Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya karşı dokuzuncu yaptırım paketini kabul etmeden önce, halihazırdaki yaptırımların Avrupa ekonomisine etkisini değerlendirdi.
Avrupa Komisyonu’na yakın kaynaklardan alınan bilgilere atıfta bulunan Bloomberg, birliğin yayınlamayı düşünmediği araştırmasına göre AB tarafından Rusya’ya karşı ilan edilen yaptırımların olumsuz etkisinin Avrupa ekonomisinin sadece birkaç sektörüyle sınırlı olduğu sonucuna varıldığını bildirdi.
Belgeye göre AB ülkelerinin Rusya’ya karşı yaptırımlardan kaynaklanan zararı telafi etmek için 525,5 milyar Euro (554 milyar dolar harcamak zorunda kaldığı belirtilirken, Avrupa Birliği yürütme organı tarafından hazırlanan değerlendirmeye göre, Rusya’ya yönelik yaptırımlardan en çok odun ve değerli metal ithalatı olumsuz etkilendi.
Belgede, AB’nin ilan ettiği yaptırımlardan çok Avrupa ekonomisinin değişen piyasa trendlerinden ve Rusya’nın misilleme amaçlı kısıtlamalarından daha fazla zarar gördüğüne vurgu yapılırken, Rusya’nın misilleme adımları nedeniyle, Avrupa’da çip üretimi için gerekli olan neon ve ksenon gibi nadir gazların ithalatında keskin düşüş yaşandığı ifade edildi.
Belgede Rusya’dan AB ülkelerine yapılan ithalatın Ukrayna krizinin patlak vermesinden önce toplam ticaretin yüzde 40-45’ini oluşturduğu, mevcut durumda ise yaklaşık yüzde 9’a düştüğü kaydedilirken, aynı zamanda daha önce Rusya’dan tedarik edilen ana ithalat kalemlerinin Türkiye, Brezilya, Güney Kore ve Hindistan ürünleriyle değiştirildiği aktarıldı.
AB ekonomisi için kritik öneme sahip hammadde ithalatında Rusya’ya karşı yaptırımlar sonrası beklenen darbenin yaşanmadığına dikkat çekilirken, değerlendirmeye göre alüminyum, nikel ve titanyum ithalatının Rusya’nın kısıtlamalarına rağmen alternatif yollar sayesinde arttığı, paladyum ve bakır arzının ise sadece bir miktar azaldığı gözlemlendi.
Analizde, Rusya’ya karşı yaptırımlar sonrası en savunmasız noktalardan birinin Avrupa Birliği’nin Çin’den ithalatında Rus demiryollarına ve Rusya’dan geçen koridorlarına bağımlılığı olduğunun anlaşıldığına dikkat çekilerken, uzmanlar, bu sorunun Çin’den Avrupa’ya ürün ithalatlarında nakliye maliyetlerini daha da artıracağını vurguluyor.