Rusya Başbakanı Mikhail Mişustin, zorlu dış koşullara rağmen devlet bütçesinin daha istikrarlı hale geldiğini belirterek, özellikle enerji dışı ürün ihracatından daha fazla gelir elde edildiğini söyledi.
Bütçe gelirleriyle ilgili konuşan Mişustin, “Zor dış koşullara rağmen federal bütçenin olumlu dinamiklerinin önemli bir bölümünü korumayı başardık. Gelir kaynaklarının oranı ciddi şekilde değişti. Bu da ekonominin enerji dışı ürün ihracatının rolünün arttığını gösteriyor” dedi.
Başbakan, reel sektörün geliştiğini ve ivme kazandığını belirtirken, 2023’ün ilk çeyreğinde bu sektörden bütçeye aktarılan gelirin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10’dan fazla büyüyerek yüzde 70’i aştığını söyledi.
Bu durumun, enerjiyle ilgili olmayan endüstrilerin bütçe gelirinin üçte ikisinden fazlasını sağladığı ve bütçeyi daha istikrarlı hale getirdiği anlamına geldiğini vurgulayan Mişustin, 2023’ün ilk üç ayında hükümetin öncelikli olarak insanları ve işletmeleri desteklemek için gerekli tüm önlemleri finanse etmeyi sürdürdüğünü sözlerine ekledi.
Yakın zamanda konuşan Rusya’da ekonomik kalkınma projelerinin finanse edilmesi için kurulan devlet yatırım bankası VEB.RF’e bağlı kamu kuruluşu Rusya İhracat Merkezi’nin (REC) başkanı Veronika Nikishina, ülkenin enerji dışı ihracatından elde ettiği bütçe gelirlerinin 2022 yılında 3,1 trilyon rubleye ulaşacağını söylemişti.
Enerji dışındaki ürün kategorilerini içeren sevkiyatların sürekli olarak artış eğilimi gösterdiğine değinen Nikishina konu hakkında yaptığı açıklamada “Enerji dışı ihracat, 2022 yılında Rus bütçe sistemine 3,1 trilyon ruble kazandırmakta, bu da gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 2’sine denk gelmektedir” diye konuştu.
Rusya İhracat Merkezi Başkanı, ihracatın gelişmesinin girişimci inisiyatiflerinin gelişmesi, bütçe için vergi gelirlerinin artması ve yeni iş imkanları anlamına gelmekte olduğunu vurgularken, bunun da ekonominin bir bütün olarak büyümesi anlamına geldiğini kaydetti.