Dün, 19 Temmuz 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Putin BRICS Zirvesi’ne katılmayacak
Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Johannesburg’daki BRICS zirvesine gitmeyeceği bildirildi.
Açıklamada, BRICS Liderler Zirvesi için ülkeyi ziyaret etmesi Putin’in zirveye katılmayacağı, Rusya devletinin Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından temsil edileceği duyurulurken, “Karşılıklı anlaşma ile Putin zirveye katılmayacak, zirvede Rusya’yı Dışişleri Bakanı Lavrov temsil edecektir” denildi.
22-24 Ağustos tarihlerinde yapılacak olan BRICS Liderler Zirvesine örgüt üyesi Güney Afrika’nın ev sahipliği yapacağı, zirveye Çin, Brezilya ve Hindistan liderlerinin de katılacağı hatırlatıldı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin’in zirveye video konferans formatında katılım göstereceğini ifade etti.
Rusya: Ukrayna limanlarına giden gemiler “askeri yük taşıyıcısı” olarak değerlendirilecek
Rusya Savunma Bakanlığı, bu geceden itibaren Ukrayna limanlarına giden tüm gemilerin “potansiyel askeri yük taşıyıcısı” olarak değerlendirileceğini bildirdi.
Rusya Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, tahıl anlaşmasının sona erdiği ve Karadeniz’deki insani koridorların azaltıldığı belirtildi.
Bu kapsamda, Ukrayna limanlarına giden gemilere yönelik Rusya tarafından alınan kararın aktarıldığı açıklamada, “20 Temmuz 2023 saat 00.00’dan itibaren, Karadeniz’den Ukrayna limanlarına giden tüm gemiler potansiyel askeri yük taşıyıcısı olarak değerlendirilecek.” ifadesine yer verildi.
Rusya, Türkiye’de görev yapacak 2 amfibi yangın söndürme uçağı gönderdi
Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, orman yangınlarını söndürmek için Türkiye’ye 2 Be-200 amfibi yangın söndürme uçağı gönderdiklerini bildirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatı ve Türk tarafının talebi doğrultusunda Rostov-na-Donu şehrindeki Platov havaalanından Bakanlığa ait 2 amfibi yangın söndürme uçağının havalandığı belirtildi.
Uçakların Muğla ve İzmir’deki yangınlarda görev yapacağı kaydedilen açıklamada, “Rusya Acil Durumlar Bakanlığı havacılık grubu, zor koşullarda çalışmaya hazırdır. Be-200 model uçaklar, yangınları izlemek ve tespit etmek için yeryüzünün görüntüsünü ileten kızılötesi termal kameralarla donatılmıştır.” ifadeleri kullanıldı.
Zakharova: “BM’nin Rusya ile tahıl anlaşmasına ilişkin muhtırayı uygulamak için üç ayı var”
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Birleşmiş Milletler’in (BM) 18 Temmuz’da sona eren tahıl anlaşması kapsamında Rusya’nın tarım ihracatının önündeki engelleri kaldırmak için 90 günü olduğunu söyledi.
Sputnik radyosuna konuşan Zakharova, Rusya-BM mutabakatının hükümlerine atıfta bulunduğu açıklamasında, uluslararası örgütün mutabakatı uygulamak için üç ayı daha olduğunu söylerken, “Muhtıranın 6. paragrafına göre, anlaşma üç yıl süreyle geçerli olacak ve taraflardan biri (Rusya ve BM) anlaşmayı feshetmek isterse, bunu üç ay önceden bildirmek zorunda. Bu nedenle, BM Sekreterliği’nin Rusya’nın tarım ihracatındaki engellerin kaldırılmasına yönelik çalışmalarını sürdürmek için hâlâ 90 günü var” ifadelerini kullandı.
Rusya: Karadeniz’de Ukrayna’ya ait mayın imha edildi
Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz’de İstanbul Boğazı’nın 180 kilometre kuzeydoğusunda Ukrayna’ya ait mayının imha edildiğini bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Karadeniz’de devriye gezen Rus donanmasına ait Sergey Kotov gemisinin, Ukrayna’ya ait mayın tespit ettiği belirtildi.
“Ka-27” tipi helikopterin bölgeye yönlendirildiği ifade edilen açıklamada, mayının helikopter tarafından açılan ateş sonucu İstanbul Boğazı’nın 180 kilometre kuzeydoğusunda imha edildiği bilgisi paylaşıldı.
Dijital ruble yasası Federasyon Konseyi’nden geçti
Rusya’da parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi, Merkez Bankası tarafından hazırlanan dijital ruble yasasını onayladı.
12 Temmuz’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması tarafından onaylanan yasayı oy birliği ile kabul eden Federasyon Konseyi’nin resmi internet sayfasında yer alan açıklamada, onaylanan yasayla birlikte dijital rublenin nakit ve gayri nakdi ruble ile birlikte ulusal para birimiyle ödemelerin üçüncü biçimi olacağı vurgulandı.
Öte yandan dijital rublenin öncelikle ödemeler ve para transferleri için tasarlandığı belirtilirken, bu nedenle dijital ruble cinsinden vadeli mevduat hesabı açılması, faiz geliri elde edilmesi veya bu para formatında kredi alınmasının mümkün olmadığı da kaydedildi.
Rusya’daki bazı bölgelerde İslami bankacılığına yönelik “deneme süreci” başlatılabilecek
Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Devlet Duması, İslami bankacılığın ülkedeki belirli bölgelerde deneme amaçlı kullanılmasına olanak sağlayan yasa tasarısını kabul etti.
Parlamento genel kurulunda oylaması yapılarak kabul edilen tasarıyla Rusya’nın Tataristan, Dağıstan, Çeçenistan ve Başkurdistan’da İslami bankacılık veya bir diğer adıyla katılım bankacılığının “yasal deneme süreci” başlatılabilecek.
Buna göre, deneme süreci 1 Eylül 2023’ten 1 Eylül 2025’e kadar sürecek ve Rusya Merkez Bankası, sürecin başlatılabileceği bölgelerin listesini genişletme yetkisine sahip olacak.
Rusya’nın petrol ihracatı şubat seviyelerinin altına düştü
Uluslararası finans haber ajansı Bloomberg, gemi takibi hakkında toplanan verilere atıfta bulunduğu haberinde, geçen ay Rus petrolünün deniz yoluyla ihracatında hacimlerin şubat ayı seviyelerinin de altına indiğini bildirdi.
Rusya’nın deniz yoluyla petrol sevkiyatı hacminin 16 Temmuz itibarıyla günlük 3,1 milyon varile düştüğünü bulan Bloomberg, bu rakamların Rusya’nın gönüllü üretim kesintisi duyurusu öncesinde şubat ayında kaydedilen seviyenin 270 bin varil altında olduğunun altını çizdi.
Hükümet bütçede kemerleri sıkmaya hazırlanıyor
Rus hükümeti, Maliye Bakanlığı’nın 2024’te korumasız bütçe kalemlerine yapılan harcamaları kısma teklifini onayladı.
Bakanlar Kurulu’na yakın bir kaynağa ve bir federal yetkiliye atıfta bulunan Vedomosti gazetesi, ön tahminlere göre hükümet tarafından onaylanan kesintilerin bütçede yaklaşık 450 milyar ruble tasarruf edilmesini sağlayacağını aktardı.
Avrupalı ilaç firması Rusya’daki faaliyetlerini durdurdu
Finlandiyalı ilaç şirketi Orion Pharma, Rusya’daki faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.
Şirketin 2023’ün ilk yarısına dair sonuçları içeren mali raporunda yer alan açıklamada, Orion’un Rusya’daki faaliyetlerini durdurma kararı aldığı bildirilirken, bu karar sonucunda şirketin 2023’ün ilk yarısındaki faaliyet karının bir önceki yılın aynı dönemine göre 25 milyon avro azaldığı vurgulandı.
Enflasyon beklentilerinde artış kaydedildi
Rusya Merkez Bankası, temmuz ayında ülkedeki enflasyon beklentilerinin keskin artışla yüzde 10,2’den yüzde 11,1’e yükseldiğini bildirdi.
Merkez Bankası talimatıyla INFOM araştırma şirketi tarafından hazırlanan tüketici anketi sonuçlarının derlendiği “Enflasyon Beklentileri ve Tüketici Güveni” raporunda, temmuzda ülkedeki enflasyon beklentilerinin en son yüzde 12,2 seviyelerinin kaydedildiği şubat ayından bu yana en yüksek değerlere ulaştığı vurgulandı.
Geçtiğimiz haziran ayında enflasyon beklentilerinin yüzde 10,2 olarak kaydedildiği hatırlatılan raporda, hanehalkı tarafından temmuz ayında hissedilen yıllık enflasyon oranlarının ise bir önceki aya kıyasla yüzde 13,9’dan yüzde 13,8’e gerilediği, hissedilen enflasyonun Mayıs 2022’den bu yana istikrarlı bir düşüş göstermeye devam ettiği açıklandı.
Rusya: Odessa ve Kirovograd’daki Ukrayna ordusuna ait tesisleri vurduk
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Odessa şehri yakınlarında ve Kirovograd bölgesindeki üste Ukrayna ordusuna ait askeri tesisleri yüksek hassasiyetli füzelerle vurduklarını bildirdi.
Ordunun Ukrayna’da belirlenen hedefleri vurduğunu belirten Konaşenkov, “Bu gece Rusya Silahlı Kuvvetleri denizden ve havadan fırlatılan yüksek hassasiyetli füzelerle Odessa şehri yakınlarında ve Kirovograd bölgesindeki Ukrayna Hava Kuvvetlerine ait Kanatovo hava üssünde bulunan Ukrayna ordusuna ait mühimmat depoları, akaryakıt altyapısı ve askeri sanayi tesislerine grup saldırısı düzenledi. Saldırılar hedefine ulaştı.” ifadesini kullandı.
Almanya, Rusya’yı “dünyayı tahıldan mahrum bıraktığı” gerekçesiyle eleştirdi
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya’yı, dünyayı Ukrayna tahılından mahrum bıraktığını savunarak eleştirdi.
Baerbock, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Rusya’nın saldırgan tavrını eleştirerek “(Rusya Devlet Başkanı) Vladimir Putin sadece Karadeniz Tahıl Girişimi’ni havaya uçurmakla kalmadı. Şimdi de üst üste liman kenti Odessa’yı bombalıyor. Dünyayı Ukrayna tahılından mahrum bırakıyor. Bombalarının her biri dünyanın en yoksul insanlarını da vuruyor.” ifadesini kullandı.
Karadeniz üzerinden geçen güzergahın değiştirilmesinin neredeyse imkansız olduğuna dikkati çeken Baerbock, “Alternatif ulaşım yolları bulmak için her taşın altına elini koyan Volodomir Zelenskiy’i ve Ukrayna’yı destekliyoruz. Örneğin Avrupa Birliğinin yardımıyla bu, gemiyle demir yolu veya kara yolu ile yapılabilir.” değerlendirmesinde bulundu.
Maliye Bakanlığı, bütçede petrol ve gaz gelirlerinin tahminleri önemli ölçüde aşmasını bekliyor
Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, 2023 ve 2024 yıllarında bütçenin elde edeceği petrol ve gaz gelirlerinin önceki planların önemli ölçüde aşmasını beklediğini söyledi.
Gazetecilere konuşan Siluanov, Rusya Federasyonu’nun bütçe gelirlerinin planlananın üstünde gerçekleşeceğini vurgularken, “Artık daha iyi bir makroekonomiye sahibiz ve görüyoruz ki bu yıl gelir açısından daha iyi olacak. Gelecek yıl daha da iyi olacak. Bu nedenle giderler artacak. Hem petrol ve gaz hem de enerji dışı gelirlerde önümüzdeki yıl önemli artış bekliyoruz” diye konuştu.