Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) liderleriyle gerçekleştirilen toplantıda yaptığı açıklamada, Batı’nın Rusya’ya karşı hibrit bir savaş sürdürdüğünü dile getirirken, ancak ülkenin tüm yaptırımlara ve kısıtlamalara güvenle direndiğini söyledi.
Video konferans formatta düzenlenen zirvede, uzun süredir Rusya sınırlarına yakın olan komşu ülke Ukrayna’da dış güçler tarafından neredeyse düşman bir devlet kurulmaya çalışıldığına değinen Rus lider, “Burada uzun süredir Batı ülkeleri tarafından Rusya karşıtı devlet yaratmak için bir proje uygulanıyordu. Donbass’ın sivil nüfusuna baskı ve Neo-Nazi ideolojisini yerleştirmek için mümkün olan her yola başvuruldu. Tüm bunlar Rusya’nın güvenliğini tehlikeye atmak, ülkemizin gelişimini kısıtlamak için gerçekleştirildi” dedi.
Birlik adil bir dünya yaratmaya kararlı
Şanghay İşbirliği Örgütü’nün BM’nin koordinasyon rolüyle adil ve çok kutuplu bir dünya düzeni yaratmaya kararlı olduğunu söyleyen Putin, ŞİO’nun gerçekten adil ve çok kutuplu bir dünya düzeni oluşturmaya kararlı olduğunu, uluslararası hukuka, birliğe üye egemen devletlerin Birleşmiş Milletler’in merkezi koordinasyon rolü ile karşılıklı saygıya dayalı işbirliğine ilişkin genel kabul görmüş ilkelere dayalı dünya düzenini desteklediğini burguladı.
Putin, ŞİÖ’nün pratik çalışmalarının yapıcı bir temel üzerine inşa edildiğinin altını çizerek, “Bu, jeopolitik çelişkilerin keskinleştiği mevcut koşullarda özellikle önemlidir. Uluslararası güvenlik sistemindeki bozulma devam ediyor. Gelişmiş ülkelerdeki borçların kontrolsüz bir şekilde birikmesi zemininde yeni bir küresel ekonomik ve mali krizin riskleri artıyor. Dünya çapında sosyal tabakalaşma ve artan yoksulluk, gıda ve çevre güvenliğini kötüleştiriyor” ifadelerini kullandı.
Putin, Belarus’un Şanghay İşbirliği Örgütü’ne katılımının birliğin faaliyetleri üzerinde olumlu bir etki yaratacağına inandığını belirtirken, Rusya’nın müttefikinin birliğe üyelik sürecinin bir an önce tamamlanmasından yana olduğunu sözlerine ekledi.
Şanghay İşbirliği Örgütü, Asya’nın NATO’su olarak biliniyor
Türkiye’nin “diyalog ortağı” olarak yer aldığı ŞİÖ, ilk olarak Şangay Beşlisi adıyla 1996’da Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan temsilcilerinin Çin’in Şangay kentinde bir araya gelerek Sınır Bölgelerinde Askeri Güvenin Derinleştirilmesi Anlaşmasını imzalamasıyla kurulmuştu.
2001’de Özbekistan’ın da katılımıyla üye sayısı 6’ya çıkan Şangay Beşlisi’nin adı Şanghay İşbirliği Örgütü olarak değiştirilirken, Özbekistan, Pakistan ve Hindistan da, daha sonra tam üye olarak örgüte kabul edildi.
Afganistan, Moğolistan ve Belarus ise ŞİÖ’de gözlemci üyeler olarak yer alırken, Doğu’nun NATO’su olarak nitelendirilen ŞİÖ, üye ülkeler arasında askeri, ekonomik ve kültürel işbirliğini sağlamak ve özellikle güvenlik konusunda ortaklıklar geliştirmeyi amaçlıyor.