Dün, 28 Temmuz 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Putin, Rusya’nın Afrika ordularını eğitmeye hazır olduğunu söyledi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Afrika ülkelerinin gelişimini engelleyen uluslararası terörizm ve aşırılık yanlısı ideolojilere karşı mücadelede Rusya’nın her zaman yardım sunduğunu vurgularken, ülkesinin kıtadaki orduların eğitimi ve kolluk kuvvetleri arasında deneyim alışverişinde bulunmaya hazır olduğunu söyledi.
St. Petersburg’da devam eden Rusya-Afrika Zirvesi’nin ikinci gününde düzenlenen genel oturumda konuşan Putin, uluslararası terörizm, aşırılık yanlısı ideolojinin yayılması ve korsanlık faaliyetlerinin kıtanın gelişimini engellediğini kaydederken, “Tüm bu tehditlere karşı Rusya da yardım sunuyor. Rusya Federasyonu ve Afrika ülkelerinin kolluk kuvvetleri, yapıları ve özel servisleri arasında en yakın işbirliği ile ilgileniyoruz. Afrika ülkelerinin askeri personelini ve kolluk kuvvetlerini hem kıtada hem de Rusya’da eğitmeye devam etmeye de kararlıyız” ifadelerini kullandı.
Rus lider, ülkesinin Nazizm’e karşı mücadelesindeki rolünün kolektif Batı tarafından kasten hafızalardan silinmeye çalışıldığını, ancak bu mücadelenin Afrika’nın ırkçılığa karşı mücadelesi gibi tüm dünyanın çıkarları için verildiğini hatırlatırken, “Bu mücadele Sovyetler Birliği tarafından tüm insanlığın çıkarları doğrultusunda insanlığı Nazizm’den kurtarmak için yürütüldü. Afrika’nın bağımsızlık, beyaz-siyah ayrımcılığı ve apartheid sisteme karşı verdiği mücadele de yalnızca Afrika’nın çıkarları için değil, tüm insanlığın çıkarları için yürütülüyor” dedi.
Moskova bölgesine Ukrayna’nın İHA saldırı girişimi engellendi
Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova bölgesine Ukrayna’nın insansız hava aracıyla (İHA) saldırı girişiminin engellendiğini bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Bu sabah Kiev rejiminin Moskova bölgesindeki nesnelere İHA ile terör saldırısı gerçekleştirme girişimi engellendi.” denildi.
İHA’nın Rus hava savunma sistemleriyle imha edildiği kaydedilen açıklamada, engellenen saldırı sonucunda herhangi bir can kaybı ve hasar meydana gelmediği ifade edildi.
Guterres, Rusya’nın ücretsiz tahıl yardımı vaatlerini eleştirdi
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilen Rusya’nın, 6 Afrika ülkesine ücretsiz tahıl yardımı yapacağı açıklamasına atıfta bulunarak “bir avuç dolusu bağışla” dramatik etkinin değişmeyeceğini söyledi.
Guterres, BM’de basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Rusya’nın tahıl koridoru anlaşmasından çıkması hakkında değerlendirmede bulunan Guterres, “Çok açık ki, milyonlarca ton tahılın piyasadan alınması, ekonomi yasalarına göre, Ukrayna tahılının uluslararası piyasaya normal erişimiyle var olacak fiyatlardan çok daha fazla artışa neden olacak.” dedi.
Guterres, tahıl fiyatlarındaki söz konusu artışların bedelinin her yerde herkes tarafından, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki orta gelirli kesim ve hatta gelişmiş ülkelerdeki savunmasız insanlar tarafından ödeneceğine dikkati çekti.
Rusya’nın 6 Afrika ülkesine ücretsiz tahıl yardımı yapacağı açıklamasına da atıfta bulunan Genel Sekreter, “Dolayısıyla, herkesi, her yerde etkileyen bu dramatik etkiyi bazı ülkelere bir avuç dolusu bağışla düzeltmemiz mümkün değil.” ifadesini kullandı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg’da düzenlenen Rusya-Afrika Zirvesi’nin açılışında, Batılı ülkeleri Rus tarım ihracatına yönelik yaptırımlar nedeniyle ikiyüzlülükle suçlamış ve “Gelecek 3-4 ay içerisinde, Burkina Faso, Zimbabve, Mali, Somali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Eritre’ye 25-50 bin ton tahılı bedelsiz bir şekilde sevk etmeye hazır olacağız.” demişti.
Japonya Rusya’ya araç ihracat yasağının kapsamını genişletti
Halihazırda lüks araçların Rusya’ya ihracatına yasak uygulayan Japonya’nın, yasağın kapsamını genişlettiği bildirildi.
Kyodo News’in haberine göre, G7 ülkelerinin Ukrayna-Rusya Savaşı nedeniyle Rusya’ya uyguladığı yaptırımlarla uyumlu olarak Japonya, araç ihracatı yasağının kapsamını, yeni ve ikinci el benzinli ve mazotlu, motor silindir kapasitesi 1900 santimetre küpe kadar olan araçlar ile elektrikli ve hibrit araçları kapsayacak şekilde genişletti.
Japonya Ekonomi, Ticaret ve Endüstri Bakanı Nişimura Yasutoşi, konuya ilişkin açıklamasında “uluslararası toplumla işbirliği içinde” yaptırımları kararlılıkla uygulayacaklarını belirtti.
Japonya’nın Rusya’ya ihracatı 2022’de bir önceki yıla kıyasla yüzde 30 azalarak yaklaşık 4,3 milyar dolara gerilemişti.
Japonya Mayıs 2022’de değeri 43 bin dolardan fazla olan araçların Rusya’ya ihracatına yasak getirmişti.
Rusya, Afrika ülkelerinin 23 milyar dolar borcunu sildi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Afrika ülkeleri ile ilişkileri geliştirmekte kararlı olduklarını belirterek, “Rusya, Afrika ülkelerinin borç yükünün hafifletilmesi çalışmalarına katılıyor. Rusya tarafından Afrika ülkelerinin silinen borcu şimdiye kadar 23 milyar dolara ulaştı. Son taleplere göre bu amaçlar için 90 milyon dolar daha tahsis edeceğiz.” dedi.
Finans, teknoloji ve gıda gibi alanlarda belirli ülkelerin tekel haline gelmelerinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Putin, “Buna karşı mücadele edilmelidir. Sovyetler Birliği, Afrika’da çok sayıda işletme, enerji santrali ve çelik fabrikası inşa etmişti. Bu uygulamaya geri dönmeliyiz. Bunu hem ikili temelde hem de uluslararası platformlar üzerinden yapacağız.” diye konuştu.
AB’den Rusya’ya “dezenformasyon” yaptırımı
Avrupa Birliği (AB), Rusya’dan 7 kişi ve 5 kuruluşa “dijital enformasyon manipülasyon kampanyası yürüttükleri” gerekçesiyle yaptırım uygulama kararı aldı.
AB Konseyinden yapılan açıklamada, Rusya’dan 7 kişi ve 5 kuruluşa “dijital enformasyon manipülasyon kampanyası yürüttükleri” gerekçesiyle yaptırım uygulama kararı alındığı belirtilerek, “Recent Reliable News (RRN)” adlı kampanyanın bilgileri çarpıtmayı ve Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısına destek veren propagandasını yaymayı amaçladığı kaydedildi.
Rusya devlet kurumlarının da dahil olduğu kampanyayla bazı ulusal medya kuruluşlarının ve hükümet sitelerinin kimliğini ele geçiren sahte internet siteleri ve sahte sosyal medya hesapları oluşturulduğu belirtilen açıklamada, bu kampanyanın AB ve AB üyesi ülkeleri hedef alan hibrit bir kampanyanın parçası olduğu kaydedildi.
Böylece Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığını tehdit eden eylemlere karşı AB’nin yaptırım uyguladığı kişi ve kuruluş sayısı 1800’ü buldu.
Yaptırımlardan en fazla etkilenen sanayi dalı belirlendi
Makroekonomik Analiz ve Kısa Vadeli Tahmin Merkezi (CMASF) uzmanları tarafından yapılan araştırmalar, Rusya’ya karşı yaptırımlardan en olumsuz etkilenen sanayi dalının otomotiv sektörü olduğunu ortaya çıkardı.
Kriz sırasında Rus endüstrisinin ortalama olarak 2018-2019’un pandemi öncesi seviyelerinde karlılığını sürdürdüğü, mevcut yıldaki verilere göre dinamiklerin çoğunlukla olumlu olduğu gözlemlenirken, ancak yaptırımların uygulanmasından sonra bazı sektörler ciddi şekilde etkilendi.
Otomotiv sanayi, karlılık açısından derin bir yaptırım krizine sürüklenirken, bu sektördeki göstergelerin COVID-19 öncesi döneme göre yüzde 17 düşüşle negatif yüzde 11 olduğunu kaydeden uzmanlar, ayrıca orman ürünleri sanayisinin de yüzde 4,9 daraldığını buldu.
Mısır: Tahıl Koridoru Anlaşması’nda mutabakata dayalı çözüm bekliyoruz
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, tahıl koridoru anlaşmasının yeniden sağlanması için mutabakata dayalı bir çözüm beklediklerini söyledi.
Moskova’nın askıya aldığı Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na ilişkin Sisi, “Tahıl Koridoru Anlaşması’nda mutabakata dayalı bir çözümü sabırsızlıkla bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Uluslararası hukukun dışına çıkılarak bazı ülkelere yönelik “yasa dışı” yaptırımları kınayan Sisi, çekişmelere yönelik çözümlerin krizlerin nedenleri göz önünde bulundurularak Birleşmiş Milletlerin (BM) sözleşmelerine dayalı olması gerektiğini ifade etti.
Rosatom, Afrika ülkeleriyle yeni projelerin önünü açıyor
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, Afrika ülkelerine Rusya tarafından oluşturulan teknolojik zincirlere dahil olmanın önünün açacak projeler sundu.
Rusya’nın Saint Petersburg kentinde 2. Rusya-Afrika Zirvesi Ekonomik ve İnsani Forumu’nda Rosatom, Afrika ülkelerine teknolojik egemenlik verecek ve Rusya tarafından oluşturulan teknolojik zincirlere dahil olmayı kolaylaştıracak projeler tanıttı.
Söz konusu projeler, nükleer endüstride çalışacak personel yetiştirme girişimlerinden Afrika kıtası topraklarında işletmelerin kurulmasına kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.
Ukrayna’dan Rostov Bölgesi’ne füze saldırısı
Rusya Savunma Bakanlığı, Rostov Bölgesi’ndeki Taganrog şehrine Ukrayna’nın füze saldırısı düzenlediğini duyurdu.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna sınırına yakın şehrindeki patlamaya ilişkin “Kiev rejimi, Rostov Bölgesi’nde Taganrog şehrinin konut altyapısına yönelik saldırı versiyonuna dönüştürülen S-200 hava savunma sisteminin füzesiyle terör saldırısı gerçekleştirdi.” ifadesi kullanıldı.
Rus hava savunma sisteminin Ukrayna füzesini tespit ettiği ve havada durdurduğu kaydedilen açıklamada, vurulan füzenin parçalarının Taganrog topraklarına düştüğü aktarıldı.
Açıklamada, “Kiev rejimi tarafından gerçekleştirilen terör saldırısı sonucu çok sayıda bina hasar aldı ve siviller zarar gördü.” denildi.
Öte yandan Rostov Bölge Valisi Vasiliy Golubev, Rus hava savunma sistemlerinin Azak bölgesinde ikinci bir füzenin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.
Rusya’nın Samara şehrindeki petrol rafinerisinde patlama
Rusya’nın Samara şehrindeki petrol rafinerisinin bulunduğu alanda patlama yaşandığı bildirildi.
Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Enformasyon Politikası Komitesi Başkanı Aleksandr Hinşteyn, yaptığı yazılı açıklamada, bugün Samara’da bir patlama yaşandığını belirtti.
Patlamanın bir petrol rafinerisinin bulunduğu alanda gerçekleştiğini kaydeden Hinşteyn, “İlk belirlemelere göre, bir patlayıcı yerleştirilmiş. Neyse ki ciddi bir hasar veya can kaybı olmadı.” ifadelerini kullandı.
.