spot_img
-1.7 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 13 Temmuz 2023

Rusya’da dün neler oldu? 13 Temmuz 2023

Dün, 13 Temmuz 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin: “(NATO üyeliğinin) Ukrayna’nın güvenliğini artırmayacağından eminim”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın olası NATO üyeliğinin Rusya’nın güvenliği açısından tehdit yaratacağını belirterek, “Bunun Ukrayna’nın güvenliğini artırmayacağından ve genel olarak dünyayı çok daha savunmasız hale getireceğinden ve uluslararası arenada ek gerginliğe yol açacağından eminim.” dedi.

Rus devlet kanalı Rossiya 24’e konuşan Putin, Ukrayna’ya silah sevk edilen uzun menzilli füzelerin hasar verdiğini, ancak çatışma bölgesinde kritik bir değişim yaratmadıklarını vurgularken, “Aynı şey yabancı tanklar ve piyade savaş araçları için de geçerli. Dün akşam itibariyle, yalnızca 4 Temmuz’dan bu yana 311 tank imha ettik ve bunların önemli bir kısmı, sanırım en azından üçte biri, Leopar tankları da dahil olmak üzere Batı yapımı.” diye konuştu.

Tahıl anlaşması

Ukrayna tahılının ihracatının sağlanmasına yönelik imzalanan tahıl anlaşmasındaki şartların uygulanmadığına işaret eden Putin, “Birleşmiş Milletler ile yapılan bu anlaşmada Rus çıkarlarının dikkate alınması gereken noktaları vardı. Lojistik, sigorta, ürünlerimizin ödemesiyle ilgili nakit akışı ve diğer birçok nokta. Bunu vurgulamak istiyorum, hiçbir şey yapılmadı. Bu tamamen tek taraflı bir oyun. Ama yetti artık.” dedi.

Putin, söz konusu duruma rağmen anlaşmayı kendi iradeleriyle defalarca uzattıklarını ifade etti.

Rusya’nın anlaşmadaki katılımını sonlandırabileceğini kaydeden Putin, “Eğer herkes bize verilen tüm sözlerin yerine getirileceğini yineliyorsa, bırakın bu vaatleri yerine getirsinler. Biz de bu anlaşmaya hemen katılacağız. Önce uzatma, sonra vaatleri yerine getirme seçeneği artık Rusya’ya uygun değil. Önce taahhütlerin yerine getirilmesi öncelikli olsun, ardından da bizim katılımımız gelir.” ifadelerini kullandı.

Lavrov: “Türkiye, Rus tahılının ihtiyacı olan ülkelere gönderilmesini istiyor”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’nin, Rus tahılının işlenmesini ve ihtiyacı olan ülkelere gönderilmesini istediğini söyledi.

Lavrov, Endonezya’nın başkenti Cakarta’da Rusya-ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı esnasında Rus basınına açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Karadeniz Tahıl Anlaşması’na ilişkin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bazı önerileri olduğunu söylemesinin hatırlatılması üzerine Lavrov, herhangi yeni bir öneriyi bilmediğini ifade etti.

Lavrov, “Görünüşe göre, bu (öneri) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Erdoğan’ın uzun süredir müzakere ettiği konu. Yani bu, Türkiye’nin ve bizim, başta buğday olmak üzere en çok ihtiyacı olan ülkelere imtiyazlı tahıl tedariki konusunda diğer anlaşmalardan bağımsız olarak çalışmaya hazır olmamızdır.” ifadelerini kullandı.

Bakan Lavrov, Türkiye’nin Rus tahılının işlenmesine ve ihtiyacı olan yoksul ülkelere bağımsız olarak yardım edilmesini sağlayacak bir plana katılmakla ilgilendiğini vurguladı.

Megalomani NATO sekretaryasında kendini gösteriyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Vilnius’taki zirvede Rusya ve Çin’e karşı Asya ve Avrupa Birliği’nden ortaklarla daha yakın çalışacakları açıklamasını değerlendiren Lavrov, böyle bir politikanın beyhude olduğunu bildirdi.

Lavrov, bunun, sömürgeciliğin modern biçimlerine ve dünyadaki işlerde hegemonya kurma girişimlerine karşı koymak için Rusya’nın pek çok ortağıyla beraber belirlediği görevi doğruladığını dile getirdi.

Tüm devletlerin egemen eşitliğine fiilen saygı gösterilmesi gereğine ilişkin Birleşmiş Milletler Şartı’ndaki ilkenin doğrudan ihlaline karşı çıktıklarını kaydeden Lavrov, “NATO üyeleri buna açıkça hazır değil. Megalomani (Büyüklük hastalığı) hem NATO sekretaryası yönetimini hem de üye ülkelerin genel olarak tüm eylemlerinde kendini gösteriyor. Bu herkes tarafından görülüyor.” diye konuştu.

İran nükleer programı için beklenti gerçekçi değil

Lavrov, İran’ın nükleer programına ilişkin Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın yeniden başlamasına ilişkin yeni anlaşma beklentisinin de şu anda gerçekçi olmadığını ve gelecek yıl seçimlerden sonra yeni ABD yönetiminin anlaşmadan çekilmeyi tekrarlamayacağına dair hiçbir garantinin bulunmadığını söyledi.

Moskova’nın Avrasya Ekonomik Birliği (AEB), Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ve Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ile işbirliğinin daha da geliştirilmesi konusunda iyimser olduğuna dikkat çeken Lavrov, Rusya ve bu organizasyonların gittikçe daha fazla çıkar alanına sahip olduğunu vurguladı.

Domodedovo dış hat uçuşları yeni terminale aktarıyor

Başkent Moskova’da bulunan Domodedovo Havalimanı, 13 Temmuz’dan itibaren dış hat yolcu terminalini yakın zamanda inşaatı tamamlana T2 Terminali’ne aktaracağını duyurdu.

Havalimanı basın servisi tarafından yapılan açıklamada, 13 Temmuz’dan itibaren dış hat uçuşlarının tamamının T2 Terminali’nde hizmet vereceği bildirilirken, yeni uluslararası terminal binası T2’nin ana yükleniciliği Türk inşaat şirketi Antyapı’ya verilmişti.

Rusya’da güncel yıllık enflasyon oranları açıklandı

Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan mevcut fiyat durumu incelemesine göre, 4 Temmuz- 10 Temmuz 2023 tarihleri arasında ülkedeki yıllık enflasyon yüzde 3,43’ten yüzde 3,59’a yükseldi.

Raporda, bir hafta önce (27 Haziran- 3 Temmuz 2023) ülkedeki yıllık enflasyonun yüzde 3,21’den yüzde 3,43’e yükseldiği hatırlatılırken, 20 Haziran- 26 Haziran haftasında enflasyon oranları yüzde 2,96’dan yüzde 3,21’e çıkmıştı.

Fenerbahçe’nin yeni transferleri Umut Nayir ve Djiku, Rusya kampına katıldı

Fenerbahçe’nin yeni transferleri Umut Nayir ve Alexander Djiku, yeni sezon hazırlıkları kapsamında Rusya’da bulunan sarı-lacivertlilerin kampına katıldı.

Sarı-lacivertli kulüpten yapılan açıklamaya göre, yeni sezon hazırlıklarını Rusya’da sürdüren Fenerbahçe’de yeni transferler Umut Nayir ve Alexander Djiku, sabah antrenmanında yer aldı.

Sanayi Bakanlığı’nın otomobil üretim hacmi tahmini belli oldu

Rusya Başbakan Yardımcısı ve Sanayi Bakanı Denis Manturov 2023 sonuçlarına göre, ülkede tüm segmentlerdeki otomobil üretiminin 800 bin adedin biraz üzerinde beklendiğini söyledi.

Innoprom – 2023 Forumu’nda gazetecilere açıklamalarda bulunan Manturov, otomobil üretim hacimlerinin aydan aya yükseldiğine dikkat çekerek, “Tahminlerimize göre bu yıl sonunda 800 binden fazla otomobil üretim hacimlerine ulaşacağız” diye konuştu.

Rusya’dan komşu ülkelere yapılan para transferleri düşüşe geçti

Ukrayna’da başlayan askeri operasyon, ilan edilen seferberlik ve Batı yaptırımları sonrasında Rusya’dan komşu ülkelere bireysel para transferlerinin geçtiğimiz yıl rekora ulaştığı gözlemlenirken, bu yılın başından itibaren ise düşüşe geçtiği kaydedildi.

Merkez Bankası verilerine atıfta bulunan RBK Haber, Mayıs 2023 döneminde Rusya’dan Kazakistan, Gürcistan, Ermenistan ve Kırgızistan’a yapılan havalelerin toplam hacminde yıllık bazda üçte bir oranında düşüş yaşandığını bildirdi.

Rusların yurt dışına çıkışı ve banka kartı turizmi nedeniyle bu tür transferlerin popüler hale geldiği Mart 2022’den bu yana ilk kez azalma kaydedildiğine dikkat çeken uzmanlar, bu dört ülkeye gerçekleştirilen para transferi hacminin Mayıs 2022’ye göre yüzde 33 düşerek 625,9 milyon dolara ulaştığını vurguladı.

Rusya ve Hindistan Dışişleri Bakanları ASEAN toplantısı kapsamında bir araya geldi

Endonezya’nın başkenti Cakarta’da devam eden ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Hint mevkidaşı Subrahmanyam Jaishankar, ikili ilişkiler ve Ukrayna konusunu görüştü.

ANI News’in haberine göre, Hindistan Dışişleri Bakanı Jaishankar, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları Toplantısı için bulunduğu Cakarta’da Rus mevkidaşı Lavrov ile bir araya geldiğini bildirdi.

Jaishankar, Lavrov ile görüşmesinde, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler ile Ukrayna konusunu değerlendirdiklerini belirtti.

Rusya Dişişleri Bakanlığı da sosyal medya üzerinden, Lavrov ve mevkidaşı Jaishankar’ın ASEAN toplantısı sırasında görüştüğü paylaşımında bulundu.

Rusya’nın dış borcu 347,7 milyar dolara geriledi

Rusya’nın dış borcunun yıl başından bu yana 33 milyar dolar azalarak 1 Temmuz itibarıyla 347,7 milyar dolara gerilediği bildirildi.

Rusya’nın dış borcunun yılbaşından itibaren düştüğü bilgisine yer verilen açıklamada, “Rusya’nın dış borcu, bu yılın başındaki rakama göre yüzde 8,7 veya 33 milyar dolar düşüşle 1 Temmuz 2023 itibarıyla toplam 347,7 milyar dolara geriledi.” denildi.

Dış hat uçak biletlerine yüzde 40 zam gelebilir

Başkent Moskova’daki Vnukovo Havalimanı ile birlikte Rus havayolu şirketi Azimut’un ortak sahibi Vitaly Vantsev, 2023 yılında iç hat uçak bilet maliyetinin yüzde 15-20, dış hat bileti maliyetinin ise yüzde 40 artacağı konusunda uyardı.

RBK Haber’e konuşan Vantsev, Batı yaptırımları nedeniyle uçak bakım maliyetlerinde önemli artış meydana geldiğini vurgularken, “Bu sebeple iç hat bilet fiyatlarında yüzde 20’ye, dış hatlarda ise yüzde 40’lara varan zamlar beklenebilir” diye konuştu.

Öte yandan konuyla ilgili açıklama yapan Ulaştırma Bakan Yardımcısı İgor Chalık, bu yılın ocak-mayıs döneminde iç hat uçak bileti fiyatlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,2 yani 420 ruble arttığını kaydederken, dış hat uçak bileti fiyatlarının yüzde 40 artabileceği iddiasının herhangi bir dayanağı olmadığının altın çizdi.

spot_img

Tataristan

Tataristan,  Rusya Federasyonu’na bağlı, özerk bir cumhuriyettir. Volga Federal Bölgesi'ne bağlı Tataristan, Volga Ekonomik Bölgesi'nin bir parçasıdır. Rusya'nın, Avrupa kısmının merkezinde, Doğu Avrupa Ovası'nda,...

Rusya Premier Ligi

Rusya Federasyonu

spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort