2022 bütçesinin uygulanmasına ilişkin Devlet Duması Ekonomi Politikası Komitesi raporuna atıfta bulunan İzvestia gazetesi, geçtiğimiz yıl şirketlerin bütçeye olan borçlarının 2021 yılına göre 545 milyar ruble veya yüzde 27,5 artarak 2,5 trilyon rubleye ulaştığını buldu.
Temel olarak bazı şirketlerin vergi ödemelerini geciktirmesi nedeniyle bütçeye KDV borcunun arttığı gözlemlenirken, Maliye Bakanlığı basın servisi tarafından yapılan değerlendirmede, 2022 yılında şirketlerin toplam gelir vergisi borcundaki artışın gelirlerdeki büyüme oranını geçmediği söylendi.
Anderida Financial Group’un kurucusu Aleksey Tarapovsky, çoğu durumda borcun ortaya çıkmasının belirli bir kuruluşta anında çözülmesi gereken sorunlara işaret ettiğini söylerken, HSE Pazar Araştırma Merkezi direktörü Georgy Ostapkovich, yüksek ekonomik ve jeopolitik belirsizlik nedeniyle 2023’te işletmelerin bütçeye olan borçlarının artacağını veya azalacağını tahmin etmenin zor olduğuna inandığının altını çizdi.
Vergi borcu riskleri her zaman mevcut olduğuna değinen uzman, borç oluşumunun ana nedenlerinin cari ödemelerin zamansız transferi ve kontrol önlemlerinin sonuçlarına dayanan ek masraflar olduğunu vurguladı.
Bütçeye aktarılan vergi gelirlerinde artış yaşanıyor
Rusya Federal Vergi Servisi (FNS) Başkan Yardımcısı Yulia Shepeleva, bu yılın ocak- haziran döneminde vergi gelirlerinin 21,6 trilyon rubleye ulaştığını belirtirken, maden vergisi dışındaki tüm büyük vergilerde artış olduğunu söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede, Ocak-Haziran 2023 döneminde FNS’in vergi tahsilatının 21,6 trilyon ruble olarak gerçekleştiğini bildiren Shepeleva, “Hazine ve bizim son verilerimize göre ocak-haziran döneminde gelirler 21,6 trilyon rubleyi aştı. Petrol ve gaz dışındaki ana gelir kaynağı vergilerde artış görüyoruz” diye konuştu.
Shepeleva, yılın ilk yarısında reel ücretlerin yükselmesiyle birlikte sigorta primlerindeki artışın vergi gelirlerini de etkilediğine dikkat çekerken, bu kategoride vergi gelirlerinin yaklaşık 400 milyar rubleye ulaştığını, kişisel gelir vergisi hacimlerinin de 105 milyar ruble olarak gerçekleştiğini sözlerine ekledi.
Rusya Maliye Bakanlığı’nın verilerine atıfta bulunan Vedomosti gazetesi, gelir seviyesi yüksek Ruslardan geçtiğimiz yıl alınan yüksek oranlı vergilerin bütçeye katkısının 1,013 trilyon ruble olduğunu bildirdi.