Ana Sayfa Rusya'da Dün Neler Oldu Rusya’da dün neler oldu? 21 Haziran 2023

Rusya’da dün neler oldu? 21 Haziran 2023

0
Rusya’da dün neler oldu? 21 Haziran 2023

Dün, 21 Haziran 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin: Ukrayna tüm orduyu kaybedebilir

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın halihazırda savaş kayıplarından korktuğunu belirtirken, bunun yalnızca potansiyel kaybına değil, aynı zamanda ordunun genel savaş etkinliğinin sona ermesine de yol açabileceğini söyledi.

Kremlin’de askeri okul mezunlarıyla düzenlenen törende gazeteci Pavel Zarubin’e açıklamalarda bulunan Putin, karşı saldırıya başlayan Ukrayna birliklerinin personel ve teçhizatta ciddi kayıplar yaşadığını, bu nedenle eylemlerinde şimdi bir durgunluk olduğunu söylerken, “Düşman, kayıplara uğramış olanlardan yeni birimleri birleştirmek ve savaş kabiliyetini geri kazanmakla meşgul. Ama elbette gelecekte aynı büyük ölçekli kayıplardan korkuyor, çünkü bu sadece saldırı potansiyelinin kaybına değil, aynı zamanda ordunun savaş yeteneğinin tamamen kaybına da yol açabilir” dedi.

Rusya: Ankara ile Şam arasındaki zirve “yol haritası” hazırlandıktan sonra gündeme gelecek

Kazakistan’ın başkentinde 20’ncisi düzenlenen “Suriye” konulu Astana görüşmelerinin ana oturumu sonrası düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentiyev, Şam ile Ankara arasındaki zirvenin, ancak iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik “yol haritası” hazırlandıktan sonra gündemde olacağını söyledi.

İki gün süren görüşmeler kapsamında Rusya, Türkiye, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde Suriye-Türkiye ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik “yol haritasının” görüşüldüğü 4’lü toplantıyı gerçekleştirdiklerini aktaran Lavrentiyev, söz konusu “haritanın” cumhurbaşkanları düzeyinde onaylanması için daha fazla çalışılması gerektiğini belirtti.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da 20’ncisi düzenlenen “Suriye konulu Astana Görüşmeleri”nin ardından ortak sonuç bildirisi açıklandı

Ortak bildiriye göre Astana garantörleri Türkiye, Rusya ve İran, bir kez daha Suriye’nin egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne bağlılıklarını teyit etti.

Terörün her biçimi ve tezahürüyle mücadele etmek için birlikte çalışmaya devam etme ve sınır ötesi saldırılar dahil olmak üzere, Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü baltalayan ve Suriye’ye komşu ülkelerin ulusal güvenliğini tehdit eden ayrılıkçı gündemlere karşı mücadeledeki kararlılık yinelendi.

Astana toplantısında, Suriye-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi için yapılan istişarelerde yol haritası hazırlanmasına ilişkin ilerleme tartışıldı. Ayrıca Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcıları düzeyindeki 4’lü toplantının yapıcı ruhuna dikkat çekildi.

Terörle mücadele bahanesiyle gayri meşru özyönetim girişimleri de dahil olmak üzere, sahada yeni gerçeklikler yaratmaya yönelik tüm girişimler reddedildi.

Kremlin: BM, tahıl anlaşmasındaki engelleri kaldıramadı

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, tahıl anlaşmasının uzatılması için herhangi bir ön koşulun halen olmadığını söyledi.

Gazetecilerle düzenlenen basın toplantısında konuşan Peskov, Birleşmiş Milletler’in (BM) Karadeniz Tahıl Girişimi’nde Rusya’ya karşı yükümlülüklerini yerine getirmek için Batı ülkeleri üzerinde gerekli etkiyi gösteremediğini itiraf ettiğini hatırlatırken, “Birleşmiş Milletler temsilcisinin, ne yazık ki anlaşmaların Rusya’yı ilgilendiren kısmını yerine getirmek için kolektif Batı ülkeleri üzerinde gerekli etkiyi gösteremediklerini itiraf ettiğini bizimle birlikte sizlerde duydunuz” ifadelerini kullandı.

AB ülkeleri Rusya’ya yeni yaptırımlarda anlaştı

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Rusya’ya yönelik 11’inci yaptırım paketinde anlaşma sağladı.

AB Dönem Başkanı İsveç’in resmi sosyal medya hesabından, “Bugün, AB ülkelerinin büyükelçileri Rusya’ya yönelik 11’inci yaptırım paketi üzerinde anlaştılar.” paylaşımı yapıldı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de konuyla ilgili açıklamasında, “11’inci yaptırım paketimizle ilgili siyasi anlaşmayı memnuniyetle karşılıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Yaptırımların, ilave ihracat kısıtlamaları ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “savaş makinesine” bir darbe daha indireceğini belirten von der Leyen, Kremlin’i destekleyen kurumların da hedef alındığını kaydetti.

Türkiye 2. nükleer santral için Rusya ile görüşüyor

Türkiye Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Salih Sarı, Türkiye’nin Sinop’ta yapılacak ikinci nükleer santral için Rusya ve Güney Kore ile, Trakya Bölgesi’nde yapılacak üçüncü nükleer santral için ise Çin ile görüştüğünü bildirdi.

Dünya genelinden birçok nükleer enerji firmasının yer aldığı 5. Nükleer Santraller Fuarı’nın açılış oturumunda konuşan Sarı, ikinci nükleer santralin inşa edilmesi planlanan Sinop sahasında gerekli etütlerin tamamlandığını belirterek “Bu sahaya yönelik şu anda Güney Kore ve Rusya Federasyonu ile görüşmelerimiz devam ediyor.” dedi.

Akkuyu Nükleer AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Anton Dedusenko da Türkiye ile ortaklıklarına büyük değer verdiklerini ve bu ortaklığın gelişmesi için büyük bir potansiyel gördüklerine işaret ederek “Rosatom, Türkiye ile yeni iş birliği yollarını görüşmeye her zaman açıktır. Elbette bu, büyük kapasiteli NGS inşası için yeni projeleri de içerebilir.” değerlendirmesini yaptı.

Rusya: Astana formatı çalışmaya devam edecek sadece görüşmeler için yeni yer aranacak

Rusya Devlet Başkanı Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentiyev, Astana formatının Suriye krizini çözmek için çalışmaya devam edeceğini sadece görüşmeler için yeni yer arayacaklarını söyledi.

Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kanat Tumış, gün içinde, garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran’a Suriye konulu 20. Astana görüşmelerinin Astana sürecindeki son tur olarak resmen ilan edilmesini teklif etmişti.

Tumış, ocak 2017’de başlayan Astana görüşmelerinin 20 turundan 18’inin Kazakistan’ın başkentinde yapıldığını belirterek, “Kazakistan’daki görüşmeler Suriye’de gerginliği azaltma bölgelerinin kurulması, çatışan taraflar arasında kanın durdurulması ve bu sayede çok sayıda can kayıplarının önlenmesini sağlamıştır. Böylece ilk baştaki temel amaçlarına ulaşmıştır.” demişti.

Raiffeisenbank avro cinsinden komşu ülkelere havale hizmetini durdurdu

Rusya’da faaliyetlerini sürdürmesine rağmen Avrupa Birliği’nin (AB) yaptırım listesine girmeyen Avusturyalı kredi kuruluşu Raiffeisenbank, muhabir bankaların getirdiği kısıtlamalar nedeniyle temmuz ayından itibaren bazı ülkelere avro cinsinden para transferlerini durduracak.

Kredi kuruluşu tarafından yapılan açıklamada, 3 Temmuz 2023 tarihinden itibaren, alıcının bankasının Rusya, Azerbaycan, Ermenistan, Belarus, Gürcistan, Ürdün, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’da olması durumunda muhabir bankaların kısıtlamaları nedeniyle müşterilerinin avro cinsinden para transferi gerçekleştiremeyeceği bildirildi.

Stoltenberg: Vilnius’ta Ukrayna’ya uzun süreli yardım paketi kabul edilecek
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak NATO zirvesinde, müttefiklerin, Ukrayna’yı NATO standartlarına yükseltecek uzun süreli yardım paketini kabul edeceklerini söyledi.

Stoltenberg, Alman Tagesspiegel gazetesine yaptığı açıklamada, “Zirve sırasında müttefikler, Ukrayna’yı NATO standartlarına yükseltecek uzun süreli yardım paketini kabul edecek. Bizim yardımımızla Ukrayna ordusu, eski Sovyet tarzı bir ordudan NATO standartlarına göre çalışan modern bir güce geçiş yapacak.” ifadelerini kullandı.

Rusya, Hindistan’ın dördüncü büyük ticaret ortağı oldu

Batı yaptırımları sonrası dış ticaretinde Doğu ülkelerine odaklanan Rusya, Hindistan ile ticaret hacmini dört katına çıkararak bu ülkenin en büyük ticaret ortakları arasında beşincilikten dördüncü sıraya yükseldi.

Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanlığının verilerine göre, devam eden 2022-2023 mali yılında Rusya ile Hindistan arasındaki ticaret hacminin Ocak-Nisan 2023 döneminde neredeyse dört katına çıkarak 21,8 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaştığı belirlenirken, bu yılın ilk dört ayında Delhi’nin Rusya’dan ithalatı 4,2 kat artarak 20,5 milyar dolara ulaştı.

Federasyon Konseyi’nden dost ülkelerdeki bankalar için yeni hamle

Rusya’da parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi, hükümetin Merkez Bankası ile birlikte Rusya’ya “dost” ülkelere bağlı bankaların ülkede şube açabilmesi için daha uygun koşullar yaratması çağrısında bulundu.

Rusya hükümeti, 2013 yılında yabancı bankaların ülkede şube açmasına yasak getirmişti.

Merkez Bankası: Rusya ekonomisi 2021 sonundaki seviyesine yakın

Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Rusya ekonomisinin 2021’in sonundaki ekonomik aktivite seviyesine yakınlaştığını bildirdi.

IX Rusya Finansal Eğitim Gönüllüleri Kongresi’nde konuşan Nabiullina, ekonomiyle ilgili en kötü tahminlerin gerçekleşmediğini belirtirken, “Artık ekonomimiz 2021 sonundaki ekonomik aktivite düzeyine dönmeye çok yakın. Gereken potansiyeline kavuşacak. Ekonomimizdeki en kötü tahminlerimiz gerçekleşmese de mücadelemiz devam ediyor” diye konuştu.

ABD, Rusya’yı Suriye’de pilotlarını riskli hareketler yapmaya teşvik etmekle suçladı

ABD Hava Kuvvetleri Operasyonlar Komutanı Tümgeneral Alexus Grynkewich, Rus hava kuvvetlerini, pilotlarını Suriye’de kaza ve hatta çatışma riskini arttıracak hareketler yapmaya teşvik etmekle suçladı.

Grynkewich, basın mensuplarına verdiği sanal brifingde, Rus jetlerinin Suriye’deki çatışmasızlık protokollerini günde birkaç kez ihlal ederek ABD güçlerini riske atmaya devam ettiğini söyledi.

Daha önce yapılan uyarılara rağmen Rusya’nın saldırganlığının daha da kötüleştiğini savunan Grynkewich, cephane yüklü Rus jetlerinin bazen tek bir günde üç dört defa hava sahası ihlallerine tanık olduklarını aktardı.