Dün, 1 Ağustos 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Rusya: Ukrayna, Moskova ve Moskova Bölgesi’ne İHA’larla saldırı düzenledi
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın, başkent Moskova ve Moskova Bölgesi’ne insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı düzenlediğini duyurdu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Moskova ve Moskova Bölgesi’ne gece İHA’larla saldırı yapıldığı belirtilerek, “1 Ağustos gecesi, Kiev rejiminin Moskova şehrine ve Moskova Bölgesi’ne İHA’larla düzenlediği terör saldırısı engellendi.” ifadesine yer verildi.
Moskova Bölgesi’ne bağlı Odintsovo ve Naro-Fominsk ilçeleri üzerinde 2 Ukrayna İHA’sının Rus hava savunma sistemleri tarafından vurulduğu aktarılan açıklamada, bir İHA’nın da elektronik harp sistemiyle etkisiz hale getirildiği, kontrolünü kaybeden İHA’nın Moskova-City bölgesine düştüğü bildirildi.
Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, birkaç İHA’nın Moskova’ya uçarken hava savunma sistemlerince vurulduğunu kaydederek, “Bir tanesi, geçen seferki gibi, aynı gökdelene uçtu, 21. katın cephesi hasar gördü. 150 metrekarelik cam kırıldı. Zarar gören yok. Acil Durum Servisi olay yerinde çalışıyor.” ifadelerini kullandı.
Sosyal medyada yer alan bazı görüntülerde bir İHA’nın Moskova’da gökdelenlerin yer aldığı Moskova-City bölgesine düşmesi nedeniyle patlama olduğu görüldü.
Rusya’nın başkenti Moskova’da, ulusal ve uluslararası şirketlerin yönetim merkezi olan ve “Moskova-City” olarak adlandırılan Moskova Uluslararası İş Merkezi’nde yüksek katlı binalar bulunuyor.
Rusya’da imalat sanayi PMI geriledi
Uluslararası finansal araştırma kuruluşu S&P Global’a bağlı analitik ajans IHS Markit tarafından yayınlanan verilere göre, Rusya’nın imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), temmuz ayında 52,1 puana geriledi.
S&P Global araştırmasının materyallerine göre, haziran ayında 52,6 puan olarak gerçekleşen imalat sanayileri PMI endeksinde temmuz ayında yaşanan düşüşün sektörün faaliyet koşullarında son 9 ayın en yavaş iyileşmesine işaret ettiği vurgulandı.
İşletmelerin maliyet enflasyonu haziran ayına göre belirgin bir şekilde hızlanarak Nisan 2022’den bu yana en keskin büyüme dinamiklerine ulaşırken, rublenin değer kaybetmesi, tedarikçi fiyatlarının artmasıyla birlikte ithal malların maliyetinin de artmasına neden oldu.
Rusya, Çin ve İran arasında vizesiz seyahat dönemi başladı
1 Ağustos’tan itibaren Rusya ve Çin, organize turistik gezi uygulamasına ilişkin hükümetler arası anlaşma çerçevesinde grup turizminde vizesiz dönemi geç de olsa başlattı.
Organize yabancı turistler için vizesiz seyahate imkan veren uygulamaya İran da katılırken, yeni başlayan uygulamayı değerlendiren Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkan Yardımcısı Aleksandr Kurnosov, geciken uygulama nedeniyle Rusya ve Çin arasında bu yaz sezonunda büyük bir turist akışının beklenmemesi gerektiğini vurgularken, birliğin diğer başkan yardımcısı Artur Muradyan, kaçırılan yaz sezonuna rağmen bu yılın eylül ayı itibariyle Rusya ile Çin arasındaki turist akışının 2 ila 3 kat artmasının beklendiğini iletti.
Vizesiz seyahate yalnızca ülke hükümetlerinin birbiriyle paylaştığı seyahat acenteleri listesinde yer alan yerel tur operatörlerinin paket tur programlarını seçen turistlerin yararlanacağı belirtilirken, bağımsız turistlerin ise vizesiz seyahat anlaşmaları dahilinde olmadığı hatırlatılıyor.
Türkiye’nin Rusya’dan ithalatı yaptırım öncesi seviyelere geriledi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine atıfta bulunan Rus haber merkezi RBK, Türkiye’nin haziran Rusya’dan gerçekleştirdiği ithalat hacminin 2,91 milyar dolarla Ekim 2021’den bu yana en düşük aylık rakamlara gerilediğini bildirdi.
Haziranda Rusya’dan enerji ithalatı değer bazında yüzde 20 azalırken, raporlama döneminde Türkiye’ye Rus malları ithalatı, Haziran 2022 dönemine göre yüzde 43 ve bu yılın mayıs ayına göre ise yüzde 36 düşüş gösterdi.
Mayıs ayında Rusya’dan Türkiye’ye yapılan ihracat hacmi 4,57 milyar dolar olmuş, geçtiğimiz yılın haziran ayında ise 5,1 milyar dolara ulaşmıştı.
Analistler, ithalattaki bu gerilemeyi Rus enerji kaynakları ithalatındaki düşüşe bağlarken, istatistiklere göre Haziran 2023’te Rusya’dan Türkiye’ye yapılan ihracatın 2,91 milyar dolar olduğu, istatistik dairesinin verilerine göre bu rakamların Ekim 2021’den bu yana en düşük seviye olduğu dikkat çekti.
Rusya: Zelenskiy, sivil altyapılara terör saldırıları düzenleyerek Washington’ı tehlikeye atıyor
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna’nın Rusya’daki sivil yapılara saldırarak ABD’ye şantaj yaptığını belirtti, “(Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir) Zelenskiy, sivil altyapılara terör saldırıları düzenleyerek Washington’ı tehlikeye atıyor.” ifadesini kullandı.
Zaharova, yaptığı yazılı açıklamada, Ukrayna’nın Moskova’ya insansız hava araçları (İHA) ile düzenlediği saldırıları değerlendirdi.
Zelenskiy’nin söz konusu saldırılarla ABD için tehlike yarattığını belirten Zaharova, “Zelenskiy, sivil altyapılara terör saldırıları düzenleyerek Washington’ı tehlikeye atıyor. (ABD Başkanı Joe) Biden, ‘terörün devlet sponsoru’ konseptli kendi tuzağına düşüyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Ukrayna’nın söz konusu saldırılarla daha fazla destek almaya çalıştığını vurgulayan Zaharova, “(Saldırılar) Zelenskiy’nin buna neden ihtiyacı var? Birincisi, çünkü kendisi böyle. O, özüne kadar çürümüş ve karanlık tarafa hizmet ediyor. İkincisi, Ukrayna’ya daha fazla yardım vermesi için Beyaz Saray’a şantaj yapıyor.” ifadesini kullandı.
İngiltere’den Rusya’daki “Kara-Murza” davasına bakan hakim ve savcılara yaptırım
İngiliz vatandaşı da olan Rus muhalif siyasetçi Vladimir Kara-Murza’nın Rusya’da aldığı hapis cezasına itirazının kabul edilmemesinin ardından İngiltere, yargılamada rolü olan 6 Rus vatandaşına yaptırım uygulama kararı aldı.
İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, yaptırım kararı, Rusya’da 25 yıl hapis cezasına çarptırılan Kara-Murza’nın karara itirazının kabul edilmemesinin ardından geldi.
Yaptırım uygulananların hapis kararını veren hakimler Vitaly Alexsandrovich Belitsky ve Ekaterina Mikhailovna Dorokhina, yargılama öncesi tutukluluk süresini uzatan hakim Natalia Nikolaevna Dudar, ihanet davasının savcısı Boris Georgievich Loktionov, bilirkişi Danila Yurievich Mikheev ile yargılamalar öncesi uzatılan tutukluluk süresine itirazın reddini talep eden savcı Anna Evgenievna Potychko olduğu açıklandı.
Rus Ural petrolünün varil fiyatı tavan fiyat sınırının üzerine çıktı
Rus Ural petrolünün ortalama varil fiyatı, temmuzda varil başına 64,37 dolardan işlem görerek, Avrupa Birliği’nin uyguladığı 60 dolarlık tavan fiyatın üzerine çıktı.
Rusya Maliye Bakanlığından yapılan açıklamada, ocak-temmuz döneminde Ural petrolünün varilinin ortalama 53,94 dolardan satıldığı belirtildi.
Açıklamada, Ural petrolünün temmuzda ise varil başına 64,37 dolardan işlem gördüğü kaydedildi.
Böylelikle Ural petrolü, Avrupa Birliği ülkelerinin Aralık 2022’de Rus petrolüne yönelik uygulamaya koyduğu varil başına 60 dolar tavan fiyatın üzerinde işlem gördü.
Rusya: Ukrayna, Karadeniz’de Rus sivil nakliye gemilerine saldırı girişiminde bulundu
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’nın Karadeniz’de Rus sivil nakliye gemilerine insansız deniz araçları ile saldırı girişiminde bulunduğunu bildirdi.
Konaşenkov, yaptığı açıklamada, saldırının bu gece yapıldığını belirterek “Kiev rejimi, Karadeniz’in güneybatısında İstanbul’a gitmekte olan Rus sivil nakliye gemilerine suya yarı dalabilen üç insansız deniz aracı kullanarak terör saldırısı girişiminde bulundu.” ifadesini kullandı.
İnsansız deniz araçlarının zamanında tespit edildiğini aktaran Konaşenkov, bu araçların nakliye gemilerine eşlik eden Rus Donanmasına ait savaş gemilerince imha edildiği kaydedildi.
ABD: Gerekirse Rusya’ya destek verenlerle Kuzey Kore’ye yaptırım uygulamaktan çekinmeyiz
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ülkesinin, gerekli görmesi halinde Ukrayna-Rusya Savaşı’nda Rusya’ya destek veren kişi ve kuruluşlarla Kuzey Kore’ye yaptırım uygulamaktan çekinmeyeceğini söyledi.
Miller, basın açıklamasında, son dönemde artan Kuzey Kore ve Rusya yakınlaşmasına ilişkin soruları yanıtladı.
Geçen hafta 1950-1953’teki Kore Savaşı’nda çatışmayı sona erdiren Panmunjom Ateşkes Antlaşması’nın 70. yıl dönümü için düzenlenen askeri geçit törenine Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun katılımı hakkında değerlendirmede bulunan Miller, “Savunma Bakanı Şoygu, Kuzey Kore’ye tatil için gitmiş gibi görünmüyor.” diye konuştu.
Kuzey Kore ve Rusya’nın silah ticareti yaptığı iddialarına ilişkin ise Miller, “Daha önce ihlaller veya yaptırım gerektiren eylemler tespit ettiğimizde Kuzey Kore ve Kuzey Koreli kuruluşlara yaptırım uygulamaktan çekinmedik ve gelecekte de çekinmeyiz.” değerlendirmesini yaptı.
Matthew Miller, Kuzey Kore ve Rusya arasında güçlenen ikili ilişkilerin uluslararası güvenlik açısından yararlı olmadığını dile getirdi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Şoygu’nun, Kuzey Kore’ye silah almak için gitmiş olabileceğini açıklamıştı.
Diyanet’in “Hadislerle İslam” isimli eseri, Rusya Devlet Kütüphanesi’ne girdi
Diyanet İşleri Başkanlığına ait “Hadislerle İslam” isimli eserin Rusçaya tercüme edilmiş hali, dünyanın en büyük kütüphanelerinden biri olan Rusya Devlet Kütüphanesi’ndeki yerini aldı.
“Hadislerle İslam” isimli hadis külliyatının, Rusya’nın başkenti Moskova’daki eski adıyla ve halk arasında bilinen ismiyle “Lenin Kütüphanesi”ne teslimi için program düzenlendi.
Programa Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Ömer Faruk Savuran, Rusya Devlet Kütüphanesi Başkanı Viktor Fedorov ve kütüphanenin diğer yetkilileri katıldı.
Eseri Fedorov’a veren Savuran, yaptığı konuşmada, kütüphanenin Rusya’nın Çarlık dönemi, Sovyetler Birliği dönemi ve modern Rusya döneminde hizmet verdiği için tarihi öneme sahip olduğunu belirtti.
Rusya Devlet Kütüphanesi Başkanı Fedorov da söz konusu eseri çok değerli bulduğunu ifade ederek eserin kütüphaneye hediye edilmesinin zamanlamasının da önemli olduğuna dikkat çekti.
Son dönemlerde Batı’da Kuran-ı Kerim’e yönelik saldırıların yaşandığını anımsatan Fedorov, “Dinlere saygı ile yaklaşmamız gerekiyor. Eğer ülkelerimizin birbiriyle dostça geçinmesini istiyorsak birbirimizin, komşularımızın kültürünü ve dinini bilmek zorundayız.” dedi.
Türkiye’nin yılın ilk yarısında ne kadar Rus turiste ev sahipliği yaptığı açıklandı
Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Türkiye İstatistik Kurumu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine atıfta bulunduğu açıklamasında, 2023’ün ilk yarısında Rusya’dan Türkiye’ye turist akışının bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 79 artarak 2 milyon 600 bin yolcuyu aştığını bildirdi.
Bu sonuçların 2019 yılına göre yalnızca yüzde 3 daha az olduğunu hatırlatan birlik göstergedeki artışın İstanbul’a çok sayıda kısa ziyaretin sonucu olduğuna dikkat çekiyor.
İstanbul’un uluslararası seyahatlerde en büyük aktarma merkezlerinden bir halini aldığına vurgu yapan ATOR, bu yılın ilk 6 ayında toplam Rus turist akışında İstanbul’un payının bir milyondan fazla turistle yüzde 70 olduğunun altını çizdi.
Rusya: Cezayir ordusunun savaş yeteneklerinin geliştirilmesine katkıya hazırız
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya ile Cezayir’in bağımsız dış politika yürütmek isteyen ülkeler olduğunu belirterek “Rusya Savunma Bakanlığı, Cezayir ordusunun savaş yeteneklerinin geliştirilmesine katkıda bulunmaya hazırdır.” dedi.
Şoygu, başkent Moskova’da Cezayir Genelkurmay Başkanı General Said Şangariha ile görüştü.
Görüşmede, Rusya ile Cezayir arasındaki ilişkilerin olumlu yönde ilerlediğini işaret eden Şoygu, “Tüm dünyaya, Rusya ve Cezayir’in Batı’nın benzeri görülmemiş baskılarına rağmen bağımsız bir dış politika izlemeyi ve ulusal çıkarlarını savunmayı amaçladıklarının açık bir sinyalini verdik.” ifadesini kullandı.