Dün, 2 Temmuz 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Antalya’ya 6 ayda gelen Rus turist sayısı açıklandı
Dünyanın dört bir yanından turist çeken Antalya’ya yılın 6 ayında hava yoluyla gelen turist sayısı 5 milyon 500 bin kişiyi geçerken, Rusya’nın Türkiye ve Antalya’nın için en önemli pazar olduğu birkez daha kanıtlandı.
Antalya Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, 1 Ocak – 30 Haziran tarihleri arasında hava yoluyla kente 5 milyon 523 bin 624 turist gelirken, geçen yıla göre turist sayısında yüzde 29’luk artış yaşandı.
Rusya, bu yılın 6 aylık döneminde kente en fazla turist gönderen ülke olurken, bu süreçte 1 milyon 309 bin 267 Rus, Antalya’da tatil yapmayı tercih etti.
Rus turist sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25,24’lük artış gerçekleşti.
Rusları 1 milyon 191 bin 62 turist ile Almanlar takip etti. Alman turist sayısında da geçen yıla göre yüzde 22,96’lık artış oldu.
Sberbank, 2023’te ipotek hacimlerinde büyük artış bekliyor
Rusya’nın en fazla konut kredisi sağlayan dev kamu bankası Sberbank, bu yıl verdiği konut kredilerinde yüzde 46 büyüme öngörüyor.
Gazetecilere açıklamalarda bulunan Sberbank yönetim kurulu başkan yardımcısı Kirill Tsarev, bankanın ipotek portföyünde bu yıl yüzde 46’lık bir artış beklediğini belirtirken, “Rakamın 2,6 trilyon ruble olduğu geçen yıla göre önemli ölçüde yüksek hacimler bekliyoruz. Bu yıl verdiğimiz konut kredisi hacimlerinde 3,8 trilyon rubleye ulaşacağımızı tahmin ediyoruz” diye konuştu.
Wagner grubunun devletten ne kadar kazandığı açıklandı
Rus devlet kanalı Rossiya 1’de Vesti Nedeli ana haber programının sunucusu Dmitry Kiselev, Rus güvenlik şirketi Yevgeny Prigojin’in kurucusu olduğu Wagner Grubu’nun devletle imzalanan sözleşmeler kapsamında bu zamana kadar 858 milyar rubleden fazla aldığını iddia etti.
Prigojin’e bağlı Concorde Holding’in kamu ihaleleri kapsamında devlete 845 milyar ruble değerinde hizmet verdiğini söyleyen Kiselev, “Yevgeny Prigozhin tarafından kurulan özel askeri şirket Wagner, devletle yapılan sözleşmeler kapsamında 858 milyar rubleden fazla aldı. Neredeyse 1 trilyon rubleye yaklaştı. Diğer sözleşmeler kapsamında, Prigojin’in sahip olduğu holdingi Concorde, devlete 845 milyar ruble tutarında hizmet verdi. Bu, çok kazanıldığı anlamına gelmiyor ancak yine de işin ölçeğinden ve kişisel hırsların varlığından bahsediyor” dedi.
Rusya’da karsız işletmelerin payı düşüşünü sürdürüyor
Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat), Ocak-Nisan 2023 döneminde ülkedeki karsız işletmelerin oranının yüzde 30,1’e gerilediğini bildirdi.
2022’nin aynı döneminde karsız işletmelerin payı yüzde 30,6 olarak gözlemlenirken, bu yılın ilk 4 ayında Rusya’daki faaliyetlerinden kar elde eden işletmelerin payı yüzde 69,4’ten yüzde 69,9’a yükseldi.
Maaş borcu da azalıyor
Rosstat, ülkedeki işletmeler tarafından çalışanlarına haziran itibariyle ödenmemiş maaş borcunda yüzde 8,2 düşüş kaydedildiğini açıkladı.
Ülkedeki işletmelerin toplam maaş borçlarının 1 Haziran itibariyle 57,1 milyon ruble azalarak 638,4 milyon rubleye gerilediği belirtilirken, işletmelerin toplam maaş borçlarının mayıs ayında 53,6 milyon ruble azalarak 695,5 milyon ruble olarak gerçekleştiği hatırlatıldı.
Rusya’daki en yüksek maaşlı meslekler açıklandı
Rusya’nın dev iş ilanları hizmetlerinden Zarplata ru tarafından yapılan ankete göre, ülkede en yüksek maaşlı pozisyonun başkent Moskova merkezli bir otomobil ithalat şirketinde proje yöneticisi olduğu belirlendi.
Bu pozisyon için aylık 1 milyon rubleye kadar maaş önerildiğine değinen uzmanlar, eleman arayan firmanın potansiyel çalışandan Seul’de bir ofis organize etmesini, Güney Kore’deki bayilerle ilişkiler kurmasını ve Rusya’ya otomobil ihracatını organize etmesini talep ettiğini bildirdi.
Rusya’da tüketici kredisi hacimleri keskin artış gösterdi
Rusya’da faaliyet gösteren kredi derecelendirme bürosu Scoring tarafından yapılan açıklamada, ülkedeki bankaların verdiği tüketici kredisi sayısının hacimlerin 2,2 kat arttığı bildirildi.
Büroya göre, bu yılın ilk 5 ayında Rus bankaları tarafından 2,83 trilyon ruble değerinde 14 milyon 700 bin tüketici kredisi verilirken, 2022 yılının ilk 5 ayına kıyasla tüketici kredisi hacimlerinin değer bazında yüzde 109,2, sayı olarak ise yüzde 116,5 daha fazla olduğu vurgulandı.
Yalnızca mayıs ayında bankaların verdiği kredi hacimleri 660,2 milyar rubleye ulaşırken, tüketici kredisi sayısı 3 milyon 400 bin adede ulaştı.
Rusya, Avrasya Kalkınma Bankası’ndaki payını azalttı
Avrasya Kalkınma Bankası (EDB) Konseyi, bankanın kayıtlı sermayesinin üye ülkeler arasında yeniden dağıtılmasını tamamlarken, Rusya’nın payı yüzde 66’dan yüzde 44,8’e geriledi.
Kazakistan hükümeti tarafından yapılan açıklamada, 28 Haziran’da kayıtlı sermayenin katılımcı devletler arasında yeniden dağıtılmasına ilişkin kararların tamamen uygulandığı bildirilirken, “Sonuç olarak, ödenmiş kayıtlı sermayedeki Rusya’nin hisseleri, bir kısmı diğer üye devletler arasında eşit olarak yeniden dağıtılmış olup, Rusya’nın payı yüzde 21,2 azalarak yüzde 44,8’e gerilemiştir” ifadelerine yer verildi.
Aynı zamanda Kazakistan’ın Avrasya Kalkınma Bankası’ndaki payı yüzde 33 ‘ten yüzde 37,3’e yükseltildi.