Rusya Başbakanı Mikhail Mishustin, ülkedeki enflasyon oranlarının dünyadaki en düşük oranlardan biri olduğunu söyledi.
Bakanlar Kurulunun ekonomi konulu toplantısında konuşan Mishustin, ocak ayından temmuz başına kadar geçen yılın değerlerinden önemli ölçüde düşük olan enflasyon oranlarının yüzde 2,9’a ulaştığını belirtirken, “Enflasyon oranları yıllık bazda yüzde 3,5’i geçmiyor ki bu, dünya ülkeleri arasında yılın en düşük oranlarından biri” dedi.
Mishustin, temmuz ayı başında Rusya’da enflasyon oranlarının yüzde 3,4 seviyesinde olduğunu hatırlatırken, bu yıl sonuna kadar yıllık enflasyonun yüzde 5’i geçmemesini beklediklerini söyledi.
Enflasyonda artış uyarısı
Analitik Kredi Derecelendirme Kuruluşu AKRA’nın CEO’su Mikhail Sukhov, Rusya’da enflasyonun yıl sonuna kadar yüzde 5,5’e çıkabileceğini söyledi.
Rus resmi haber ajansı RIA Novosti’ye konuşan Sukhov, haftalık tüketici fiyatlarında sürekli artış olduğunu hatırlatırken, “2023’te enflasyonun yüzde 5,5 civarında olmasını bekliyoruz. Ancak genel olarak önümüzdeki yıllarda enflasyonun yüzde 6’nın üzerine çıkabileceğini düşünmüyoruz. Büyük olasılıkla yalnızca 2025’te Merkez Bankası’nın belirlediği yüzde 4’lük hedef düzeyine düşecektir” dedi.
Enflasyondaki artışı hükümet harcamalarına bağlayan AKRA CEO’su, aynı zamanda bütçe açığı ve ithalat maliyetlerinin enflasyonu yükseltebildiğini, bununla birlikte ihracatın yeniden yapılandırılması çerçevesinde yeni tedarik kanallarının açılmasıyla lojistik ve hizmet maliyetlerinin daha pahalı hale geldiğini sözlerine ekledi.
Merkez Bankası, 21 Temmuz’da faizleri artırabilir
Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Aleksey Zabotkin, Vladivostok’ta gazetecilere verdiği demeçte, düzenleyicinin önümüzdeki yönetim kurulu toplantısında politika faizini artırabileceğini söyledi.
Politika faizlerini geçen yılın eylül ayından bu yana değiştirmediklerini hatırlatan Zabotkin, “Faizlerin sabit olarak korunduğu bu süre, aslında çok uzun bir süre olarak nitelendirilebilir. Bu zaman dilimindeki yüzde 7,5’lik faiz oranı, enflasyonu hedeflediğimiz yüzde 4’lük seviyede tutmak için gerekliydi. Veriler de bunu doğruladı. Ancak şu an dengenin giderek enflasyon yanlısı risklere doğru kaydığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Zabotkin, hem özel sektörden hem de kamudan iç talepte bir genişleme gördüklerini vurgularken, aynı zamanda son aylarda kredi hacimlerinde de hızlanma gördüklerini aktardı.