Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin, Rusya’nın anlaşmada kendilerini ilgilendiren gerekliliklerin yerine getirilmesi durumunda tahıl anlaşmasının uzatılmasına onay vereceğini söyledi.
Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında tahıl anlaşmasındaki son durumu değerlendiren Vershinin, tahıl anlaşmasıyla ilgili ortak çalışmanın sürdürülmesinin ancak Rusya’nın yasal gerekliliklerinin karşılanması halinde mümkün olduğunu vurgularken, “Bu koşulları yerine getirilsin. Bunlar beş basit koşuldan oluşuyor. Tahıl anlaşmasında ortak çalışmaya devam etmemiz ancak sonuca göre mümkün olacaktır” dedi.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Vershinin, Rusya Savunma Bakanlığı’nın Karadeniz’deki gemilerin askeri yük taşıyıcısı olarak kabul edileceğine ilişkin açıklamasının, gemilerin ne tür kargo taşıdıklarından emin olmak için denetlenmesi taleplerine işaret ettiğini söyledi.
Savunma Bakanlığı’nın Karadeniz’deki gemilerle ilgili açıklaması hakkında da yorumda bulunan Vershinin, “Bu karar, Karadeniz üzerinden Ukrayna’ya mal tedarik eden geminin hangi niyetle sevkiyat gerçekleştirdiğinden emin olmamız gerektiği anlamına geliyor” ifadesini kullanarak, bunun da Rusya’nın gemilerin silah taşıyıp taşımadığından emin olmak için Karadeniz’deki gemileri denetlemesi anlamına geldiğinin altını çizdi.
Türkiye ile alternatif tahıl koridoru mümkün
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, Moskova’nın Ankara ile yeni bir tahıl anlaşması olasılığını kabul ettiğini, dünya pazarlarına tahıl arzının devamı için her türlü seçeneğin değerlendirilebileceğini söylerken, “Dünya pazarına tahıl ve gübre arzının devamı için çeşitli seçenekleri değerlendirmeye hazırız. Türkiye ile çok yakın ve geleneksel bir işbirliğimiz var. Şu anda onlarla da temas halindeyiz ve mevcut durumda ne yapacağımız konusunda fikir alışverişinde bulunuyoruz” diye konuştu.
Vershinin, bununla birlikte şu anda alternatif bir tahıl anlaşması üzerinde müzakere olmadığını da hatırlatırken, Moskova’nın pozisyonunu açıkça ifade ettiği için tahıl anlaşmasına herhangi bir alternatif olmadığına dikkat çekerek, “Önce yıl boyunca tartıştığımız ve verilen çok sayıda vaatler sonrası nasıl sonuç alacağımıza bakalım. Ardından dünya pazarına alternatif yollardan tahıl tedarik etmek için ortak çabaları yeniden başlatabiliriz” dedi.
Vershinin, tahıl anlaşmasıyla ilgili diplomatik süreçte ve uygulanması sırasında birçok kez bir araya geldiği Türk meslektaşlarının bilgi birikim ve profesyonelliğini takdir ettiğini söylerken, iki ülke arasındaki ilişkilerin büyük potansiyele sahip olduğunu kanıtlayan bu durumun hem Rusya-Türkiye ilişkilerinin geleceği hem de bölgesel barış için önem arz ettiğinin altını çizdi.