Rusya-Afrika Zirvesi 27 Temmuz’da St. Petersburg’da başlayacak

0
140

Rusya-Afrika Zirvesi, 27 Temmuz’da St. Petersburg’da ExpoForum Kongre ve Sergi Merkezi’nde başlayacak.

İki gün sürecek zirvede, Rusya ve Afrika ülkeleri arasındaki ticari, ekonomik, bilimsel, teknik, sosyal ve kültürel bağların güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in konuşmacı olarak katılacağı etkinliğe, birçok Afrika ülkesinden devlet başkanı düzeyinde katılım olacak.

Zirve kapsamında uluslararası kuruluşlar, kamu ve finans kurumlarının temsilcileri, büyükelçilik yetkilileri, politikacılar, yatırımcılar ve iş insanları bir araya gelecek.

Ayrıca etkinliğe 60 ülkeden 3000’den fazla delegenin katılması bekleniyor.

Afrikalı liderler, haziran ayında savaşın sona erdirilmesi için Rusya ve Ukrayna tarafına 10 maddeden oluşan öneri paketi sunmuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelerek ilk ziyaretlerini tamamlayan Afrikalı liderler, görüşmelerde çatışmanın azaltılması, müzakerelere başlanması, esir takası ve iki ülkenin de güvenliğinin garanti altına alınması gibi önerilerde bulundu.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa (sağda) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (solda)

Ziyarete ilişkin yazılı açıklamasında Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, inisiyatifi Afrikalı liderlerin ilk defa kıta dışına çıkarak arabuluculuk yapmasından ötürü “tarihi” olarak nitelendirdi.

Ramaphosa, açıklamasında, barış misyonunun asıl hedeflerinden birinin iki taraftan da pozitif kabul almak olduğunu belirterek, savaşın sadece bu iki ülkeyi etkilediğine ilişkin yanlış bir anlayış olduğuna ve savaşın Afrika ekonomilerine büyük olumsuz etki yaptığına dikkati çekti.

Bağlantısızlar Hareketinin kuruluş ilkeleri doğrultusunda savaşın diplomatik yollarla çözümü için çabalarını sürdüreceklerini kaydeden Ramaphosa, iki liderle de temasların sürdürülmesi amacıyla anlaşmaya varıldığını bildirdi.

Cyril Ramaphosa, bununla birlikte ülkesinin bağımsız bir dış politika izleyip Batı ile Rusya arasındaki çekişmede taraf tutmadığı için olağanüstü baskı altında olduğunu söylemişti.