Akaryakıt fiyatlarında son aylarda yaşanan artışla mücadelesi henüz olumsuz sonuçlanan Rus hükümetinin ülkeden benzin ihracatı yapan şirket sayısına sınır getirmeyi planlıyor.
Kommersant gazetesi, daha önce Rusya’daki akaryakıt ihracatçılarına fiyatlardaki artış sonrası iç piyasalara daha çok satış gerçekleştirmesi tavsiyesi veren Enerji Bakanlığı’nın hükümetle benzin ihracatını sınırlayacak bir belge taslağını görüştüğünü duyurdu.
Bu proje kapsamında ihracata yönelik akaryakıt tedarikine izin verilecek petrol rafinerilerinin kapalı bir listesinin oluşturulması planlanırken, bu önlemin amacının düzenleyicilere ve piyasa katılımcılarına göre son aylarda toptan eşya fiyatlarındaki artışın nedenlerinden biri olan benzin ihracatıyla mücadele etmek olduğu kaydedildi.
Hükümete yakın iki kaynağa atıfta bulunan Kommersant, Enerji Bakanlığı’nın şimdiden Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak’a teklifler gönderdiğini vurgularken, 30 Haziran’da petrol şirketleriyle yaptığı toplantıda Novak, Enerji Bakanlığı’na iç piyasaları zor durumda bırakabilecek akaryakıt ihracatını önleyecek tedbirler geliştirmeleri talimatı vermişti.
Uzmanlar, aslında sorunun son bir yıldır var olduğuna dikkat çekerken, yaptırımlar ve düşen toptan akaryakıt fiyatları nedeniyle petrol şirketleriyle bağlantısı olmayan tüccarlar da dahil olmak üzere Rus ihracatçıları için iç piyasadan akaryakıt alıp ihraç etmenin karlı hale geldiği belirtiliyor.
“Gri ihracat” adı verilen ve iç piyasada satın aldığı uygun fiyatlı akaryakıtı yurtdışına satmaya çalışan ihracatçının amortisör değeri kadar indirimli fiyattan akaryakıt aldığı, normal ihracat için gerekli olmayan tüketim vergisi ve KDV’nin ödenmesi dikkate alındığında bile benzin ihracatının karlı olmaya devam ettiği ifade ediliyor.