Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Ankara ve Şam arasındaki ilişkileri normalleştirmeyi ve Suriye krizine çözümü amaçlayan Türkiye, Rusya ve İran arasındaki Astana görüşmelerle ilgili çok büyük beklenti içerisinde olunmaması gerektiğini bildirdi.
Gazetecilere konuşan Peskov, Astana sürecinin çok uzun bir yol olduğunu vurgularken, “Elbette abartılı beklentilere kapılmamak lazım ama çalışmalar devam ediyor ve edecektir. Rus tarafı Suriye krizinin çözümünde istikrarlı çizgisini sürdürüyor” dedi.
Rusya, Türkiye, Suriye ve İran dışişleri bakan yardımcılarının Ankara ile Şam arasındaki ilişkilerin normalleşmesine ilişkin dörtlü toplantısı Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılıyor.
Türkiye’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar başkanlığındaki heyetin temsil ettiği görüşmelere, Rusya’dan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, İran’dan ise Dışişleri Bakanı Siyasi İşler Danışmanı Ali Asgar Hacı başkanlığındaki heyetler katılıyor.
Toplantılarda Şam yönetimi Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayman Susan, muhalefet ise Ahmet Tuma başkanlığındaki heyetlerle yer alıyor.
BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen’in katıldığı görüşmelerde gözlemci statüsünde yer alan Ürdün, Irak ve Lübnan’dan heyetler de bulunuyor.
İki gün sürecek toplantılarda taraflar, Suriye çevresindeki bölgesel durumun değişimini ve sahadaki son gelişmeleri müzakere ediyor.
Bunun yanı sıra Suriye’deki terörle mücadele, rehinelerin serbest bırakılması, kayıp kişilerin aranması gibi güven artırıcı önlemlerin yanı sıra insani durum, ülkenin yeniden inşa edilmesi ve Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönüşleri için koşulların yaratılması gibi konular da toplantıda masaya yatırılıyor.
Bugün ise Türkiye, Rusya ve İran Dışişleri bakan yardımcıları ile Suriye yönetimi arasında Suriye-Türkiye ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik “Yol Haritası” üzerinde dörtlü istişare toplantısının yapılması bekleniyor.
Görüşmelerin öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Bogdanov, bu formattaki 20. müzakere turu olduğunu dikkat çekerken, Moskova’nın Ankara ile Şam arasındaki ilişkileri normalleştirmeye yönelik yol haritası üzerinde ilerleme kaydetmeyi umduğunu söyledi.
Diplomat, bu müzakerelerin Suriye’nin toprak bütünlüğüne karşılıklı saygı, birlik ve egemenlik gibi üzerinde anlaşmaya varılmış ilkelere dayanması gereken önemli bir süreç olduğunun altını çizerek, “Biliyorsunuz 10 Mayıs’ta Moskova’da Rusya, Suriye, Türkiye ve İran dışişleri bakanları toplantısı yapıldı. Suriye-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesine yönelik bu süreçte bize bir yol haritası hazırlamamız talimatı verildi. Umarız bu konuda ilerleme kaydedebiliriz” dedi.