Rusya Tarım Bakanlığı, Karadeniz Tahıl Girişimi’nin uzatılması konusunda yaşanan gerilimle küresel sorun haline gelen buğdayda ihracat vergisini uzun zaman sonra artırmaya karar verdi.
12 Temmuz itibariyle buğday ve meslin (buğday ve çavdar karışımı) ihracatına ilişkin verginin ton başına 2 bin 609 rubleden 2 bin 989,6 rubleye çıkaracağını bildiren Tarım Bakanlığı, arpa ihracatındaki verginin de sıfır oranlarında sabit kalacağını açıkladı.
Mısır ihracatında ton başına vergi ise 832,7 rubleden bin 237,4 rubleye yükseltilecek.
Buğday için ihracatta vergi oranı, ton başına 239.2 dolardan hesaplanırken, vergi oranları, arpa için ton başına 174 dolar ve mısır için ton başına 198,4 dolar gösterge fiyatı temelinde hesaplandı.
Yeni vergi oranları 18 Temmuz’a kadar geçerliliğini koruyacak.
Geçtiğimiz yılın temmuz ayında Rusya Başbakanı Mihail Mishustin, hükümetin buğday, arpa ve mısır üzerindeki ihracat vergisi hesaplamalarında ABD doları yerine Rus rublesinin kullanılacağı kararnameyi imzalamıştı.
Daha önce tahıl ihracatı üzerindeki vergileri dolar cinsinden hesaplayarak duyuran hükümetin temmuz itibariyle vergi hesaplamalarını ruble üzerinden yapacağı vurgulanan hükümet açıklamasında, yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre Rusya’dan ihraç edilen hububat, ayçiçek yağı ve küspe üzerindeki ihracat vergisi hesaplarında tek para biriminin ruble olacağı bildirildi.
Rusya: Tahıl anlaşmasını uzatmak için hiçbir gerekçe yok
Yakın zamanda yazılı açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Batı’nın mevcut konumu ve Birleşmiş Milletler’in (BM) sessizliği dikkate alındığında, 17 Temmuz’da sona erecek olan Karadeniz Tahıl Girişimi adlı anlaşmayı uzatmanın hiçbir gerekçesi olmadığını bildirmişti.
Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan yazılı açıklamada, BM liderliğinin örgüt için iki uygunsuz durum konusunda sessiz kaldığına dikkat çekilirken, ilk uygunsuz durumun Tolyatti-Odessa amonyak boru hattının patlatılması olduğu, diğer durumun ise en fakir ülkelere Rus gübrelerinin karşılıksız teslimatı olduğu vurgulandı.
Aynı zamanda, Batı’nın Rusya’ya yönelik uyguladığı gıda ve gübre tedariklerini kısıtlayan yaptırımların hafifletilemeyeceğinin de kamuoyuna ilan edildiğini kaydeden Dışişleri Bakanlığı, mesajında, “Bu koşullar altında, süresi 17 Temmuz’da dolan Karadeniz Tahıl Girişimi’nin daha fazla devam ettirilmesi için hiçbir temel olmadığı aşikardır” ifadelerine yer verdi.
Moskova’nın anlaşmanın tarafı olarak yükümlülüklerine vicdani ve sorumlu bir şekilde yaklaşmaya devam ettiğinin altını çizilirken, anlaşmaya katılan tüm gemilerin başarılı bir şekilde kontrolü için prosedür kurallarına sıkı sıkıya bağlı olarak gerekli çabayı gösterdiği kaydedildi.
Bakanlık, Rusya ve BM arasındaki mutabakatın üç yıllık bir süre için tasarlandığı ve uzatılmasına ilişkin özel kararlar gerektirmediğine değinirken, anlaşmanın yakında sona ermesiyle bağlantılı olarak, Batılı ülkelerin temsilcileriyle birlikte Kiev ve BM Sekreterliği’nden gelen propaganda faaliyetlerindeki artışa dikkat çekerek, “İstanbul anlaşmalarının imzalanmasından bir yıl sonra, artık hiç kimse ne Karadeniz girişiminin insani yönelimi hakkında ne de Rusya-BM muhtırasının uygulanmasına ilişkin beklentiler hakkında herhangi bir yanılsama ve şüphe duymuyor. Batılılar, Rus tarım ürünleri ve gübre ihracatına yasadışı tek taraflı yaptırımlarını sürdürürken, aynı zamanda Ukrayna tahılının ihraç edilmemesi durumunda dünyanın açlıktan öleceğini iddia ediyor” denildi.