Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, mevcut dönemde dış ticaret dinamiklerinin rublenin değerini büyük ölçüde belirlediğini vurgularken, “Geçen yıl rublenin güçlenmesi ihracattaki artış ve ithalattaki düşüş ile ilişkiliydi. Şimdi ise durum çok farklı” dedi.
Rusya Merkez Bankası Mali Kongresi’nde konuşan Nabiullina, geçen yıl rublenin dolar ve avro karşısında keskin bir şekilde güç kazandığını hatırlatırken, “Bu büyük çaplı güçlenme, birçok kişi tarafından dış koşullara karşı bir zafer olarak algılandı. Ancak rublenin her şeyden önce ihracattaki keskin artış ve ithalattaki düşüşün sonucunda büyük değer kazandığını dürüstçe kabul etmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Döviz kurunun dinamiklerine büyük ölçüde dış ticaretin etkili olduğunu vurgulayan Merkez Bankası Başkanı, bu yılın ilk çeyreğinde dış ticaret fazlasının bir önceki yıla kıyasla 5 kat daha düşük olduğunun altını çizdi.
Dalgalı kur yine de gerekli
Nabiullina, rubledeki keskin değer kaybına rağmen dalgalı döviz kurunun ekonomi için bir nimet olduğunu belirtirken, onu etkileme girişimlerinin devalüasyon riskleri taşıdığını kaydetti.
Dalgalı döviz kurunda ısrarlı olduklarını yineleyen Merkez Bankası Başkanı, “Serbest döviz piyasası ve dalgalı kur politikası, dış şokların ekonomi tarafından daha kolay emilmesini sağlayan bir nimettir” diye konuştu.
Nabiullina aynı zamanda bütçenin çıkarları doğrultusunda zayıf bir ruble hakkında “komplo teorileri” inşa etmemeye çağırırken, döviz kurunun dinamiklerinin artık enflasyon yanlısı riskler taşıdığını ve düzenleyicinin faiz oranları hakkında karar verirken bu durumu dikkate alacağını da kaydetti.
Moskova Borsası’nda (MOEX) döviz alım satımı sırasında dolar kuru 28 Mart 2022’den bu yana ilk kez 93 rublenin üzerine çıkarken, avro ise Mart 2022’nin sonundan bu yana ilk kez 102 rubleyi geçti.