Yakın zamanda Rusya Federal Vergi Servisi (FNS) verilerine göre Rus şirketlerinin 2022 yılı gelirlerinin rekor artışla 1,26 katrilyon rubleye çıktığını hatırlatan RBK, uzmanlara atıfta bulunduğu haberinde bu durumun yaptırım baskısı nedeniyle artan işletme maliyetleriyle açıklandığını yazdı.
Uzmanlara göre Federal Vergi Servisi verilerine yansıyan gelir, gelir vergisi beyannamelerinden elde edilen toplam gelir olarak bilinirken, karın ise aynı beyannamelerden elde edilen gelir ve giderler arasındaki fark olduğu hatırlatıldı.
Federal Vergi Servisi, aynı zamanda petrol ve gaz sektöründeki ortalama ihracat fiyatlarındaki artışın ardından satış gelirlerindeki artış nedeniyle şirketlerin bu tür gelirler elde etmiş olabileceğine inanırken, buna ek olarak mal ve hizmetlere yönelik tüketici talebindeki toparlanma ve bankacılık sektörünün döviz gelirleri sayesinde faaliyet dışı gelirlerdeki artış da durumu etkilemiş olabilir.
20 Haziran’da servis tarafından paylaşılan raporda, Rus şirketleri 2022 yılında 1 katrilyon 268 trilyon ruble (ya da yaklaşık 1,3 katrilyon ruble) gelir beyan ederken, bu rakam, 655 trilyon ruble olan 2021 yılı gelirinin neredeyse iki katı oldu.
Böylelikle işletme gelirleri bazında Rusya tarihinde ilk kez bir katrilyon gelir eşiğinin aşıldığı ifade edilirken, işletmelerin karlılıkları da yüzde 5,9’luk artışla 2021’de kaydedilen 29,4 trilyon rubleden 31,1 trilyon rubleye yükseldi.
Uzmanlar, karlılıktaki artışın gelirdeki büyümeye göre düşük olduğuna dikkat çekerken, 2022’de ortalama yüzde 13,8’lik enflasyon oranının karları reel olarak düşürdüğünü vurguluyor.
Uzmanlar bu tutarsızlığı yaptırımlar nedeniyle artan işletme maliyetleriyle açıklarken, Federal Vergi Servisi tarafından bildirilen gelirin gelir vergisi beyannamelerinden toplanan gelir olduğunu, kârın ise aynı beyannamelerden elde edilen gelir ve giderler arasındaki farktan oluştuğunu hatırlattı.
Rusya Federal Vergi Servisi’nin (FNS) ülkedeki işletmelerin geçtiğimiz yıl elde ettiği rekor gelir elde ettiğini içeren raporunu değerlendiren Sosyo-Ekonomik Araştırma Enstitüsü direktörü Aleksey Zubets, bu verilerin güvenilirliğinden şüphe ettiğini söyledi.
Uzman, ‘Moskova Konuşuyor’ radyo istasyona verdiği demeçte, Rus şirketlerinin 2022’deki rekor gelirlerine ilişkin verilerin güvenilirlik açısından kontrol edilmesi gerektiğini belirtirken, “Açıklanan gelir çok fazla. Rusya’nın tüm gayri safi yurtiçi hasılası bile çok daha düşük. Bu da şüphe uyandırıyor” dedi.
Bir gün önce Rosstat tarafından yayınlanan bilgilere göre, Rus şirketlerinin son bir yılda elde ettiği gelir 2021 yılına kadar ikiye katlanarak 1,3 katrilyon rubleyi (1268 trilyon ruble) aştı.
Ekonomist, bu tür yüksek gelirlerin öncelikle enflasyondan ve petrol ve gaz gibi enerji kaynaklarının fiyatlarında geçtiğimiz yıl yaşanan anormal artıştan kaynaklandığını açıklarken, Ukrayna’da düşmanlıkların patlak vermesiyle birlikte Rus şirketlerin Rus para birimi cinsinden büyük gelirler elde edebildiğini vurguladı.
Zubets, açıklamasında, “Rus şirketlerin ruble cinsinden gelirleri çılgın seviyelere ulaştı” ifadelerini kullanırken, bu yüksek talebin de gelirleri artırdığının altını çizdi.
2023’te ise Rus şirketlerinin artık bu kadar büyük gelirler elde etmeyeceğine değinen uzman, bu yılki şirket gelirlerinin geçtiğimiz yılın sonuçlarına yakın bile olmayacağını, 2022 yılı sonuçlarının bir daha tekrarlanamayacağını sözlerine ekledi.