Rusya’da faaliyet gösteren kredi derecelendirme bürosu Scoring Büro tarafından yapılan açıklamada, Rusların ödemesini geciktirdiği toplam kredi kartı borcunun mayıs ayında keskin bir şekilde artarak 225 milyar ruble ile rekora ulaştığı bildirildi.
Mayıs ayı sonuçlarına göre bankaların toplam 2,105 milyon kredi kartı verdiği kaydedilirken, nisan ayında da çıkarılan yeni kart sayısının 2,1 milyon ile neredeyse aynı olduğu vurgulandı.
31 Mayıs itibarıyla segmentin portföyü, bir önceki aya göre yüzde 3,4 artarak 1,872 trilyon rubleye ulaşırken, kredi kartlarında gecikmiş ödemelerin payı ise yüzde 12’ye yükseldi.
Nicel olarak verilen tüm kredi kartlarının neredeyse yüzde 6’sının vadesi geçmiş borca sahip olduğu gözlemlenirken, bu oranın geçen yılın ekim ayından bu yana en yüksek orana denk geldiği de ifade edildi.
Scoring Büro Başkanı Oleg Lagutkin, bunun kredi kartı piyasası için yeni bir durum olduğuna dikkat çekerken, bunu takiben bankaların kredi politikalarını düzenlemeye başlayabileceği ve öncelikle böyle bir dengesizliğin görüldüğü kitlenin olumsuz etkilenebileceğini sözlerine ekledi.
Vadesi 90 günü geçmeyen kredi kartı harcamalarında son beş yılın en yüksek rakamlarına ulaşıldığı belirtilirken, kredi kartı sahiplerinin mevcut kart limitinin üçte birinden fazlasını harcamaya başladığı vurgulandı.
Ödenmemesi nedeniyle takibe düşmeyen kredi kartları borçlarında 2023 yılı şubat ayı sonunda ortalama oranların 3,3 puan artışla yüzde 35,2 olduğu gözlemlenirken, bu oranın son beş yılın en yüksek düzeyi olduğu ifade edildi.
Uzman, Rusların kredi kartlarındaki ortalama limitin, bir önceki yıla göre yüzde 8,6 artarak 92 bin rublenin üzerine çıktığını sözlerine ekledi.