşın başladığı Şubat 2022’de hiç Rus ham petrolü almayan Hindistan, Rusya’nın ambargolar sonrası petrolünü ucuza satmak zorunda kalmaya başlamasıyla ülkeden ham petrol ithalatını sürekli olarak artırdı.
Ucuz Rus ham petrolü alımını Mart 2022’de günlük 136 bin varil seviyesine çıkaran Hindistan, Haziran 2022’de Rusya’dan ham petrol alımını günlük 1,12 milyon varile kadar çıkardı.
AB’nin Rus ham petrolüne ambargo uygulamaya başladığı Aralık 2022’de Hindistan’ın ülkeden ham petrol alımı günlük 1,2 milyon varile ulaştı. Bu tarihten itibaren Hindistan’ın Rusya’dan ham petrol ihracatı hızla yükselerek mayısta günlük 2,15 milyon varili aştı ve yeni bir rekora imza attı.
Hindistan, savaştan önceki aya göre ülkeden ham petrol alımını mayısta neredeyse yüzde 1500 artırdı. Hindistan’ın Rusya’dan ham petrol alımı AB’nin ambargo uygulamaya başladığı Aralık 2022’ye göre mayısta yüzde 79 yükseldi.
Böylece, Hindistan Rus ham petrolünün en büyük alıcısı konumuna gelirken, Rusya da Hindistan’ın en büyük ham petrol tedarikçisi unvanını aldı. Savaş öncesinde en büyük pazarı AB olan Rusya, ham petrol ihracatının yüzde 90’ından fazlasını Hindistan ve Çin’e kaydırdı.
BBC’nin haberine göre devlet kontrolündeki Bank of Baroda, Rusya’dan ham petrol alımının arttığını, aynı zamanda yaklaşık 5 milyar dolar tasarruf edildiğini açıkladı.
Bankanın verilerine göre Hindistan, geçen mali yılda Rusya’dan ham petrol satın alarak ton başına yaklaşık 89 dolar kazanç sağladı.