Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması, salı günü yapılan genel kurul toplantısında zorunlu askerlik sınırının 30 yaşa çıkarılmasına ilişkin yasayı onayladı.
Yasa, Rusya’da askere alınma yaşı için 18 ila 30 yaş sınırı belirlerken, yeni kuralın 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girmesi önerildi.
Daha önceki taslak, askerlik yaşında 21 ila 30 yaş sınırı öngörürken, bunun yanı sıra askerlik yaşının alt sınırı için 2026 yılına kadar bir geçiş dönemi teklifini içeriyordu.
İkinci oturumda geçiş döneminin yanı sıra alt sınırın yükseltilmesine ilişkin tekliflerin reddedildiği, Federasyon Konseyi’nin itirazlarına rağmen asgari askerlik yaş sınırının 21 yaş yerine 18 yaş olmasının kabul edildiği belirtildi.
Kanun, ayrıca olağanüstü hal döneminde uluslararası barış ve güvenliğin korunması veya yeniden kurulmasına yönelik faaliyetlere katılmak üzere zorunlu askerlik görevini yapan Rus vatandaşlarının Silahlı Kuvvetler bünyesinde görev yapmak için bir yıllık sözleşme yapma imkanı veriyor.
Federasyon Konseyi’nden 18 yaş sınırına itiraz
Federasyon Konseyi’nin iki komitesinin başkanları Viktor Bondarev ve Andrey Klishas, Devlet Duması’nın askere alınma yaşının alt sınırını 18’de tutup üst sınırı 30’a çıkarma planlarını desteklemezken, yasa tartışmalarında konuşan Bondarev, tasarının bir vatandaşın 18 yaşında yalnızca “gönüllü” olarak orduya katılabileceği şekilde kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.
Duma’da onaylandıktan sonra Federasyon Konseyi’nden geçmesi gereken yasaya itiraz eden bir diğer Senatör, konseyin anayasa komitesi başkanı Andrey Klishas olurken, Klishash, Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun alt çıtanın 21 yaş olarak belirlenmesi önerisini desteklediğini ifade etti.
Şoygu’nun önerisine göre zorunlu askerlik yaşının kademeli olarak artırılması öngörülürken, hem alt hemde üst limitlerin üç yıl boyunca artırılması teklif ediliyor.